Dagens rett

Eggende meny

Gratulerer med dagen - i dag feires Verdens eggdag i 55 land over hele verden, og vi har satt opp en deilig treretters meny for deg.

Den andre fredagen i oktober er Verdens eggdag, og vi er heldige her i Norge som har en så god kvalitet på eggene våre slik at det er helt trygt å spise de selv i rå tilstand. Hver eneste dag kjøper vi nordmenn 2,3 millioner egg, og den gamle myten om at egg er farlig for kolestrolnivået er heldigvis knust.
 
Pass på å nyte av denne flotte råvaren, og vi i Apéritif presenterer tre flotte oppskrifter basert på egg, selvsagt med drikkeforslag til.
 
For flere oppskrifter med egg kan du søke i vår rikholdige kokebok .
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Bløt eggerøre med chorizopølse

Antall porsjoner

5

Ingredienser

5 egg
½ dl fløte
50 g kaldt usaltet smør
salt og kvernet pepper
 
5 skiver chorizopølse
friske urter

Fremgangsmåte

Pisk egg og fløte sammen i en stålbolle (evt. annen bolle som tåler varme).
 
Kok opp vann i en kjele og ha bollen over kjelen med kokende vann, reduser varmen. Rør til eggerøren begynner å stivne. Ha i kaldt smør i biter.
 
Hvis du ikke bruker usaltet smør bør du smake til med salt etter du har hatt i smøret, ellers kan det lett bli for salt. Eggerøren skal være bløt.
 
Fyll eggerøren i eggskallet. Sett det i litt grovsalt på tallerkenen. Ha på en skive chorizopløse og pynt med friske urter.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Posjerte egg med hollandaisesaus og spinat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 egg
3-4 ss eddik
1 ts salt
ca. 1 l vann

100 g spinat
litt smør
1 båt hvitløk
salt og pepper
evt. en klype sukker

4 skiver brød
Pynt:
4 skiver speket kalkunfilet
bønnespirer

Hollandaisesaus:
2 eggeplommer
75 g smeltet smør
1 ss sitronsaft eller god vineddik
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett eddik og salt. Knekk eggene i en kopp. Rør om i vannet med tresleiv til det dannes en "syklon" i midten. Ha eggene i midten av "syklonen" og ta kjelen av platen. La eggene ligge i vannet i 3-4 minutter. Ta opp eggene med en hullsleiv og legg dem på et kjøkkenpapir.

Hollandaise:
Smelt smøret til sausen. Ha eggeplommene i en stålbolle. Tilsett sitronsaft eller vineddik og litt salt. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann (vannbad) og spe forsiktig med det smeltede smøret. Spe i litt vann hvis sausen blir for tykk. Smak til med salt og pepper (evt kajennepepper).

Skyll spinaten godt. Surr den raskt i en stekepanne i litt smør. Vend rundt spinaten med en hvitløkbåt på en gaffel. Smak til med salt, pepper og evt. litt sukker.

Skjær speket kalkunfilet i strimler og rist dem raskt i pannen.
Fordel spinaten på brødskiver og legg på de posjerte eggene. Hell over sausen og pynt med bønnespirer og speket kalkunfilet.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kald sitronsufflé

Antall porsjoner

5

Ingredienser

5-6 plater gelatin
6 egg
150 g melis
3 dl kremfløte
saft og skall av 2 sitroner

Fremgangsmåte

Dette er en fromasj som ser ut som en sufflé. Den lages i en stor eller flere små ildfaste former. Klipp et stykke aluminiumsfolie som er 5 cm lengre enn omkretsen på formene. Brett folien dobbelt på langs. Fest den rundt formen med tape. Folien skal gå minst 3 cm over kanten på formen.
 
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann, 5-6 minutter. Riv sitronskallet og press saften.
 
Skill eggene og pisk plommene med halvparten av melisen. Stivpisk hvitene med resten av melisen. Stivpisk kremfløten. Bland eggedosis, hviter og fløte.
 
Hell av vannet på gelatinplatene og løs opp én og én plate i ½ dl kokende, varmt vann. Hell den oppløste gelatinen i sitronblandingen. Rør den inn i fromasjen.
 
Hell smeten i formene slik at den går noen cm over kanten. Sett fromasjen kaldt til den stivner. Ta av folien.
 
Server fromasjen pyntet med revet sitronskall og sitronmelisse.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen