Dagens rett

En saftig lammestek er topp høstmat

Endelig er sesongens lammekjøtt på plass i kjøttdisken. Det mest klassiske du kan diske opp med er lammestek. Her er oppskriften.

Alle matglade gleder seg til høstens store grøde av gode råvarer, og det ferske lammekjøttet er i en særstilling. I mange uker framover kan du velge og vrake mellom en lang rekke ulike stykningsdeler. I dag er det selveste låret som skal til pers.

Flere lekre lammeretter finner du her

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Sennep- og persillefylt lammestek

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 benfri lammestek
2 ss grov sennep
1 ss honning 
2 ss hakket bladpersille
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
 
800 g partypotet (småpoteter)
2 ss olivenolje
1 ss paprikapulver
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
 
Stekt sopp:
 12 friske sjampinjong
1 ss margarin
1 ss salt
¼ ts pepper
 
Gratinert fennikel:
 2 fennikler delt i to
1 l vann
100 g parmesan
 
Saus:
 2 sjalottløk
½ ts salt
1 ss margarin
1 dl soyasaus
2 ss grov sennep
2 ½ dl matfløte

Fremgangsmåte

Sennep, honning, persille, salt og pepper blandes og smøres på innsiden av steken. Rull sammen og knyt igjen steken med bomullstråd, sett i et steketermometer.
 
Vask potetene og legg dem i en ildfast form. Ha over olje og krydder og stek potetene sammen med steken på 200 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 63 grader (rosa). La kjøttet hvile i minst 15 minutter pakket i folie før du skjører det opp.
 
Kjøttet kan også stekes på lavere temperatur, men da må du gi potetene litt ekstra steking med høyere varme mens kjøttet hviler.
 
Tilbehør:
Soppen stekes rett før servering. Fennikel deles i to og kokes 5 minutter i saltet vann. Ha på parmesanost på snittflatene og stek i ovnen, mens kjøttet hviler.
 
Sausen lages ved å frese finhakket sjalottløk raskt i smør. Ha i sennep og væske og la sausen småkoke til den tykner litt. Ha i sjyen fra steken i sausen.
 
Tips: Det er mange muligheter når det gjelder fylling av lammestek. Lam har en kraftig smak som passer perfekt til sennep, uten at sennepen stjeler all smaken. Sammen med persille har du en nydelig smaksrik lammestek.
 
Mange vil nok si at 63 grader er lite for en lammestek, men kjernetemperaturen stiger med ca fem grader når kjøttet får hvile.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen