Eksklusiv vinsmaking 27. oktober: En vin for konger - men også for deg

Herlige søte dråper av verdens kanskje beste vinnektar blir deg til del når du i slutten av oktober skal få smake hele syv forskjellige Tokaji-viner. Og det er selveste The Royal Tokaji Company som byr på de eksklusive eliksirer, der den dyreste koster $2
Redaksjonen
01 Oktober 2003 - 12:23

Tokaji Aszu var verdens første store, søte vin. Navnet har vinen fått fra dens dyrkingsområde; Tokaji i Ungarn.

Ordet Aszú som alltid ses i sammenheng med Tokaji på etiketten, betyr tørkede bær. Oppdagelsen av hvor viktig dehydreringen av druene er for vinens karakter skjedde ved en ren tilfeldighet. Høsten 1650, like før innhøsting skulle finne sted, kom det rykter om en ny invasjon fra den krigslystne naboen Tyrkia. Innhøstingen ble satt på vent. Først i november kunne bøndene returnere til vinmarkene, og da var druene naturlig nok rimelig inntørkede. Druene ble likevel plukket, og det ble oppdaget at en tyktflytende væske piplet ut av de tørre druene.

Denne nektar ble umiddelbart betegnet som Essencia og ble så blandet ut med litt tørr bordvin fra den foregående høst, og Tokaji Aszú så dagens lys.

Puttonyos
Druene rammes av botrytis uregelmessig, og selve plukkingen av druene skjer derfor manuelt. Druene plukkes én og én og oppbevares i en puttony, en form for stålbøtte. Denne har et volum på 20 liter, eller omlag 20-25 kilo. En god plukker kan høste inn om lag én puttony pr. dag, og vi kjenner også puttony som søthetsbetegnelsen på den endelige vin. Fra en slik puttony vil det komme et naturlig sig på et par desiliter. Tidligere hendte det at denne essensen ble gjæret separat, men prosessen er så tidkrevende og usikker at denne nektaren i dag stort sett benyttes som søtningstilsats til den endelige Tokaji Aszú. Essencia er nærmest udødelig, og kan holde seg tilnærmet like frisk i over 200 år.

Tokaji-vinene lages i søthetsgradene Tokaji Aszú 3-6 puttonyos, Tokaji Aszú Essencia (tilsvarer 7-9 puttonyos) og Tokaji Essencia (kun puttonyos - ingen basisvin).

Smakingen er nå avholdt

Vi får smake følgende viner:
 w Áts cuvée 2002 - late harvest
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 150,- for 500 ml)
 
 w Blue Label 1996 - 5 puttonyos - blended aszú wine
    (kr 126.50 for 250 ml)
    (kr 199.90 for 500 ml)
 
 w Birsalmás 1996 - 5 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 350,- for 500 ml)
 
 w Nyúlászó 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 550,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1992 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Royal Tokaji Aszú Eszencia 1995
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 1395,- for 500 ml)
WineSpectator: 94 poeng ($200)
"Thick and dense yet never heavy, with aromas that flit from floral and vegetal to caramel and smoke and back again. There's noticeable sweetness matched by a brisk acidity that need time to integrate. Fine, lingering finish. Seems monolithic today, so be patient. Best from 2003 through 2015." (31.10.01)

Royal Tokaji på polet:

Smakingen er nå avholdt

Tid: 27. oktober 2003 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 271003. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 22.10.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Fakta om Tokaji
Det er i Mád, 20 mil nord-øst for Budapest, i regionen Tokaj-Hegyalja i det nord-østre hjørnet av Ungarn, at vi finner det unike klimaet som gir grunnlaget for denne vinens eksistens. En vin som nøysomt og i små kvanta produseres og som gjennom de siste halvt tusen år er blitt mottatt med respekt og ovasjoner på lik linje med hva bare konger og innflytelsesrike personer kan håpe på. Det er nemlig midt i Tokajs vinmarker de to elvene Bodrog og Tisza møtes og med sine vidt forskjellige temperaturer frembringer en tåkedis som omfanger vinmarkene og mirakuløst skaper perfekt grobunn for Botrytis Cinerea - et fenomen vi ellers stort sett bare finner i Sauternes.

Tokaji og mat
En rekke råvarer passer som ledsagere til tokaji. Foie gras, blåmuggost, hummer, selv desserter med innslag av sjokolade og appelsin går utmerket. Ellers kanTokaji nytes som digestif, med petit fours og sigarer. Hugh Johnson oppsummerer en Tokajers egenskaper på følgende vis: "En Tokajer gir deg den tilfredshet ved slutten av et måltid, som en Champagne gir deg i starten"...

Druesorter i Tokaji
 w Furmint - ca. 70% av plantene i regionen. En drue med meget høyt nivå av garvesyre, og som er særlig mottakelig for Botrytis.
 w Harslevelu - ca. 25% av plantene. Litt mindre mottakelig for Botrytis, men rik på sukker og aroma.
 w Muscat de Lunel - ca. 5% av plantene. Den vanskeligste druen å dyrke, men viktig for smaken.

Årganger:
1990 - Første årgang for Royal Tokaji
1991 - God kvalitet
1992 - Svært lite Aszu-druer
1993 - Særdeles god årgang
1994 - Ingen Aszu-druer - ingen vin laget
1995 - Meget god kvalitet
1996 - Meget god kvalitet
1997 - Svært lite Aszu-druer
1998 - Svært lite Aszu-druer
1999 - Særdeles god årgang, som 1993

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her