Godbiter i pollisten
Disse barberaene konkurrerer med barolo

Disse barberaene konkurrerer med barolo

Scarpa lager ikke bare en veldig tradisjonell vinstil, vinene er superkonsentrerte og tar barbera over i en annen divisjon. Deres nebbioloer er også verd å få med seg.
Aase E. Jacobsen
27 Februar 2016 - 14:29

Barbera d'Asti Bogliona er en imponerende holdbar vin som føyer seg inn i rekken av viner i Scarpas lagringsdyktige portefølje. Dette ultratradisjonelle vinhuset fra Piemonte har nemlig vin tilbake til 1961 for salg (men ikke tilgjengelig i Norge for øyeblikket). Og i dette tilfellet er det altså snakk om litt yngre vin.

Etter til sammen åtte år er denne utgaven av Bogliona perfekt å nyte nå, eller å legge til side for framtidig nytelse.

Rolls Royce i barberaland

Bogliona er Scarpas «rolls royce-barbera». Den kommer fra en enkeltvinmark med overveiende sandholdig jord. Det gir en elegant vinstil, men like fullt en vin med høy konsentrasjon og iboende kraft. Den eksotiske karakteren tilskrives at den har ligget i inntil 3 år i store velbrukte fat av Allier-eik (men ikke barrique). Også tiden (ca 2 uker) vinen er i kontakt med drueskallene og at vinen gjærer i kjempestore tretanker bidrar til denne tradisjonelle stilen. Når vinen er tappet i flaske, er den «ferdig oksidert» og vil utvikle seg sakte videre.

Scarpas andre enkeltvinmarksbarbera, I Bricchi (di Castelrocchero), holder også svært høy kvalitet, om enn litt friskere i syren, i hvert fall er det kjennetegnet på 2010 som nå har overtatt for 2009. Den kommer fra en vinmark med mer leire i jordsmonnet som gir en kraftigere stil. Også denne er berømt for sitt lagringspotensial – og det til tross for at prisen er så gunstig.

Martina Piera Zola.

 

Scarpa som siden 2004 drives av Martina Piera Zola og moren, har 27 hektar egne vinmarker rundt vinkjelleren i Castelrocchero i Monferrato, men kjøper også druer og har parseller i så vel barbaresco- som barololand.

Tydelig Scarpa-signatur

Deres Barbaresco Tettineive kommer fra en enkeltvinmark, Tetti, men som ikke har cru-status, selv om den ligger delvis innenfor grensen til Cotta i Neive, derfor har de laget sitt eget og nå patentbeskyttete navn for denne vinen. 

Denne barbarescoen har først og fremst Scarpa-signatur. Det betyr et umiskjennelig preg av gammelt trevirke («gammel kommode»), men også klassiske nebbiolotoner som blomster, krydder, lakris og urter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra Scarpas kjeller.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her