Disse oppskriftene sparker skikkelig fra

I vår kokebok finnes oppskrifter i alle styrkegrader. Her er 20 av de sterkere som dessuten kan gjøres enda sterkere.

På våre nettsider finner du i alt 549 oppskrifter med chili. For den som er glad i at maten setter avtrykk i munnen er det altså nok å velge mellom.

Her er alle de hotte oppskriftene

Vi har plukket ut 20 oppskrifter som kan gjøres akkurat så sterke du liker dem.

Trenger du en ekstra sterk åpning på måltidet, gjør disse drinkene jobben

Øl med chili er også et godt alternativ

Her kan du lese deg opp om de utallige typene chili  

Middagssalater som slår

Thaiinspirert biffsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

800 g biff av ytrefilet storfe
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin eller olje til steking
300 g sukkererter
2 rødløk
2 røde paprika
2 agurker
4 ss frisk koriander, grovhakket
2 ss frisk mynte, grovhakket
 
Dressing:
4 ss fiskesaus (asiatisk)
4 ss limesaft
4 ss soyasaus
2 ss sukker
1 finhakket, rød chili

Fremgangsmåte

Finhakk rødløk, sukkererter, paprika og agurk. Bland inn urtene.

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør til sukkeret er oppløst, og bland dressingen inn i grønnsakene.

Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek kjøttet i margarin på middels varme til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden.

Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem. La biffene hvile i 5 minutter.

Skjær biffene i skiver og legg skivene over salaten.

Denne salaten er frisk og mettende på samme tid. Kombinasjonen av fiskesaus, limesaft og soyasaus er utrolig deilig og grunnlaget for en rekke thairetter.

Herlige salater

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vietnamesisk salat med kylling og kål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Salaten:
4 små eller 2 store kyllingfileter (eller en grillkylling uten skinn i biter)
½ finstrimlet hodekål
2 gulrøtter, revet eller finstrimlet
1 rød chili (uten frø), finhakket
½ potte frisk koriander, hakket
     
Dressing:
1 lime, saften av
2 ss fiskesaus (vietnamesisk eller thai)
1 ss sesamolje
1 ss sukker
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha salt og pepper på kyllingbrystene.

Stek dem i pannen, avkjøl og skjær dem i passende strimler.

Bland sammen ingrediensene til salaten.

Rør sammen dressingen og smak den til slik at den får en fin balanse mellom surt, salt og søtt.

Bland dressingen inn i salaten og la den stå noen minutter slik at smakene blander seg og kålen og gulrøttene blir litt mykere av syren i dressingen.

Legg salaten i boller og legg på kyllingstrimlene.

Tips:
Jasminris hører til en vietnamesisk salat, og det smaker litt ekstra godt om du strør noen ristede sesamfrø over risbollene.

Sendt inn av

Foto: Matprat/Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sterke supper med sjømat

Krydret potetsuppe med hete reker og løkfylte pitabrød

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 løk, grovhakket
1 hakket kinesisk hvitløk, eller 3 fedd vanlig hvitløk
3 store poteter
2 ss smør
7 dl grønnsakbuljong (utblandet)
1 revet gulrot
1 liten purre
½ finhakket rød chili
salt og pepper

Hete reker:
2 ss olivenolje
200 g rensede reker
1 rød chili uten frø, i biter
2 fedd hvitløk - finhakket
½ ss karri

Pitabrød med løkfyll:
1 rødløk
1 ½ dl hakket frisk kruspersille
2 ts revet sitronskall
1 dl tomatpuré
4 pitabrød

Fremgangsmåte

Stek hakket løk, hvitløk og poteter i biter i olje i en stor kjele. Hell på buljong, kok opp og la koke i ca. 10 minutter eller til potetene er møre.

Legg i revet gulrot, renset purre og hakket chili. Kok opp igjen og kok i 5 minutter.

Ta kjelen av platen og kjør suppen glatt med en stavmikser eller en foodprosessor. Smak til med salt og pepper.

Hete reker:
Varm opp olje i en stekepanne. Legg i chili, hvitløk og karri. Rør noen ganger, legg i rekene og varm raskt opp. Legg rekene over i en skål.

Løkfylte pitabrød:
Rens, del løk i to og skjær den i tynne skiver. Bland med kruspersille, sitronskall og salt. La det trekke noen minutter.

Varm brødet i en brødrister eller stekeovn noen minutter. Del brødet i to.

Smør tomatpuré på brødet som er delt i to. Fordel løkblandingen på brødet og server til suppen.

Fordel suppen i skåler og legg i reker og gjerne noen blader kruspersille.

Flere herlige supper

Tips: Ha gjerne litt rømme i suppen.

Prøv noen av disse spenstige potetrettene

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hot asiatisk nudelsuppe med torsk

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

ca 100 g sukkererter
½ bunt grønn asparges
1 vårløk
1 bunt frisk koriander, hakket
Noen tynne skiver rødløk
Til buljong:
1 liter vann
ca 50 g frisk ingefær, finhakket
2 lime, saften av
½ -1 rød chilli, finhakket
1 ss sesamolje
3-4 ss soyasaus
2 ss fiskesaus (thai eller vietnamesisk)
1 buljongterning, grønnsak eller kylling
2 stilker sitrongress (på glass går fint)

Tips: Hvis du vil ha suppen ekstra sterk beholder du frøene i chilien

Tips: Du kan også bruke andre grønnsaker som f. eks. gulrøtter, minimais, reddiker eller neper.

Fremgangsmåte

Bank sitrongresset flatt med baksiden av kniven og del det i store biter (det skal ikke spises).

Kok opp vannet og ha i alle ingrediensene til buljongen. La det trekke i ca. 15 min.

Mens buljongen trekker, vasker og kutter du grønnsakene.

Trekk torsken i en egen kjele med lettsaltet vann i ca 5-6 min avhengig av tykkelsen.

Mens torsken trekkes, koker du opp buljongen.

Ha nudlene og grønnsakene i buljongen og la dem trekke til nudlene er ferdige (det går fort).

Anrett grønnsaker og nudler i en dyp skål.

Legg torskestykket på toppen, og hell buljongen forsiktig over.

Avslutt med å drysse hakket, frisk koriander og sesamfrø over.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Godt krydrete kjøttretter

Meksikansk safrankalkun

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

750 g kalkunfilet
2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, revet
1 ss olje
3 ss hvetemel
4 dl hønsebuljong (terning + vann)
1 dl tørr hvitvin eller eplejus
1 laurbærblad
1 ts salt og kvernet pepper
½ finhakket rød chili
½ dl skåldede, malte mandler (kan sløyfes)
2 hardkokte eggeplommer (kan sløyfes)
1 g safran eller 1 ts gurkemeie
limebåter og korianderblader

Fremgangsmåte

Skjær kalkunfileten i store biter.

Fres løk og hvitløk i olje til den er blank. Dryss over hvetemel og rør om.

Spe med buljong og hvitvin. Tilsett laurbærblad, salt, pepper og chili.

Legg i kalkunbitene og la det småkoke i 15 minutter under lokk.

Mal mandlene og rør inn eggeplommer og safran/gurkemeie med litt av sausen. Bland dette i gryten og kok videre i ca. 5 minutter.

Press over limesaft og rikelig med hakket koriander rett før servering. Server med ris.

Flere internasjonale retter

Oppskrifter med kalkun

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hot kjøttdeiggryte med bønner

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g kyllingkjøttdeig
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 løk, finhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
2 gulrøtter i biter
1 rød chili, finhakket
1 boks knuste tomater
2 laurbærblader
6 ½ dl vann
2 kyllingbuljongterning
1 boks røde bønner
1 boks store hvite bønner
salt og kvernet pepper
hakket persille

Tilbehør:
Salsa eller chilisaus
Rømme eller yoghurt naturell
Hakket ananas
Jalapenos

Fremgangsmåte

Varm halvparten av smøret og oljen og stek kjøttdeigen. Legg den over i en stor gryte.

Varm resten av smøret og oljen og fres løk, hvitløk, gulrot og chili til løken er blank. Ha alt over i gryten.

Tilsett hakkede tomater, laurbærblad, vann og buljongterning. La det hele småkoke i 8-10 minutter.

Skyll bønnene godt og la dem renne av. Tilsett dem i gryten og kok opp slik at alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper.

Dryss over grovhakket persille ved servering.
 
Server med tilbehøret ved siden av og ferskt brød eller ris.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hotte kjøttboller med mandelpotetpuré

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Kjøttboller:
500 g kjøttdeig
½ ts salt
1 egg
½ dl helmelk
1 finhakket hvitløksbåt
1 liten chilipepper
Potetpure:
1 kg mandelpoteter
4 ss ekte meierismør
3 dl matfløte
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Kjøttboller:
Bland kjøttdeigen godt med salt, egg, melk og hvitløk.

Ta ut frøene av chilien og finhakk den og bland i kjøttdeigen. Form til ca 12-14 kjøttboller ved å rulle deigen mellom hendene.

Brun dem i smør i en stekepanne. Senk varmen og etterstek i ca 5 minutter.

Potetpure:
Kok skrelte poteter i usaltet vann til de er møre. Damp dem tørre og mos dem, gjerne gjennom en sikt.

Pisk inn smør og fløte og smak til med salt og pepper. Server gjerne med klippet gressløk over.

Server kjøttbollene med potetpuréen ved siden av.

Du kan gjerne servere tradisjonelt tilbehør som brun saus og tyttebærsyltetøy til kjøttbollene, eller hva med ovnsbake rotgrønnsaker?

Flere lekre retter med kjøttboller

Tips: Hvis du koker potetene i saltet vann blir puréen seig når du moser potetene og rører inn smør og fløte. Smak derfor heller til med salt og pepper til slutt.

Det er viktig å lage puréen raskt etter at potetene er kokt ellers kan den lett bli klumpete.

Spenstige potetretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Petter Berg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chow mein med kylling og chilli

Antall porsjoner

3-4

Ingredienser

Kontrasterende smaker fungerer godt sammen i Ching-Han Huangs Chow Mein - et lite asiatisk favorittmåltid.

200 g mungbønnenudler
3 kinesisk tørket sopp, bløtlagt i kokende vann i 20 minutter, avrent
1 ts sesamolje

Til nudlene:
200 g kyllingbryst, uten hud, beinfri, hakket i 2 cm store biter
1 eggehvite, lett pisket
1 ss maismel
1 ss mørk soyasaus
2 ss jordnøttolje
2 fedd hvitløk, knust
1 bit ingefær (2 cm)
1 rød chili, uten frø, hakket
1 ss lys soyasaus
1 ts chilisaus
1 middels gulrot, grovt revet
60 g bønnespirer
60 g strimlet vårløk
1 dæsj sesamolje
½ ts salt
½ ts sort pepper
1 ss korianderblader, hakket

Fremgangsmåte

Ha mungbønnenudlene i en kjele med kokende vann og la de ligge i 2-3 minutter, til de er møre. Hell over i et dørslag og skyll med kaldt vann før du drypper over sesamoljen. Hell av vannet fra soppen, ta bort stilkene og kutt dem i grove biter.

Bland eggehviten med maismel og den mørke soyasausen, og bland sammen med kyllingstykkene.

Varm jordnøttoljen i en wok og ha i hvitløk, ingefær og rød chili. Stek i ett minutt på høy varme.

Tilsett den maisdekkete kyllingen i woken og fortsett stekingen i enda ett minutt. Hell over den lyse soyasausen, chilisausen og den finhakkede soppen, etterfulgt av mungbønnenudlene. Stek i ett minutt, eller til nudlene er gjennomvarme.

Rør inn gulrøttene, bønnespirene, vårløken, sesamoljen og krydderet. Topp med hakket koriander og server måltidet rett fra pannen.

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chili con carne

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 skiver bacon
400 g kjøttdeig (eller karbonadedeig)
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
rød chili (etter smak og styrke), finhakket
1 ts malt spisskumen
½ ts malt koriander
½ ts oregano
½ tørket chipotle-chili eller 1 klype røkt paprikapulver (kan sløyfes)
1 boks tomater
2 tomater, flådd og grovhakket
1 stilk stangselleri, i små terninger
1 liten rød paprika, i biter
1 liten grønn paprika, i biter
2 dl oksekraft (el. vann og buljongterning)
1 boks kidneybønner (røde bønner) avrent
salt og nykvernet pepper
Til servering:
½ rødløk, finhakket
rømme
tortillachips

Tips: Kjøp hele kryddere og mal dem selv i morter eller krydderkvern. Holdbarheten er mye lengre for hele krydder og det smaker mye bedre. Rist gjerne krydderne i stekepannen til du kjenner krydderduften før de males.

Tips: For å flå tomatene har du dem i kokende vann i ca. 10 sekunder, deretter over i kaldt vann.

Fremgangsmåte

Bland chilipulver, malt spisskumen, malt koriander, oregano samt chipotle eller røkt paprikapulver om du har. Ha i ca. en spiseskje vann og bland til en tykk pasta. La stå.

Stek baconet til det er sprøtt. Ha det over i en kjele. Ta vare på fettet, det bruker du som stekefett til kjøttdeig og løk.

Stek kjøttdeigen, gjerne i to omganger så den blir stekt og ikke kokt. Ha kjøttet over i en kjele.

Stek løken til den er blank, ca 5 minutter.

Ha i hvitløken og chilien. La løk, hvitløk og chili surre i ca. 2 minutter.

Ha i krydderpastaen og surr i ytterligere 2 minutter. Hell alt over i kjelen.

Ha i kraften (vann og buljongterning går bra), tomatene og paprikaen.

La småkoke i minst 1/2 time så smakene setter seg.

Ha i bønnene og la chilien koke et par minutter til den er gjennomvarm.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Serveres med ris og en rømmeklatt.

Tips: Litt hakket rødløk på toppen smaker godt og noen tortillachips ved siden av gir litt tyggemotstand.

Flere meksikanskinspirerte retter

Tips: Lag gjerne dobbel dose og frys ned resten, men vent gjerne med bønnene - de er ikke så veldig glad i frysere.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinefilet med chili

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 g indrefilet av svin
5 tynne skiver bacon
½ ts salt
½ ts nykvernet sort pepper
ca. 100 g syltet jalapeno
4 fedd hvitløk

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper.
 
Legg baconskivene etter hverandre på en fjøl og legg svinefileten oppå.
 
Knus hviløksfeddene grovt med kniven og legg disse og syltet chili på fileten.

Pakk inn fileten i baconet, og legg fileten med baconskjøten ned på grillen. Grill på middels varme ca. 15 minutter, litt avhengig av tykkelsen på fileten. Snu kjøttet av og til.

Pensle over med litt hjemmelaget barbequesaus og la kjøttet hvile ca. 5-10 minutter før du skjærer i det. 
 
Server med en herlig sommersalat  og gode poteter.
 
Tips: Isteden for bacon kan du også bruke spekeskinke. Ved å legge skjøten på baconet ned ved grilling trenger du som regel ikke å bruke noe annet feste for å holde baconet på plass.
 
Hvis du er litt usikker kan du binde hyssing rundt slik at baconet holder seg på plass. 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekoteletter med hot kålsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 koteletter av svin
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper

Hot kålsalat:
1 liten hodekål
1 rødløk
1 rød chili
1 grønn chili
2 ts spisskummenfrø

Fremgangsmåte

Skjær noen hakk i fettranden på kotelettene, da blir det lettere å steke dem jevnt. Krydre kotelettene med salt og pepper.

Brun kotelettene på sterk varme i en stekepanne med nøytral olje, 2-3 minutter på hver side. La kotelettene ettersteke på svakere varme i ca. 5 minutter.

Hot kålsalat:
Skjær hodekål og rødløk i strimler. Rens chili og skjær den i skiver.

Fres chili og spisskummen raskt i en stekepanne med litt olje. Ha strimler av hodekål og rødløk i pannen og fres til grønnsakene er møre, 4-5 minutter.

Server stekte koteletter av svin med hot kålsalat.

Flere retter med koteletter

Tips: Chili renser du ved å dele de i to på langs, fjern stilk, frø og skillevegger, og skjær den opp i skiver. Bruk gjerne engangshansker når du renser chili.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Biff med kruttsterke epler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 biffer a 200 g av ytrefilet storfe
2 ss olje til steking
1 ts salt
½ ts pepper
 
2 epler
1 ss rapsolje
2 ts malt kanel
1 rød chili, hakket
 
2 bokser hermetiske røde bønner
4 fedd hvitløk
2 pakker ruccula

Fremgangsmåte

Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernene. Legg eplene i en ildfast form og ha på olje, kanel og chili. Sett formen i ovnen og stek på 200 grader i 15 minutter.

Krydre biffene med salt og pepper, og stek dem på middels høy varme i litt olje til det begynner å piple på oversiden.

Snu biffene og stek videre til rosa kjøttsaft pipler frem på andre siden, biffene er da medium stekt. Ta biffene opp av pannen og la dem hvile litt før du serverer dem.

Ha bønner og finhakket hvitløk i en kasserolle. Varm opp og tilsett ruccula når det er varmt.

Server biffene med den varme bønnesalaten og epler på toppen.

Biffoppskrifter som får tennene til å løpe i vann

Tips: Husk å ta ut biffen av kjøleskapet i god tid før du steker eller griller det slik at det har romtemperatur for da får du best resultat på biffen.

For ekstra smak på biffen kan du tilsette litt smør i pannen i det du snur biffen og ha i friske urter slik som timian og et par fedd knust hvitløk. Øs så stekesmøret over biffen mens det steker.

Lyst å vite mer om biffkjøtt - les mer her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sterkt tilbehør og pålegg

Ananassalat med chili

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 frisk ananas
1 rød chili
ca. 50 g frisk ingefær
2 ss hakket frisk koriander
1½ dl solsikkeolje
1 lime
½ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Skrell ananasen, skjær den i to og fjern kjernen. Skjær ananasen i 5 mm tykke halvmåner og pensle disse med litt solsikkeolje.

Grill ananasen på begge sider på sterk varme i totalt 5 minutter.

Ta ut frøene av chilien og finhakk den. Bland med finrevet ingefær, frisk koriander, limesaft og olje i en bolle.

Ha i de nygrillede ananasbitene og smak om nødvendig til med salt og pepper.

Godt tilbehør til gode kjøttretter, spesielt grillet svinekjøtt.

Flere gode tilbehør til grillmaten finner du her

Grill frukt og grønnsaker - les mer her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt krydret okra

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g okra
4 ss kikertmel
vegetabilsk olje til steking
1 ts Chaat Masala
¼ ts salt
¼ ts rød chilipulver
¼ ts tørket mangopulver

Krydderblandingen Chaat masala er selve hovedsmakstilsetningen i denne retten, men når det er sagt; hvis du ikke har dette krydderet og foretrekker en enklere rett, gi oppskriften en sjanse likevel siden dette er den beste måten å lage okra på. De må spises med en gang de er stekt, for de egner seg ikke til oppvarming.

Fremgangsmåte

Disse sprøstekte okrabitene er så mye bedre i virkeligheten, enn de kanskje ser ut til på bildet. De gangene jeg har laget denne retten har det aldri vært noe igjen etterpå. Melet du bruker på okraen gjør dem nydelig sprø, og krydderet gir retten all den smaken den trenger.

Okraene tørkes rene med fuktig kjøkkenpapir. Skjær bort toppen og bunnen.
Skjær okraene på langs i fire deler. Del dem enda en gang, hvis de er store. Dryss over melet.

Varm oljen i en stor kasserolle til den begynner å "kruse" seg på overflaten. Ha oppi alle eller halvparten av okraene, avhengig av størrelsen på kasserollen. Stek i ca 8 minutter, rør sporadisk inntil okraen blir sprø og noen av dem får en rik gyldenbrun farge.

Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem på en plate kledd med kjøkkenpapir slik at papiret suger til seg overflødig olje. Ha dem deretter over i en bolle med Chaat Masala, salt, chili og tørket mangopulver. Vend alt godt sammen. Serveres varmt.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salsa - sterk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

½ frisk ananas i små biter
½ rød paprika i små biter
1 finhakket, grønn chili
1 finhakket vårløk
3 ss chilisaus
Saft av 1 lime

Fremgangsmåte

Finhakk alle ingrediensene og bland godt. Smak til med salt og pepper.

La gjerne salsaen trekke i ca. 1 time i kjøleskap før servering.

Flere salsaer og sauser finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cajunsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 grønn paprika
1 grønn chili
1 ss jalapeno
1 lime - kun saften
½ ts salt

Fremgangsmåte

Finhakk paprika, chili og jalapenos. Bland sammen med limesaft og salt. La sausen trekke smak før servering.

NB! Denne er sterk!

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chutney med fiken og tomat

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 g tomater, skåret i små biter
4-5 friske eller tørkede fikener, hver skåret i 4 båter
1 tørket chili
2½ cm frisk hakket ingefær
1 ts krydderblanding av fennikelfrø, spisskarve og sennepsfrø
4 ss demerarasukker
1 ss olivenolje
1 fedd hakket hvitløk
½ ts salt

Fremgangsmåte

Varm oljen i en panne. Når den er varm, har du i chili, ingefær, krydderblanding og hvitløk. Rør i noen få sekunder og tilsett tomater og sukker.

La retten koke på svak varme uten lokk i ca 15 minutter, til saften fra tomatene er nesten borte og massen har fått en tykk konsistens.

Tilsett fikenene og la retten trekke i ytterligere 5 minutter.

Serveres varm eller kald. Hvis du bruker tørkede fikener, tilsetter du dem samtidig med tomatene.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chilisild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
1 rødløk, i tynne ringer
1 rød chilipepper i tynne skiver
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.

Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.

Se flere oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søtt og sterkt

Sjokolademuffins med chili og nøtter

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

3½ dl hvetemel
½ dl kakaopulver
1 ts bakepulver
½ ts salt
1 ts vaniljesukker
1½ dl sukker
100 g mørk, hakket sjokolade
½  rød finhakket chili , uten kjerner (kan sløyfes)
1 dl finhakkede valnøtt- eller hasselnøttkjerner (kan sløyfes)
2  egg
1 dl smeltet meierismør, avkjølt
2¼ dl helmelk

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader.

Til denne oppskriften trenger du ca 12 muffinsformer. Bruk også gjerne et muffinsbrett som du putter formene i.

Sikt sammen mel, kakaopulver, bakepulver, salt og vaniljesukker i en bolle.

Rør i sukker, sjokolade samt chili og hakkede nøtter.

Visp sammen egg og avkjølt smør og tilsett deretter melk.

Rør blandingen i det tørre.

Fyll formene ¾ fulle.

Stekes midt i ovnen i 15 - 20 minutter.

Møt to av Oslos sjokolademestre

Tips: Pynt gjerne de avkjølte sjokolademuffinsene med litt vispet krem og bær. Et melisdryss gjør kakene ekstra fristende.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chili Delight

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 gram mørk sjokolade, av god kvalitet, eks Valrhona eller Santander med 66-70% kakao

2 ts chilipulver, medium sterk (ikke chilipulver som selges i vanlige butikker)

150 gram økologiske pinjekjerner og gresskarkjerner

Fremgangsmåte

375 gram av sjokoladen smeltes i vannbad til ca. 45-47 grader. 125 gram av sjokoladen raspes til bruk ved temperering.

Ta den smeltede sjokoladen av varmekilden, og rør inn den raspede sjokoladen, litt etter litt slik at den til slutt får en temperatur på rundt 27 grader.

Da kan den varmes sakte opp igjen i mikrobølgeovn på lav varme, i intervaller à ½ minutt, hvor man rører innimellom hvert intervall, til sjokoladen har en temperatur på 32-33 grader for best resultat.

Fyll sjokoladen i en sprøytepose og sprøyt den (eller legg den med spiseskje) på et brett med silikonmatte/bakepapir.

Bank brettet lett i bordet etter hver rad med sprøytet sjokolade, slik at sjokoladen legger ses til jevne fine pletter, og strø på kjerneblandingen. Kjernene ristes lett i ovn eller på panne til pinjekjernene er blitt lett gylne. Husk å avkjøle før de strøs på de smeltede sjokoladeplettene!

Plettene settes ca. 5 minutter i kjøleskap til herding, før de er klar til servering.

Denne oppskriften gir en mild chilismak. Ta gjerne ½ ts ekstra med chili om man ønsker en sterkere ettersmak av chili.
 

Sendt inn av

Foto: Ewa Jacobsson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen