Du kan lage et helt festmåltid med rotfrukter

Rotfrukter er utmerkete råvarer for å skape smaksrike retter som den mest hekta kjøttoman vil bli medgjørlig av.

Nordens appelsin ble vi som var små på 60- og 70-tallet fristet, eller rettere sagt truet, med. Rå kålrot skulle knaskes mens datidens eksotiske frukter som importepler og appelsiner var dyre og mindre tilgjengelige.

Smaksintens og kjøttfri

Lite ante vi at røtter skulle bli moderne 30-40 år etter. Faktum er at alt som vokser under jorden har fått et nytt liv i det moderne kjøkken. Og det passer jo perfekt i disse dager mens mange prøver fortvilt å lære seg å spise og ikke minst kjøttfrie alternativ. Ukens rett er så kjøttfri som den kan bli men ikke mindre saftig og god av den grunn. (Dog ikke vegetar siden den inneholder så vel egg som ost - mens her finnes det jo gode erstatninger). Skikkelig tilberedning er det som skal til, og da kan du overtale selv dem med størst abstinens.

Kanskje det hjelper om du frister med noe godt å drikke til? Øl, og særlig en frisk pilsner, er selvsagt godt til. Men det er bare tull at det ikke lar seg gjøre å drikke vin til grønnsaksretter. Du må bare litt selektiv. For en grønnsaksvin må ikke by på uttalte tanniner om den er rød, derimot bløt, lett sødmefylt, frisk og saftig. Årsaken er at grønnsaker ikke inneholder fett, kun det som tilkommer gjennom tilberedningen. Dessuten utvikles sødmen i grønnsakene, og særlig rotfruktene, med varmebehandling. En sødme som balanseres med syrer i form av sitron, vin eller eddik i tillagingen. Derfor må ikke vinen som skal nytes til ha for mye tørrstoffer hvilket vil ødelegge denne fine balansen.

Fruktsødme gjør susen

Ukens grønne vri er dessuten svært smaksintens og vinen må dermed ikke være for lett. I jakten på en hvitvin måtte samtlige helt knusktørre kandidater melde pass. Her trengs både litt sødme og syre. Og ikke alkoholsødme. Når en hvitvin når opp i 13 og 13,5 prosent alkohol, blir den som ofte for tung, særlig hvis den i tillegg har fatpreg. Nei, våre grønnsaker må ha renere frukt og god friskhet med en bitte liten touch restsødme. Og det finner vi i den vellagete tyskeren  Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2013 (13423) som er ganske så tørr, men som har fin sødme i frukten - og dermed glir som mykt smør gjennom retten og tilbehøret.

Rimelige rødviner

Selv om tanniner er uønsket, er det mulig å finne gode røde alternativer. Beaujolais og druen gamay er supert til vegetarmat. Og  Ch. Cambon Beaujolais Village 2013 (7532) er en favoritt.

Dette er en vin laget etter naturvinprinsipper hvilket passer godt inn til en slik meny. Det gjelder også for  Rouge Gorge 2012 (59667) som er laget av en mer sjelden, men like fullt spennende drue, nemlig pineau d'aunis.

En valpolicella som  Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688) fungerer også veldig godt til - på den saftigere lette siden. Mer fylde er det i  Campo San Vito Valpolicella 2011 (40913) - en vin som også fungerer som kosevin utover kvelden.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

 

Grønnsakskarbonader med ovnsbakte rotfrukter, rød og hvit pesto

Antall porsjoner

3

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Grønnsakskarbonader:
2 kokte poteter, raspet
2 gulrøtter, raspet
1 skive kålrot, raspet
1 liten rødløk, finhakket
3-4 soltørkede tomater, finhakket (legges i bløt i litt oppvarmet rødvin noen timer)
3 ss finhakket grønn oliven
2 ss kapers
1 dl revet pecorino eller parmesan
2 egg
1 ss potetmel
1 ss finhakket bladpersille
1 ss finhakket frisk timian, eller 1 ts tørket
nykvernet havsalt og pepper

Ovnsbaktegrønnsaker:
2 sjalottløk
1 søtpotet
4 mandelpoteter
½ kålrot
2 gulrøtter
½ sellerirot
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 dl hvitvin
½ dl sherryeddik
havsalt og nykvernet pepper
2 ss finhakket frisk timian eller 2 ts tørket
masse grovhakket bladpersille til pynt

Rød pesto:
12 soltørkete tomater i olje
saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
bladene fra 2 kvister timian
10 store basilikumblader
1 dl tomatjuice
4 ansjos
6 kapers
2 ss ajvar/tyrkisk pepperpasta (alt. 1 ss chilipasta, eller 1 ss finhakket rød chili)

Hvit pesto:
2,5 dl yoghurt naturell
2 dl cottage cheese
2 ss finhakket basilikum
1 fedd most hvitløk
1 ss sitronsaft
nykvernet havsalt og pepper

Fremgangsmåte

Grønnsakskarbonader:
Bland ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte. Det tar ca 4-5 minutter på hver side. Legg karbonadene på et serveringsfat som settes inn i ovnen noen minutter før servering.

Ovnsbaktegrønnsaker:
Skrell alle grønnsakene. Finhakk hvitløken. Del sjalottløken i fire. De andre grønnsakene deles i like store terninger eller båter. Bland alle grønnsakene sammen og ha dem i en bolle.
Varm opp ½ dl olivenolje i en stor og dyp panne. Tilsett grønnsakene i to-tre porsjoner og fres til alt er blankt. Overfør til en ildfast form. Fres hvitløken lett til slutt og bland godt med grønnsakene. Hell over vin, eddik og resten av oljen samt timian. Kvern over godt med havsalt og pepper. Bland godt. Bakes i ovn ved 180 grader til grønnsakene er møre, ca. 1 time. Dryss over grovhakket bladpersille før servering.

Rød pesto:
Ha alt i en blender og kjør til jevn mos.  

Hvit pesto:
Kok hvitløkfeddet i et minutt. Mos det i en morter med litt salt. Ha yoghurt i et kaffefilter og la stå en halvtime. Bland med cottage cheese og smak til med sitron, salt og pepper.

Sendt inn av

Foto: Frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen