Du kan også bake de saftigste boller. Se disse oppskriftene

Det bor en baker i alle, og her får du oppskriftene du trenger for å lykkes. Det er enklere enn du tror.

Det er noe fantastisk ved det å bake, og ved hjelp av en grunndeig til boller kan du lage en rekke deilige varianter alt etter hva folk liker.

Bestemor liker kanskje bollene sine med makronfyll, mens far liker rosiner og sukater i sine.

Eller hva med å skolebrød som dufter av hjemmelaget eggekrem og søt kokos?

I forbindelse med faste deler vi gjerne bollene i to og fyller dem med krem til fastelavn.

Les om hvorfor vi spiser vi boller med krem til fastelavn her

Det er ikke alle som liker de vanlige hvetebollene, men heller vil ha dem proppet fulle av sukker og kanel i de deiligste kanelboller.

Krydret eller fruktig?

Hva er vel bedre etter en god tur ut i skog og mark enn ferske kanelboller med et godt krus med varm sjokolade eller kaffe ved siden av?

Eller hvorfor ikke bare ta den helt ut og bake en saftig eplekake eller en syndig sjokoladekake til helgekosen eller selskapet?

På jakt etter flere oppskrifter? Søk i vår rikholdige kokebok

Skolebrød

Antall porsjoner

12-14 stk

Ingredienser

3½ dl melk
50 g gjær
100 g meierismør
1 dl sukker
½ ts kardemomme
ca. 1 liter hvetemel
melis, romessens, kokos
Eggekrem:
1 vaniljestang eller ½-1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
½ dl sukker
1 ss maisenna
1-2 dl stivpisket kremfløte

Fremgangsmåte

Varm melken til ca. 37 grader (håndtemperatur). Løs opp gjæren i melken og tilsett smeltet smør som du har latt avkjøle noe.

Tilsett sukker og kardemomme, sikt i mel og arbeid sammen til passe deig.

Dekk deigen med et håndkle og la deigen heve til nesten dobbel størrelse på et lunt sted.

Del deigen i to og trill den ut til to pølser som du igjen deler i 6-7 like deler.

Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. Sett bollene på bakepapir på et bakebrett og dekk de til. La bollene heve til de er lette og fine.

Legg rikelig med eggekrem (se under) på hver bolle. Stek bollene ved 225 grader i 10-12 minutter.

Ta bollene ut av ovnen og la de avkjøle på rist. Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur tilsatt et par dråper romessens og dypp dem i en skål med kokos

Eggekrem:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna.

Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på å ta kjelen av varmen med en gang det begynner å tykne så den ikke koker.

Avkjøl eggekremen ved å sette kjelen i kaldt vann, rør av og til. Bland inn stivpisket krem.

Andre boller

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kanelboller

Antall porsjoner

ca 16 boller

Ingredienser

75 g smør
2 dl matfløte (kan erstattes med vann)
½ pk (25 g) gjær
½ ts salt
4 ss sukker
1 egg
ca. 400 g hvetemel

Fyll:
75 g meierismør
1 dl sukker
2 ss kanel

Pynt:
Perlesukker for den som ønsker

Fremgangsmåte

Stekes i ovnen ved 225 grader i ca 12 minutter.

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og tilsett fløten, blandingen skal være fingervarm (det varme smøret gjør gjerne jobben).

Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst.

Ha i sukker, salt, egg og så mye mel at deigen blir passe fast og smidig.

La deigen heve på lunt sted under plast, ca. 45-60 minutter.

Ha deigen på bakebordet, kjevle den ut til en flat leiv. Smør på fyllet, la det være igjen en liten kan som du pensler med vann.

Rull sammen til en pølse og bruk kanten uten smør til å "lime" den sammen.

Skjær i passe tykke skiver (ca 2-3 cm) og la bollene heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter eller mer.

Pensle kanelbollene med sammenvispet egg, for et snev av Bergen strø over perlesukker.

Stek bollene gylne, ca 12 minutter. Avkjøles på rist.

Flere fristende boller og bakverk

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bollekake

Ingredienser

100 g smør
3½ dl melk
50 g (1 pk) gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

eggpensling
eventuelt noen hakkede mandler og perlesukker

Fremgangsmåte

Benytt kakeform, ca. 22 cm i diameter. Stekes i stekeovn ved 225 °C i ca. 15 minutter.

Smelt smøret og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm  før du rører gjæren ut i den. Tilsett sukker, kardemomme og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt og sett den til heving på lunt sted under plast ca. 30 minutter.

Ha deigen på bakebordet og elt den lett og trill den til en pølse. Del i 16 like store emner og trill til boller. Sett bollene tett sammen i smurt form, fordelt på to former. Etterhev under plast på lunt sted ca. 20 minutter. Pensles og dryss over hakkede mandler og sukker. Stekes gylne.

Ved servering settes hele bollekaken frem på bordet og bryt av bollene. Server gjerne vispet krem og rørte bær til bollekaken.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hveteboller med solbær og rømme

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

1 kg hvetemel
½ l h-melk
150 g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terninger
 
rømme eller crème fraîche
solbær

Fremgangsmåte

Ha alle ingredienser unntatt smør, rømme og solbær i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene.

Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving.

Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.

Del deigen i 20 boller på ca. 120 g. Sett dem på melet underlag, dekk med plast, og la dem heve i ca. 30 minutter.

Kjevle hver bolle til ca. 15 cm i diameter. Legg dem på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse.

Pensle bollene med sammenvispet egg, legg 1 ss rømme eller crème fraîche på midten, og legg på 2 ss solbær. Strø på 1 ts sukker på toppen av bærene.

Stek bollene ved 180-200 grader i 10-15 minutter.

Bærene kan gjerne være frosne. Det smaker også godt med bringebær, halve druer eller plommer i båter. Ikke bare ser det fint ut, det smaker helt fantastisk også.
 
Oppskriften er hentet fra boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom av John Rørdam som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 

Sendt inn av

Foto: Pål Røhdal

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Boller - grunnoppskrift

Antall porsjoner

10 stk

Ingredienser

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 l hvetemel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm.

Smuldre gjæren i en bolle, og bland den godt ut sammen med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.

Ha i hvetemelet og bakepulveret, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller av dem.

Dersom du vil fylle bollene trykker du dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.

Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melis og noen teskjeer melk til en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene.

Tips: Om ønskelig kan bollene i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen. Dersom du skal lage rosinboller har du 1 dl rosiner i deigen i det du elter den.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brioche

Ingredienser

375 g mel
10 g gjær for søt bakst
1½ dl lunken melk
65 g sukker
65 g romtemperert smør
1 ts salt
1 romtemperert egg

1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i lunken melk. Sikt melet i en bolle. Bland i sukker og salt og lag en grop midt i. Visp egget lett, tilsett egg og gjærblandingen. Hell i gropen og bland godt med melet. Du kan godt bruke en mikser. Når du har oppnådd en jevn deig, tilsettes smøret i klumper. Bland godt.

La hvile to timer på et lunt sted, til deigen har oppnådd dobbel størrelse. Elt deigen godt og del den opp i åtte boller som plasseres tett i tett i en kake- eller brødform. Du kan godt forme den til en loff og steike i vanlig brødform. La heve en time under et kjøkkenhåndkle.

Lag et snitt i hver bolle med en skarp kniv. Pensle med vispet egg og steik ved 200 grader i 35 minutter. Ta ut av formen og avkjøl.

Skjær brioche i tynne skiver og rist i brødristeren på lavt nivå.

Legg skiver med foie gras, eller velg smørbar foie gras-terrine som er rimeligere, oppå toasten. Utvid gjerne tilbudet med pata negra/jamon iberico eller annen ekstra god skinke.

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ekte eggekrem vaniljekrem

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 vaniljestang
3 dl fløte
4 dl helmelk
9 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisenna

Fremgangsmåte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med vaniljestangen, fløten og melken. Kok opp under omrøring, ta av platen og la vaniljesmaken trekke godt inn i fløtemelken.

Skill eggeplommene fra hviten og pisk sammen med maisennaen i en varmebestandig bolle. Tilsett litt av den varme fløtemelken og pisk dette inn før du tilsetter ca halvparten av fløtemelken.

Ved å ha i den varme melken litt etter litt hindrer du at eggene stivner.

Ha eggeblandingen over i den resterende fløtemelken i kaserollen og varm opp over middels varme under konstant omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».

Når kremen har en fløyelsmyk og passe tykk konsistens tar du kjelen av platen og avkjøler kremen raskt ved å sette kjelen i kaldt vann. Rør i kremen innimellom til den er kald og ta ut vaniljestangen.

Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær, som fyll i boller eller som topping på suksessterte.

Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk, da den er proppfull av smak enda, skyll bare av den i kaldt vann og tørk den lett før du pakker den inn i plastfilm eller har den i et glass med sukekr for et deilig vaniljesukker.

Du kan eventuelt bytte ut vaniljestangen med 1-2 ts vaniljesukker, og lage kremen med kun helmelk, men reduser da ned til 6 dl melk.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen