Drikke
Drikk som Don Draper i Mad Men

Drikk som Don Draper i Mad Men

Denne spennende vrien på old fashioned ville fått Don Draper i Mad Men til å trygle om enda mer.
04 April 2014 - 12:00

Mitt første bidrag som Apéritifs faste drinkspaltist er en ultraklassisk cocktail – old fashioned. Den er faktisk en av byggesteinene i enhver bar og den klare favoritten til «helten» i Mad Men-serien, Don Draper.

Bli kjent med Chris Grøtvedt

Denne fantastiske drinken blir først nevnt for over 200 år siden – og er mer populær enn noensinne. En enkel kombinasjon av sprit, bitter, sukker og vann. Den er tolket om til ulike versjoner verden over. Så også av meg.

Elsker rom

Jeg har alltid vært en stor beundrer av rom og det store spektret av smaker man kan jobbe med i de ulike kategoriene av romtyper.

Siden det nærmer seg påske og jeg forbinder denne tiden med sjokolade, kakao, kanel og krydder, bruker jeg en utmerket lagret rom med mye «kropp» – Ron Zacapa 23.

Slik lages Zacapa

Vanligvis lages Old Fashioned ved å løse sukker opp med Angostura Bitter og Club Soda før du tilsetter brennevin og is. Men jeg er ingen stor fan av denne måten.

Kanelstang og chili

Lag heller en enkel sukkerlake med 2 deler sukker til 1 del varmt vann, rør dette til sukkeret løser seg opp og avkjøl i kjøleskapet. Her kan du også tilsette andre krydder dersom du ønsker det. Prøv gjerne kanelstenger og litt opphakket chili som passer bra til en lagret rom med sjokolade og kaffepreg.

I denne oppskriften har jeg valgt en sherry av typen pedro ximenez (PX blant venner) som base for sødme. Grunnen er enkel: Ron Zacapa 23 er lagret i et såkalt solerasystem, altså det samme som brukes for sherry. Den har derfor allerede mye av disse kvalitetene i både smak og aroma.

Bitter gjør godt

Når det kommer til bruk av bitter i en Old Fashioned, er jeg av formeningen «more is more». Tunge smaker krever mye bitter for å balansere sødmen i en slik cocktail.

Angostura Bitter er lett tilgjengelig på Vinmonopolet i hele landet. I oppskriften har jeg inkludert noen dråper av en ny spennende sjokoladebitter, Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters, for ekstra sjokoladesmak. Denne bitteren er ennå ikke i salg via Vinmonopolet, men kommer senere i år.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et rocksglass (whiskyglass) med isbiter og hell blandingen over. Rør i 20 sekunder.
  2. Ta en bit appelsinskall (zest) og klem oljen fra skallet over drinken.
  3. Dermed vil sitrusaromaene treffe nesen og sette i gang smaksløkene når du tar din første slurk av denne smaksbomben av en cocktail.
  4. Legg en lang kanelstang oppi. Den kan brukes som rørepinne.
Tips 1:
Husk rikelig med is i glasset slik at drinken holder seg kald og ikke vanner seg ut for fort – for stor utvanning og dårlig is er alle drinkers fiende.
Tips 2:
Om du ikke får tak i sjokoladebitter, kan du fint lage drinken uten.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her