Enkel tungetest finner super-smakerne blant oss

Noen av oss har mer sensitive smaksløker enn andre. En svært enkel tungetest kan nå gi deg svar på hvor god vinsmaker du egentlig er.
Redaksjonen
25 Mars 2003 - 02:00

En amerikansk undersøkelse viser at omlag 35 prosent av den kvinnelige del av befolkningen er super-smakere, mens kun 15 prosent av mennene er like gode. Studiet viser også at noen mennesker er født med flere smaksløker enn det normale, hvilket også innebærer at de har bedre forutsetning for å kjenne smaksforskjeller.

Dette betyr at de av oss som har relativt få smaksløker kanskje ikke kjenner stor forskjell på billig og dyr vin, mens de som har mange smaksløker meget vel kan ende opp som kjøkkensjefer eller vinsmakere.

Yale University har laget denne enkle testen som du selv kan utføre:

Rosa prikker
For å finne ut mengden smaksløker trenger du følgende:
· Naturlig blå matfarge
· et stykke papir med et 7mm stort hull
· forstørrelsesglass

1) Gni blåfargen utover tungespissen. Tungen vil absorbere blåfargen, men smaksløkene skal forbli rosa.
2) Legg papirlappen på tungespissen og tell antall antallet rosa prikker (smaksløker) du ser innenfor det 7mm store hullet.
3) Dersom du nå teller færre enn 15 rosa prikker har du liten sjanse til å bli en vinsmaker. Dersom du finner mellom 15 og 35 prikker er du innen kategorien "normal smaker" og dersom du ender opp med flere enn 35 prikker befinner du deg innen "super-smaker"-gruppen.

Linda Bartoshuk, leder av undersøkelsen, anslår at omlag 25 prosent av befolkningen er "ikke-smakere", 50 prosent "normale smakere" og de øvrige 25 prosent "super-smakere".

Det ble også testet med en løsning av 6-propylthiouracil, en medisin også kjent som PROP. Noen av kandidatene smakte absolutt ingenting, andre opplevde en bitter smak, mens de øvrige fant smaken ubehagelig. Super-smakerne opplever dessuten alle deler av et smaksbilde mer intenst enn andre mennesker.

Man kan selvsagt læres opp til å kjenne smaksforskjeller, men for noen av oss er det hele mye enklere å oppfatte.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her