Tester

Drikke til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Om du foretrekker rakfisken mild eller svært moden, finnes det alltid passende drikkefølger. Her får du tipsene du trenger.
01 Desember 2023 - 20:33

Julebordsesongen har akkurat sparket i gang, og i disse tider er det mange som spiser og/eller serverer rakfisk. Spørsmålet er, hva drikker vi til rakfisken? Lett svar tenker du kanskje, øl og akevitt er jo det som er tradisjonen.

Hvem er vel jeg til å bryte tradisjoner, og faktisk når det gjelder rakfisk er ikke øl og akevitt et dumt valg. Et friskt øl med god fruktighet passer veldig godt til både fisk og tilbehør, mens akevitt lager god stemning rundt bordet. Men hvis du ønsker å finne noe som virkelig utfyller smakene i retten må vi nok over i vinens verden.

Når vi skal velge vin til rakfisk, så er det viktig å spille på lag med fisken og tenkte litt på tilbehøret. Styr helt unna rødvin, det vil bli metallisk og ubehagelig grunnet den røde, fete og fermenterte fisken. Hvitvin vil være et bedre valg, men kanskje det aller mest spennende er noen gode og gjerne litt modne bobler.

Velg gjerne champagne til rakfisken
Moden musserende vin er et veldig spennende valg til rakfisk, her spiller modenheten på lag med den fermenterte smaken på fisken, men da er det viktig å ikke overdøve med alt for mye tilbehør, og det kan være en fordel med ganske moden rakfisk. Igjen trenger vi friskhet både mot den fete fisken, men også mot tilbehøret, spesielt hvis du er en av de som bruker egg til. Champagne vil være et godt valg, den vil ha utviklet kompleksiteten på den lange lagringen på bunnfallet, og dermed også fått litt alder som også kan være ønskelig mot fisken og tilbehøret. Fruktigheten er også en viktig faktor. Andre typer musserende som cremant, en god sekt (tradisjonell metode), og ikke minst britisk musserende kan også være gode valg.

Hvitvin er også et veldig godt valg til rakfisken, og riesling troner øverst på toppen for mange. Det er ikke uten grunn, friskheten, fruktigheten og syren passer ypperlig til den modne fisken. Velg gjerne en GG-riesling med litt god konsentrasjon og enda mer spennende hvis den har litt alder, men også litt enklere yngre rieslinger vil gå fint. Andre hvite viner med friskhet som albariño/alvarinho kan også funke godt til, men også en god sauvignon blanc.

Alt i alt, så vil som sagt ikke øl og akevitt være et dårlig valg til rakfisken, og tradisjoner er jo til for en grunn, men velg for all del et lyst og friskt øl. Hvis du ikke har prøvd før, så syns jeg virkelig du skal prøve med en vin til, fordi det vil være en spennende og annerledes opplevelse.

Her finner du oppskrifter med rakfisk

På de neste sidene finner du forslag til drikke enten det er øl, sider, vin med eller uten bobler, eller akevitt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her