Disse salatene må du prøve

Salat kan både være tilbehør og fullverdig middag. Her får du 10 fristende oppskrifter.

Litt rød og gul paprika, noen skiver agurk, en eggeplomme, friséesalat, blåskjell, strimler av kjøtt.

Utnytt sommerens grøde

Det er bare opp til deg og noen gode oppskrifter, så skaper du de deiligste salater og småretter basert på sommerens grøde.
  
Du blir aldri i beit for nye salatideer når du oppsøker vår rikholdige kokebok.
 

Dressingen gjør susen

De gode salatene fortjener et skikkelig godt følge i gode dressinger, og det er virkelig ingen kunst å lage disse fra bunnen av selv. 

Prøv en av disse gode dressingene

Røkt lammelår med appelsinsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 10 skiver røkt lammelår
2 appelsiner
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik/sherryeddik
½ ts salt
½ ts pepper
½ ts sukker
4 sorte oliven
2 ss frisk hakket basilikum 

Fremgangsmåte

Skjær skallet og det hvite av appelsinene. Skjær så appelsinene i skiver, ca ½ cm tykke, og anrett på en tallerken eller et fat.

Skjær olivene i skiver og legg over.

Hell olivenolje og balsamicoeddik jevnt over appelsinene og krydre med salt, pepper og litt sukker. Legg lammelårskivene på toppen og pynt med basilikumblader.

Server med godt brød. 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Roastbiffsalat

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g roastbiff
1 pose blandet salat
1 tomat i båter
¼ agurk i biter
1 ss sprøstekt/tørket løk 
½ rød løk i tynne båter

Marinade:
2 ss soyasaus
saften av 3 lime
1 ss hakket koriander
1 hakket chili
2 båter hakket hvitløk
3 ss vann
1 ts sukker

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til marinaden og bruk halvparten til å vende roastbiffskivene i.

Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat. Legg roastbiffen over salaten og server resten av marinaden som dressing ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salade Niçoise - salat fra Nice

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 egg
4 poteter
150 g aspargesbønner
1 boks hermetisk tunfisk, eller 400 gram ferk tunfisk
4 tomater i båter
½ slangeagurk i terninger
1 liten rødløk i ringer
50 g sorte olivener
4 ts kapers
1 salathode
4-8 ansjosfileter
noen topper frisk basilikum
Dressing:
1 dl god olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk hakket
½-1 ts sukker
grovmalt svart pepper

Fremgangsmåte

Kok eggene til de er "smilende", 6-8 minutter. Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og del dem i båter.

Kok potetene og la bønnene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl bønnene i kaldt vann. Skrell potetene og la dem bli kalde.

Skjær potetene i skiver og ha dem i en salatbolle. Tilsett bønner, tunfisk, tomatbåter, slangeagurk, rødløk, olivener, kapers og grovrevet salat.

Bland alt lett og legg ansjos, eggebåter og basilikum på toppen.

Bland dressingen og hell den over salaten like før servering. Pynt eventuelt med litt tynt høvlet parmesanost.

Se flere knasende sprø salater her

Tips: Hvis du får tak i fersk tunfisk er dette klart å foretrekke. Fisken saltes og pepres før den lynstekes på høy varme slik at den fremdeles er rå i midten.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spinatsalat med skinke og fetaost

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g aspargesbønner
300 g frisk spinat
2 avocadoer
200 g fetaost
100 g spekeskinke
½ rødløk
2 ss sølvløk

Dressing:
5 ss olivenolje
2 ss rødvindeddik
2 krem nykvernet pepper
½ ts salt

Fremgangsmåte

Kok aspargesbønnene knapt møre og avkjøl dem i kaldt vann. Vask og rens spinat, del store blad og legg den på et stort fat. Ta kjernen ut av avocadoen og skjær den i båter og fordel den over spinaten. Fordel løk i tynne skiver, feta i terninger og sølvløk over. Anrett skinken på toppen.

Rør sammen dressingen og hell den over salaten rett før servering.

Sendt inn av

Foto: Melk.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g strimlet svinekjøtt
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
½ hode issalat
ca. 2 dl ruccolasalat
1 rød løk i tynne skiver
1 avokado i tynne båter
1 ts sitronsaft
½ dl pinjekjerner

velg en av disse dressingene

Fremgangsmåte

Fres kjøttet et par minutter på sterk varme i litt olje. Stek det i to omganger. Dryss over salt og pepper.

Skyll salatene og skjær issalaten i strimler. Ruccola kan brukes som den er eller i biter. Legg salaten i en bolle sammen med løken. Avokado skjæres i båter og dynkes med litt sitronsaft slik at den holder fargen.

Pinjekjernene blir ekstra gode hvis de ristes i tørr stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss pinjekjernene over salaten.

Velg dressingen du liker best til.

Her har du et godt utvalg

Tips: Om du foretrekker det, kan du godt bruke ferdigdressing. Du kan også bruke de halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje og/eller vann.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cæsarsalat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 romanosalat
100 g grønne druer, uten steiner
100 g rosiner
2-3 tynne skiver stekt skinke
1 dl finrevet parmesanost
Dressing:
1 sjalottløk, finhakket
1½ dl yoghurt naturell
½ dl lettrømme
1 ts god olje
2 ss god eddik
salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Dressingen blandes. Salaten skylles og får renne godt av før den skjæres grovt opp.
 
Druene deles og steinene tas ut. Oppskåret salat, druer og rosiner blandes. Strimlet, stekt skinke og reven ost tas over.

Dressingen blandes i like før servering og det hele tas over i en egnet salatbolle.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jamies salat som i Amalfi - Insalata amalfitana

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 fennikel, skylt
1 rødløk, skrelt
1 agurk
en stor neve reddiker, skylt
en liten neve isbiter
2 ss god urte- eller rødvinseddik
6 ss extra virgin olivenolje av god kvalitet
havsalt og nymalt pepper
4 appelsiner

Fremgangsmåte

Skrell appelsinen og skjær ut appelsinfiletene slik at de ikke har skall eller hinner på seg. Skjær de lyse skuddene av fennikelen og legg dem til side.

Deretter renskjærer du fennikelen i begge ender. Om nødvendig kaster du det ytterste laget - det kan av og til være litt tørt.

Del fennikelen i to, og skjær den i så tynne skiver som mulig på langs. Legg dem i en stor bolle. Skjær agurken i tynne skiver.

Når det gjelder reddikene, lar du ca. 1 centimeter av stilkene sitte på. Så skjærer du en skalk av siden på reddikene, setter dem på den avskårne flaten og skjærer så tynne skiver du kan.

Hvis du slenger noen isbiter i bollen og vender litt på alt sammen, får det pussig nok grønnsakene til å bli enda sprøere. Isbitene skal bare være i i noen minutter.

Rånermåten å gjøre dette på er å ha grønnsakene i iskaldt vann, men har du gjort det én gang, vet du at visst blir grønnsakene sprø, men mesteparten av smaken renner ut i vannet.
 
Ta isbitene opp fra de finskårne grønnsakene. I en bolle blander du to spiseskjeer god urte- eller rødvinseddik og omtrent seks spiseskjeer god extra virgin olivenolje. Bland godt, og smak. Kanskje du vil ha i litt mer eddik - det kommer an på hvor søte appelsinene er. Smak til med salt og pepper.
 
Hell dressingen over salaten, og tilsett appelsinkjøttet og det som måtte være av appelsinsaft. Vend på salaten noen ganger, og fordel den på tallerkenene. Dryss fennikelskuddene på toppen. Servér med en gang
 
Oppskriften er hentet fra Jamie Olivers kokebok "Jamies Italia" som du kan lese mer om her .

Sendt inn av

Foto: David Loftus

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fargerik salat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

300 g skinke i terninger/smårettskinke
½ pakke friske eller frosne aspargesbønner
½ l vann
1 ts salt
1 pose ferdig blandet salat
1 appelsin i båter uten skinn
2 ringer ananas i biter

Fremgangsmåte

Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre. Avkjøl raskt i kaldt vann og la dem renne godt av.

Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over. Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.

Lag dressing og drypp over salaten.

Tips:

Hvis du vil ha enda mer mat i salaten, kan du tilsette osteterninger, gjerne en med mye smak som feta.

Tips:

Server med ulike brød: Ciabatta, foccacio, nan, pita, filone, panini'-brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cæsarsalat

Antall porsjoner

8

Ingredienser

4 hoder Romano-salat, vasket og revet i store biter

Hvitløkskrutonger:
8 båter hvitløk, presset
2 dl mild olivenolje
200 g smør
1 1/2 l gårsdagens loff, i terninger
 
Dressing til salaten:
4 eggeplommer
6 båter hvitløk, hakket
1 ss lys Dijon-sennep
Presset saft fra 2 sitroner
4 dl ekstra virgin olivenolje
1 ts Worcestershire-saus
6 ansjonsfileter, hakket
1 dl revet Parmesanost

Fremgangsmåte

Ha salaten klar i en stor bolle i kjøleskapet.

Krutonger:
Forvarm ovnen til 160 °C.

Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte.

 

Varm opp smørblandingen til det bobler. Ta så gryta vekk fra kokeplaten. Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene. La de trekke til seg smørblandingen før de legges på et stekebrett. Stek dem i ovnen til krutongene er gylne.
 
Dressing:

Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.

Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen.

Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.

Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten.

Bland salatbladene sammen med dressingen i en stor bolle.

Serveres på tallerkener med krutonger, litt parmesanost og godt med nykvernet sort pepper.

Sendt inn av

Foto: matprat.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsalat med sommerlige frukter

Antall porsjoner

8

Ingredienser

2 store, grillede kyllinger (á 1000 g)
1 issalat
2 nektariner
2 mango
1 papaya
1 nettmelon eller annen melon

Fremgangsmåte

Rens kyllingene for skinn og ben, og skjær dem i skiver.

Finsnitt issalaten og legg den som en seng på et fat. Legg kyllingskivene i fiskebensmønster på salatsengen. Del over nektarinene. Ta ut steinene. Skjær nektarin- og mangokjøttet i terninger og fordel på begge sidene av kyllingskivene. Skjær båter av papaya og melon og legg på som pynt. Dersom du erstatter nettmelon med vannmelon kan det være en fordel å dele melonen i mindre biter.

Rørt lettrømme tilsatt finhakkede blader av krydderurtene peppermynte eller sitronmelisse, smakt til med litt sukker, smaker utmerket som dressing til denne sommerlige salaten.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

A cool summerbreeze

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 rød paprika
1 agurker
1 beger yoghurt naturell
2 båter hvitløk
1 appelsiner
8 skiver spekeskinke
1 lite beger ruccolasalat
ca. 1 ss frisk basilikum
ca. 3 ss olivenolje
ca. 2 ss rødvinseddik

Fremgangsmåte

Del paprikaen i fire på langs og pensle med olivenolje. Legg dem på en stekeplate og stek dem på 250° C til skallet begynner å svi seg, ca. 15-20 minutter.

Riv agurken og legg den i et dørslag slik at vannet får rent av.

Lag dressing av rødvinseddik og olivenolje. Fjern skallet på papriken og legg dem i dressingen en times tid.

Bland den avrente agurken med yoghurt og finhakket hvitløk. La den stå kjølig.

Skjær marinert paprika, spekeskinke og appelsin i tynne skiver. Skyll ruccolasalaten.

Bland ingrediensene i salaten og server med yoghurtdressing ved siden av. Pynt med basilikum.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen