Julemat

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Ifølge tradisjonen skal man ha minst sju kakeslag i hus til jul, og det sier seg selv at det er litt av en jobb å lage alle kakene alene.

Løsningen kan være å invitere til kakebakeverksted og med det gjøre den store kakebaksten til en hyggelig førjulstradisjon.

Sju slag, men hvilke sju?

Diskusjonen over hva som skal regnes som de sju slag raser i kakebakekretser rundt om i det ganske land. Hver familie har sine tradisjonelle kaker de gjerne vil ha med.

For noen år siden gjennomførte Aftenposten en undersøkelse over hvilke sju slag deres lesere bakte til jul.

De tradisjonelle sju er ifølge undersøkelsen: smultringer, sandkaker, sirupssnippper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann.

Moderne alternativer

Hvis du savner noen av dine favoritter i denne samlingen, er sannsynligheten stor for at du finner oppskriften i vår kokebok.

Søk etter julekakeoppskrifter her

Kanskje synes du det er på tide med litt forandring. Hva med å bake litt mer moderne julekaker i år, kanskje noen med et internasjonalt preg?

Andre typer julekaker finner du her

Bestemors beste smultringer

Antall porsjoner

20

Ingredienser

3 egg
250 g sukker
5 dl seterrømme
1 dl melk
4 ts hornsalt
2 ts malt kardemomme
750 g siktet hvetemel
1 kg smult eller fett, til koking

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker godt. Visp rømmen. Bland alt forsiktig. La deigen stå til neste dag.

Kjevle deigen ¾ cm tykk, og stikk ut smultringer. Stek kakene i varmt fett. La kakene dryppe av på rist med husholdningspapir under.

Kakene er fine å fryse.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sandkaker

Antall porsjoner

40

Ingredienser

250 g smør
250 g sukker
250 g hvetemel
250 g malte mandler

Fremgangsmåte

Skold, tørk og mal mandlene.

Sett ovnen på 175 grader.

Rør smør og sukker sammen. Tilsett mel og malte mandler.

Trykk deigen ut i sandkakeformer.

Stekes på nederste rille i ovnen ved 175 grader i 5-10 minutter. Avkjøles på rist.

Server gjerne sandkakene med krem og bær eller syltetøy

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sirupssnipper

Antall porsjoner

ca 70 - 80 stk

Ingredienser

1½ dl kremfløte
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g meierismør
ca. 450 g siktet hvetemel
½ ts pepper
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt anis
¼ ts malt kanel
¾ ts hornsalt
¾ ts natron
skåldete mandler til pynt

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og la dem tørke til neste dag.

Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken.

Sikt i det tørre og elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader.

Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate og stek dem i stekeovnen ved 175 grader i ca. 5 minutter.

Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar dem i en tett boks eller i fryseren.

Snippene blir pene og blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

Tips: Dette er en stor deig som du gjerne kan dele i to og bake ut i to omganger.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Berlinerkranser

Antall porsjoner

30 stk

Ingredienser

2 eggeplommer, hardkokte
2 eggeplommer, rå
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel
 
Pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Fremgangsmåte

Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå.

Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel til du har en smidig deig. Avkjøl deigen i minst 30 minutter i kjøleskap.

Sett ovnen på 180 grader.

Trill deigen ut til tynne pølser ca. 10 cm. lange. Form dem til kranser med endene i kryss.

Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene på 180 grader i ca 10 minutter til de er lyst gule.

Avkjøl kakene på rist og oppbevar dem i en tett boks.

Syv slag til jul

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Goro

Antall porsjoner

20

Ingredienser

1 ¾ dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør

Fremgangsmåte

Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen.

Smuldre smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer.

Kjevle deigen ut så tynt som mulig og skjær ut leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø.

Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.

Alle syv slagene

Tips: Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig av gangen.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krumkaker

Antall porsjoner

18

Ingredienser

2 egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
7 ss vann
½ ts mandeldråper

Fremgangsmåte

Egg og sukker vispes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Rør inn smør og vann. Smak til med mandeldråper.

La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap.

Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken, senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren.

Kakene stekes gyldne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Tips: Krumkakene stivner rakst og må formes mens de fortsatt er varme.

Tips: Du kan gjerne fylle krumkakene med vispet krem og bær.

Multekrem er som skapt for oppgaven

Sendt inn av

Foto: Kine Osan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fattigmann

Antall porsjoner

40

Ingredienser

6 egg
+ 6 eggeplommer
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl sukker
50 g smør
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel
litt konjakk (kan sløyfes)

Til steking:
1 kg smult

Fremgangsmåte

Visp egg, eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk fløten til krem, og rør inn i eggedosisen.

Sikt hvetemelet inn i røren, litt etter litt. Tilsett kanel og kardemomme og smuldre i smør. Jobb forsiktig med deigen og sett den kaldt til neste dag.

Kjevle ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær ut snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore.

For å få de karakteristiske fattigmennene skjærer du et snitt på langs midt i snippen og trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.

Stek kakene i smult til de blir lysebrune. Avkjøles på rist.

Alt av julekaker og -desserter

Tips: Fattigmann egner seg ikke for fattigfolk. Hanna Winsnes brukte hele 24 egg i sin oppskrift, og Henriette Schønberg Erken syntes 30 eggeplommer samt ett rødvinsglass med konjakk var akkurat passe.

Vår oppskrift er også raus med eggene, men du velger selv om du ønsker å tilsette konjakken eller ha den i glasset.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen