Er lykken vin i butikken?

Unge Høyres leder, Ine Marie Eriksen, vil ha vin på super'n og håper at prisene vil synke om monopolordningen legges død. Men er ikke det ganske naivt av en politiker når mesteparten av det du betaler for vin er avgifter fastsatt av våre folkevalgte? Og e
Redaksjonen
23 Juli 2001 - 17:09

Valgkampen er i full gang og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgere til seg og sitt. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen håper på lavere priser på vin hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig mye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Erfaringer fra andre land tilsier at det kun er relativt få av de aller rimeligste produktene som da blir bredt tilgjengelig og kanskje noe rimeligere.

Hva mener du selv? Les videre, eller stem her (klikk på linken).

Bredde?
Det er også rimelig å anta at Rimi ikke vil ha særlig mange flasker som du kan velge mellom. I Oslo Sentrum eksempelvis finnes det nå snart ikke annet enn Rema og Rimi og hvor skal du da handle dine gode flasker? Ine Marie har distriktene i tankene og det er jo pent av henne. Men er det sannsynlig at matvarebutikker utover det ganske land vil ha et bedre utvalg enn Rimi i Oslo?

Vi tror, og det med god grunn, at vin som ikke selger i hundretusener vil bli overlatt til spesialforretninger og dermed vanskeligere tilgjengelig enn i dag. Dermed sannsynligvis også dyrere enn i dag. Det betyr også at Vinmonopolets enorme bredde av kvalitetsprodukter (bestillingsutvalget medregnet) vanskelig vil kunne fortsette.

Liten fortjeneste
I dagens monopolsituasjon ser vi at de norske importørene er nøkterne med sin avanse på rimelige viner, og at det er alkoholavgiftene som er ansvarlig for den store prisdifferansen i forhold til våre naboland. Denne alkoholavgiften er relativt flat, og for internasjonalt dyrere viner nyter vi godt av det, da de norske importørene også her beregner seg svært liten fortjeneste sett i internasjonal målestokk. Amerikanske, italienske og spanske viner som i Norge koster om lag 250 kroner eller mer, er ofte dyrere i sine hjemland og ellers i Europa.

Ikke bare positivt
Når det er sagt, er det riktig å påpeke at vi ikke på noen måte synes at Vinmonopolet er uten feil og lyte. Mangt kunne gjøres langt bedre. Mye er i ferd med å skje når det gjelder tilgjengelighet for folk utover landet. Men kanskje vi som er glad i vin ikke skal la oss lure til å tro at vin på super'n er frelsen. Det er godt å kunne velge blant flere hundre forskjellige flasker og ikke 20 som sannsynligvis blir den jevne Rimi-butikks utvalg.

Hva synes du? Her kan du stemme (klikk på linken).

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her