Dagens rett

Dette er en av de lekreste kjøttgrytene som finnes

Høst lovord og familiens gunst med denne oppskriften på den klassiske franske gryteretten.

Det er få retter som er så klassiske som en skikkelig boeuf bourguignon, og ingen trenger å vite at denne gryten gjør seg selv i ovnen mens du slapper av, raker løv i hagen eller går en lang søndagstur.

Selv om originaloppskriften krever rød burgundervin i maten, kommer du langt ved å velge en rimeligere vin. Det du skal lete etter er en saftig vin uten merkbar tanninstruktur. Valpolicella eller en beaujolais er langt rimeligere å bruke som kjøkkenvin enn en burgunder. 

Se alle de fristende gryterettene

Her registrerer du deg for å få  dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Fransk biffgryte à la Burgund Boeuf bourguignon

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller rygg
1 gulrot
1 gul løk
 
2 ss hvetemel
1 krydderbukett (en kvist av timian, laurbær og persille knyttes sammen)
2 hvitløksfedd
½ flaske rødvin
4 dl kalvekraft eller kjøttbuljong
 
150 g sideflesk i terninger
150 g sjampinjong
150 g hele småløk, skrelt
 
Olje
Salt og pepper
Sukker
1 god ss smør

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger på ca 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene.
 
Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet  de siste par minuttene av steketiden.
 
Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell den samt kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten samt en klype sukker.
 
Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time.
 
I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne. Legg flesket til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.
 
Skrell småløken men behold de hele og kutt sjampignonen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge.
 
Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med sideflesket, sjampinjong og småløk. Hold varmt.
 
Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til sausen begynner å tykne og smak til med salt og pepper. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.
 
Server med kokte poteter, potetmos eller ris og gjerne en god salat ved siden av.

Flere gode gryteretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen