Drikkeleksikon A

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:00

A
 
Adega (Portugal) Vinprodusent, tilsvarer spansk Bodega.
 
Agricola vitivinicola (Italia) Vinprodusent/gård.
 
Allier (Frankrike) Betegnelsen på en eikesort fra fylket med samme navn, beliggende midt i landet. Allier er sterkt foretrukket av produsenter av hvite viner, fordi den gir et mer elegant fatpreg og et dempet tanninuttrekk.
 
Alkoholinnhold: Forteller om alkoholinnholdet i produktet. Angis som oftest som volumprosent. Det vil si det prosentvise mengdeinnhold av absolutt alkohol (100%) i varen.
 
Almacenista: (Jerez, Spania) Fin, gammel sherry fra en enkelt solera. Kan sammenlignes med single maltwhisky siden all annen sherry settes sammen fra flere soleraer. Produsenten Lustau har spesialisert seg på Almacenista-sherry.
 
Amabile: (Italia) Semi-sweet.
 
Amaro: (Italia) Bitter.
 
Amarone: (Veneto, Italia) Ordets betydning er bitter, mens de fleste forbinder navnet med Amarone della Valpolicella som er rødvin fra Veneto-området laget av halvtørkede druer. Resultatet er en kraftig vin med mye sødme (ikke søt) og høyt alkoholinnhold. En perle som snart får sin renessanse.
 
Amontillado: (Jerez, Spania) Opprinnelig betydning er "som i Montilla", et sherryproduserende område nordøst for Jerez. Betegner en type sherry som er en videreutvikling av fino, hvor det beskyttende florlaget er borte og vinen har fått anledning til å oksidere. Denne tørre vinen har ofte en nøtte- og buljongaktig smake. Det klassiske vinvalg til supper som oksehale.
 
Amoroso: (Jerez, Spania) Søt sherrystil utviklet for det britiske marked.
 
Amtliche Prufungsnummer: (Tyskland) Obligatorisk nummer som trykkes på etiketten som i utgangspunktet skulle være et kvalitetsstempel. I dag uten slik betydning siden all vin fra QbA og oppover har et slikt nummer.
 
Anbaugebiet: (Tyskland) Betegnelsen for de 11 store vinregionene i Tyskland, for eksempel Rheingau. For QbA- og QmP-viner må Anbaugebiet trykkes på etiketten.
 
Annata: (Italia) Årgang.
 
Año: (Spania) Årgang, brukes ikke lenger på etiketten etter at det ble forbudt av EU i 1986.
 
AOC: (Frankrike) Se Appellation Contrôlee.
 
AP: (Tyskland) Se Amtliche Prufungsnummer.
 
Appellation Contrôlée: Fransk opprinnelsesgaranti, omfatter ca. 300 områder. Underlagt visse regler som for eksempel druesorter og utbytte, men er ikke nødvendigvis noen kvalitetsgaranti.
 
Aroma: Må ikke forveksles med Bouquet. Vinen er født med aroma, som forsvinner med alderen. Aroma beskrives ofte med uttrykk som frisk frukt, f.eks. fersken, solbær, pære og eple.
 
Asciutto: (Italia) Dry.
 
Ausbruch: (Østerrike) Betegnelsen på dessertvin som opprinnelig ble laget etter samme metode som Tokaij, men som i dag lages av bare botrytiinfiserte druer. Den er søtere enn Beerenauslese, men ikke så søt som Trockenbeerenauslese.
 
Assemblage: (Frankrike) Det å blande vin eller sprit til en Cuvée. The art of blending wine from different grape varieties in a Cuvee. Benyttes i bl.a Bordeaux, Champagne og Cognac.
 
Aszu (Ungarn) Betegnelsen på botrytisinfiserte druer. Ordet opptrer oftest sammen med Tokaij på etiketten, etterfulgt av 3,4,5 el. 6 puttonyos som forteller om hvor stor andel botrytisinfiserte druer som inngår i vinen. Jo høyeretall, jo søtere er vinen.
 
Auslese: (Tyskland) Betegnelse for utvalgte druer. Beskriver vin fremstilt av de mest modne drueklasene, ofte botrytisinfiserte. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Auslese-vin er som oftest lett søtlig, men finnes også som trocken og gir da en svært smakskraftig vin.

AVA: American Viticultural Area er USAs tilnæring til det franske opprinnelsesmerkingen (AOC). Pr mai 2008 er det 190 AVAer fordelt over hele landet.
 
Azienda: (Italia) Vingård.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her