Englands matambassadør

"Det er ingen tvil om at jeg er Englands matambassadør nummer én". Utsagnet hadde uten tvil blitt sett på som selvskryt og usanne overdrivelser hvis påstanden var blitt fremsatt av alle andre enn Jamie Oliver. The Naked Chef. Som strutter av selvtillit et
Redaksjonen
20 November 2001 - 13:14

Med hans utrolig tv-tekke, freidige matlagningsstil og den uomtvistelige kreative bruken av det engelske språket er han blitt yndlingen til seks millioner seere i Storbritannia som følger serien Naked Chef. Uten tvil er hans popularitet også meget stor her hjemme på berget.

Ny bok
Det er nettopp kommet ut en ny bok med oppskriftene hans - Happy Days With The Naked Chef. Om denne sier han:
- Jeg er overbevist om at jeg vet mer om hva folk flest vil lage hjemme - jeg har skrevet Happy Days med det i tankene.

- Det føles mer som en dagbok enn en kokebok, fordi den er bygd på minnene jeg har fra de siste to årene. Små ideer har jeg også fått på de mange reisene jeg har foretatt.

Boken er stappfull av oppskrifter beregnet for alle typer anledninger - matlaging for barn, måltider laget i kun en kasserolle, matlaging for to, samt bærbar mat. Videre tar Oliver en titt på det han kaller "kjøleskapets venner", eller mat fra kjøleskapet som kan forvandles til noe fabelaktig å spise. Et kapittel er viet til det han kaller foody prezzies (matgaver), mat som altså er ypperlig som bursdags- og julegaver.

Åtte år gammel
De lovende kokekunstene til Oliver viste seg på et tidlig stadiet da han begynte å lage mat på kjøkkenet i puben til faren sin i en alder av åtte år. Etter at han ble ferdig på skolen, gikk han videre og gjennomførte et kurs på Westminster Catering College. Så bodde han en sommer i Frankrike, og senere arbeidet han på restauranten til Antonio Carluccio i Covent Garden. Derfra gikk han over til River Café, et meget kjent spisested i London.

I 1997 ble han observert av en tv-produsent da han opptrådte i et dokumentarprogram om River Café. Den nakne kokk, som han er kjent som, ble født året etter og er tittelen på tv-programmene hans. Han forklarer: - En kamerat som jobber med produksjonsgruppen fant på tittelen. Jeg tror at inspirasjonen kom fra det å skrelle bort alt helt ned til man avslører det som er grunnleggende.

En tv-serie, flere videoer og tre bøker senere, og Oliver er fortsatt bare 26 år gammel. Han har nylig giftet seg med sin kjæreste fra tenårene, Jools, og paret venter sitt første barn rett over nyttår.

Han er klar over at det virker som om han stadig dukker opp på tv-en, men i virkeligheten spiller han inn kun åtte 30-minutters programmer pr. år. Derimot er han opptatt av matlaging 24 timer i døgnet. - Det er en besettelse, en stor besettelse, erklærer han.

Jeg er farlig god
Og til de som baktaler ham og sier at han mer stil enn innhold, sier han: - Jeg kan lage farlig gode salater. Jeg kan lage en farlig god dressing. Jeg lager en kjempegod stek, og jeg forbereder den litt annerledes enn alle andre.

- Jeg mener at jeg er litt av et geni til å lage pasta, og jeg baker godt brød. Jeg har aldri sagt at jeg kan lage 30 varianter av bechamelsaus eller demi glacésaus, men kunne tenke meg å si til dem; kom igjen da . . . kom og gjør noe av det andre bedre enn meg.

Han påstår at han er overrasket over at han er blitt så populær i mange land, ikke bare i USA der 11 millioner mennesker ser på ham på kabel-tv, men også i store deler av resten av verden.

- Jeg er den første kokken som noen gang har eksportert en kokebok og et tv-program om mat til Frankrike og Italia. Vi er nesten etablert i Tyskland. Vi er i 34 land og på 64 kanaler på verdensbasis. Folk fra Peru har sagt til meg: "Vi elsker matprogrammet ditt, da du gjorde x og y med det svinekjøttet", og jeg svarer: Så du det på Food Network i USA? "Nei jeg så det i Peru". Og da tenker jeg: "Hva blir det neste, Langtvekkistan?"

Ikke helt. Den neste oppgaven for Jamie Oliver blir en verdensomspennende teaterturne kalt The Happy Days Tour, som opplagt vil hjelpe ham å markedsføre oppskriftene fra den siste boka hans. Han opptrer tre kvelder på Hammersmith Apollo i London i denne måneden før han tar flyet til Australia og New Zealand.

En norsk oversettelse av den nye boken lar nok vente på seg. I mellomtiden kan du ta en titt på hans første bok, "Mat fra Jamies kjøkken", som ble utgitt i Norge i april i år (ISBN 82-05-28915-8).

Besøk ham på web: www.jamieoliver.co.uk

Tekst: Angela Singleton
Foto: PA Photos

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Du velger selv om du vil dele noen av dine oppskrifter med andre brukere av Min Kokebok.

I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka og bartender. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her