Ukens vin
Et av polhyllas aller beste kjøp

Et av polhyllas aller beste kjøp

Denne Rioja-vinen holder koken i årgang etter årgang, og prisen er fortsatt «innafor».
Aase E. Jacobsen
16 August 2015 - 14:35
Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.

Izadi Reserva 2011 er kjøttfull og god vin med masse frisk bærfrukt, tydelig fatpreg, men så langt unna den litt slitne og søtladne kommersielle riojastilen som fortsatt er populær på andre siden av kjølen (og sikkert blant mange nordmenn på «harrytur»).

Mye eik, men likevel innafor

Den har et veldig godt lagringspotensial, både takket være at produsenten åpenbart har investert i godt druemateriale og omsorgsfull vinmaking. Noen vil kanskje synes den har for uttalt eikepreg, jeg tilhører selv fatskeptikerne.

Les om hva fatlagringen gjør for vinen

Men så lenge det er et rent og godt fatpreg, som harmonerer med vinens øvrige kvaliteter, som her gir seg uttrykk i form av veldig god frukt, er det med på å skille den ut. Ikke bare fra andre riojaviner, men også i et marked hvor stadig flere produsenter vegrer seg for å gi vinen eikepreg.

150 kroner er ellers en veldig god pris for denne rødvinen som har vært å finne i polets spanske basishylle i mange år. Det betyr at den både har mange lojale «følgere» og kanskje heller ikke så mange kvalitetsmessig like sterke konkurrenter i samme prissjikt.

Vinnere og tapere

Vinmonopolets kriterier for at en vin skal beholde hylleplassen har nemlig bare med hvor mye den selger i sitt respektive prissegment, ikke øvrige forhold som bredden i tilbudet fra samme område. Rioja er dessuten på litt vikende front med en nedgang i salget fra 2013 til 2014 på de siste 12 måneder på 4,7 prosent (som riktignok er bedre enn for Spania sett under ett).  

Det er særlig de «store» merkene som får svi. Noen har halvert salget siden 2010. Izadi er en av vinnerne og ligger nå på en sjuendeplass blant de meste solgte riojavinene.

  • Produsent:
    Bod. Izadi
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Rioja
    Pris:
    219.90 kr
    Varenummer:
    4599501
    87 POENG
    Izadi Reserva
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her