Et mangfold av salater

For tjue år siden ble det nesten bare servert kinakål i Norge. Forbrukernes ønsker har imidlertid presset fram dramatiske endringer, og i dag finnes det nær 20 forskjellige friske salatsorter. Her får du servert 15 av våre flotte salatoppskrifter.

I fjor økte salget med hele 40 prosent sammenlignet med 2001. Bransjen jubler over den positive utviklingen. Blant salatene som øker mest er ruccola, lollo og ekebladsalat. For noen sorter er salget tredoblet. Ferdigsalater på pose er også meget populære. I fjor økte salget med rundt 17 prosent.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="oppskrift"> Nederst i denne artikkelen finner du femten deilige salatoppskrifter fra Apéritifs kokebok (klikk her)

- Det har skjedd enorme endringer siden den gang du som oftest fikk kinakål med Thousand Island-dressing. På midten av åttitallet kom isbergsalaten. For to år siden kom spesialsalatene for fullt. Særlig de siste fem årene har antall sorter økt voldsomt, sier direktør Kristian Nergaard i BAMA, som er Norges største frukt- og grønnsakgrossist.

Vi spiser oftere ute, og vi reiser mer. Der får vi kjennskap til disse nye salatvariantene og vil prøve det hjemme. Før visste ingen hva ruccolasalat var for noe. Nå er den svært populær på norske kjøkkener. Nergaard mener at forbrukernes handlemønstre skifter i takt med matmoten.

Mer ferdigsalat
- Frodig bruk av salater blant TV-kokker og i kokebøkene påvirker folk. I de ferdigkuttede salatene er jobben allerede gjort. Over halvparten av norske husholdninger består av en til to personer. De planlegger ikke innkjøpene slik større familier ofte gjør. Ved å kjøpe oppkuttet, fersk salat slipper de å kaste resten av et salathode som bare blir liggende i kjøleskapet.

Fortsatt vekst
- Denne salatvarianten kommer til å øke enda mer. Om fem år vil bearbeidede produkter antakeligvis stå for 10-12 prosent av frukt og grønt-omsetningen i norske butikker. I Nederland står den allerede for 30 prosent, sier han.

Salater er blitt dyrket i årtusener. I Norge går salathistorien rundt 400 år tilbake i tid. Ifølge Toril Gulbrandsen hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, har trendsalaten, ruccola, lange tradisjoner.

- Den bitre ruccola-salaten er nevnt i den første norske hagebok, Horticultura, utgitt i 1694 av Christian Gartner. Det er imidlertid lite trolig at den ble dyrket i Norge på den tiden. Under romertiden ble den brukt som salatgrønnsak og som medisin mot slangebitt. Om det var dens bitre smak som inspirerte til denne bruken, er uvisst, sier hun.

De eksotiske salatenes økende popularitet skyldes at dagligvarebutikkene satser på gode frukt- og grøntravdelinger, mener Gulbrandsen

- Jo mer bugnende salatdisker, desto mer selger butikkene. Forbrukerne handler der grønnsakene er best. Salater er sarte planter som trenger riktig pleie og oppbevares kjølig for å holdes friske. Og husk: de skal aldri skjæres med kniv, men rives med fingrene, sier hun.
Kilde: BAMA/Newswire

Fakta om salat

w Frisella
Denne salaten er en krysning mellom Isbergsalat og Frisee. Den er sprø og saftig og mild på smak.

w Lollo Rosso
Dette er en finkruset salat med et fint fargespill fra lys grønn til dyp lilla. Smaken er mild og harmonerer fint sammen med andre salatvarianter. Den har kort holdbarhet. Det finnes også en grønn variant av Lollo.

w Ekeblad
Kommer i to varianter, den røde og den grønne. Bladene er tynne og flikete. Smaken er mild og med en fin aroma. Ekeblad er dekorativ som pynt og god i lag med andre salater i samme saltbolle.

w Eskaroll
Dette er salaten med store hoder og et litt rufsete utseende. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit innover. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig, aromatisk og bitter. Eskaroll har en meget god holdbarhet.

w Ruccola
Er blitt svært populær på kort tid. Ruccola har smale og sterkt flikete blader med en matt grønn farge. Det brukes kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er svært kraftig og Ruccola brukes både som salat og som en krydderurt.

w Romanosalat
Har vært kjent siden det gamle Egypt. I dag er Romanosalaten den vanligste salaten i de fleste Middelhavslandene. Salaten har store hoder av avlange, sprø blader. Smaken er svært kraftig, litt søt og bitter.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Anna Kathrines tomatspesial

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 tomater i skiver
4 cherrytomater i skiver
4 valnøttkjerner ristet i tørr varm panne
en liten neve ruccula revet i mindre biter
blåmuggost i tynne skiver
½ dl olje, gjerne valnøttolje
½ ss balsamicoeddik

Fremgangsmåte

Skyll rucculasalaten og riv den opp før den blandes med tomater i skiver.  Legg den over på et egnet serveringsfat. 
 
Bland olje og eddik og hell over.
 
Fordel grovhakkede, ristede valnøttkjerner og skiver av blåmuggost over.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsalat med avokado og bacon

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 grillet kylling
6-8 cherrytomater eller 2 vanlige tomater
2 ss normannaost
6-8 blader friséesalat
2-4 blader lollo rosso
1 avokado
4 skiver bacon

Dressing:
2 dl lettrømme
litt sitronsaft
litt sukker

Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i strimler. Riv salatbladene litt fra hverandre og dekk en tallerken. Lag dressingen og bland inn kylling og smuldret normannaost. Fordel blandingen over sengen av salatblader.

Skjær avokadokjøttet i båter, del over tomatene og legg på til pynt. Dryss over sprøstekte baconbiter til slutt. Brød smaker godt til.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn salat med gresskar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

salat, et par ulike varianter
150 g aspargesbønner
500 g gresskar
Lake:
250 g sukker
5 dl vann
eddik

150 g kokte rødbeter

Dressing:
1 ss eddik
5 ss olivenolje
pepper

Fremgangsmåte

Rens bønnene og del dem i mindre biter.

Forvell bønnene (kokes i et par minutter før de has over i iskaldt vann).

Strimle salaten (helst et par ulike typer) og bland salat og bønner i en bolle eller fat.

Skjær gresskaret i biter og lag en lake sukker, vann og eddik.

Kok gresskarbitene i laken i ca. 15 minutter og avkjøl dem i laken. Slå av laken.

Del rødbetene i strimler.

Lag dressing ved å blande én del god eddik og 5 deler god olivenolje, smak til med pepper.

Hell dressingen over salaten og server med fersk gjærbakst.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Baronens salat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

salat av frisee, rosso og ruccola
100 g valnøttkjerner
ca. 300 g hvit geitost f.eks norsk chèvre-ost

Dressing:
1 dl olivenolje
2 ss vineddik
1 ts sennep
salt
pepper

Fremgangsmåte

I stekeovnen ved 275 grader C, under grillen 3-5 minutter.

Fordel sprø salatblader og valnøttkjerner på store tallerkner. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen.

Legg fire store skiver ost på bakepapir under full styrke på grillen til osten har smeltet og begynner å bli gyllen. Legg osteskivene på salaten og hell dressingen over.

Varmt brød og smør smaker godt til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomat- og mozarellasalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 store, modne tomater
2 mozarella oster
2 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik
½ ts nykvernet pepper
½ potte basilikumblader

Fremgangsmåte

Skjær tomat og ost i skiver. Anrett på et fat.

Bland sammen olje, eddik og pepper og hell over. Topp med basilikumblader.

Salaten er best hvis den er romtemperert.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsalat med avokado og bacon

Antall porsjoner

3-4

Ingredienser

ca. 4 dl grillet kylling
2 modne avokadoer
100-200 g sjampinjong
200 g frisk grønn asparges, evt. hermetisk
3 baconskiver
10-12 cherrytomater
frissésalat eller annen grønn salat

Dressing:
2-3 hvitløkbåter
2 ss vinedikk
1 dl olivenolje
litt fersk basilikum
salt og pepper

Fremgangsmåte

Start med dressingen. Finhakk hvitløk og basilikum. Bland olje, vinedikk, hvitløk, halvparten av basilikum og salt og pepper.

Skjær sjampinjongen i tynne skiver, og bland dem med halvparten av dressingen. La det stå å trekke i ca. en time. Stek baconet sprøtt, og la det renne av på et papirhåndkle. Hakk det så i biter. Skrell avokadoen og skjær den i tynne skiver. Del tomatene.

Fjern eventuelt skinnet på kyllingen og skjær kjøttet i pene biter. La gjerne kyllingklubbene være hele til pynt. Anrett salaten på et fat eller i en bolle. Hell over dressingen, strø på bacon og resten av den hakkede basilikumen.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jamies yndlingssalat

Ingredienser

6 sjalottløk, skrelt og skåret i svært tynne skiver
En god eddik (champagne-, hvitvins- eller sherryeddik)
4 store never frisk estragon, uten stilker
1 liten klase steinfrie grønne druer, delt i to
1 liten klase steinfrie røde eller blå druer, delt i to
6 spiseskjeer ekstra jomfruolivenolje
havsalt og nymalt pepper
200 g god hvit geitost (chèvre) eller hard, saltet ricotta

Fremgangsmåte

Først legger du tynne skiver med sjalottløk i en skål og heller eddik over, slik at all løken blir dekket av eddik. Hvis sjalottskivene er tynne og fine, tar det bare 10-15 minutter før eddiken har gjort sin virkning.

Oppbevar alle ingrediensene i kjøleskapet til gjestene sitter rundt bordet. Sprett en flaske tørr hvitvin til dem, og så setter du i gang:
Sleng estragonbladene i en bolle og ha i druer, løkskivene pluss 5 spiseskjeer av eddiken de er marinert i, og olivenolje. Vend på alt sammen, og smak til med salt og pepper hvis det er nødvendig. Vær forsiktig med saltet, for osten er ganske salt. Bruk klype og fordel salaten på fire tallerkener. Riv eller smuldre geitosten over salaten, og drypp over det som måtte være igjen av dressing.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cæsarsalat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 romanosalat
100 g grønne druer, uten steiner
100 g rosiner
2-3 tynne skiver stekt skinke
1 dl finrevet parmesanost
Dressing:
1 sjalottløk, finhakket
1½ dl yoghurt naturell
½ dl lettrømme
1 ts god olje
2 ss god eddik
salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Dressingen blandes. Salaten skylles og får renne godt av før den skjæres grovt opp.
 
Druene deles og steinene tas ut. Oppskåret salat, druer og rosiner blandes. Strimlet, stekt skinke og reven ost tas over.

Dressingen blandes i like før servering og det hele tas over i en egnet salatbolle.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

A cool summerbreeze

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 rød paprika
1 agurker
1 beger yoghurt naturell
2 båter hvitløk
1 appelsiner
8 skiver spekeskinke
1 lite beger ruccolasalat
ca. 1 ss frisk basilikum
ca. 3 ss olivenolje
ca. 2 ss rødvinseddik

Fremgangsmåte

Del paprikaen i fire på langs og pensle med olivenolje. Legg dem på en stekeplate og stek dem på 250° C til skallet begynner å svi seg, ca. 15-20 minutter.

Riv agurken og legg den i et dørslag slik at vannet får rent av.

Lag dressing av rødvinseddik og olivenolje. Fjern skallet på papriken og legg dem i dressingen en times tid.

Bland den avrente agurken med yoghurt og finhakket hvitløk. La den stå kjølig.

Skjær marinert paprika, spekeskinke og appelsin i tynne skiver. Skyll ruccolasalaten.

Bland ingrediensene i salaten og server med yoghurtdressing ved siden av. Pynt med basilikum.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Roastbiffsalat

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g roastbiff
1 pose blandet salat
1 tomat i båter
¼ agurk i biter
1 ss sprøstekt/tørket løk 
½ rød løk i tynne båter

Marinade:
2 ss soyasaus
saften av 3 lime
1 ss hakket koriander
1 hakket chili
2 båter hakket hvitløk
3 ss vann
1 ts sukker

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til marinaden og bruk halvparten til å vende roastbiffskivene i.

Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat. Legg roastbiffen over salaten og server resten av marinaden som dressing ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thaisalat med grillet eller stekt torsk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

7-800 g torskefilet
1 stk salat etter ønske
½ agurk i skiver
½ rød paprika i strimler
Litt frisk ruccolasalat om du ønsker
Litt friske urter f. eks. basilikum, kjørvel eller gressløk
4 ss grovhakkede peanøtter

Dressing:
2 ss frisk presset limejuice
1 ts sennep
3/4 dl olivenolje
¼ ts thai krydder eller sambal olek

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader.

Bland sammen ingrediensene til dressingen. Skjær fisken i serveringsstykker og pensle hvert stykke med ca 1 ts av dressingen. Legg fisken i en smurt ildfast form. Sett fisken i ovn og stek den ca 15 minutter eller til den er ferdig.

Anrett salat, agurk og paprika på en tallerken og drypp et par ts av dressingen over. Anrett fisken over salaten og fordel resten av dressingen over fiskestykkene.

Dryss til slutt grovhakkede peanøtter og ev. friske urter over.

Sendt inn av

Foto: David N. Teummler

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresk salat med biffstrimler

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

300 g biffkjøtt i strimler
ca. 1 ts gresk krydderblanding
2 ss olivenolje
1 porsjon tzatziki (ca. 2 dl)
1 tomat i skiver
½ glass fetaost i marinade
3 salatblader
8 sorte oliven
1 baguette

Fremgangsmåte

Krydre biffkjøttet og stek det på middels varme.

Anrett salaten på et fat med tzatziki i bunnen og tomater, snittet salat og fetaost over.

Strø på biffstrimler og oliven til slutt. Server med brød.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fargerik salat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

300 g skinke i terninger/smårettskinke
½ pakke friske eller frosne aspargesbønner
½ l vann
1 ts salt
1 pose ferdig blandet salat
1 appelsin i båter uten skinn
2 ringer ananas i biter

Fremgangsmåte

Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre. Avkjøl raskt i kaldt vann og la dem renne godt av.

Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over. Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.

Lag dressing og drypp over salaten.

Tips:

Hvis du vil ha enda mer mat i salaten, kan du tilsette osteterninger, gjerne en med mye smak som feta.

Tips:

Server med ulike brød: Ciabatta, foccacio, nan, pita, filone, panini'-brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommersalat

Ingredienser

1 lollo rosso salat
1 friseèsalat
2 papaya
1 slangeagurk
1 kurv jordbær
ca. 150 gr. spekeskinke i skiver

Fremgangsmåte

Salaten strimles og legges over på et egnet fat eller i bolle. Papayaene - som må være modne - deles i to og kjernene tas ut. Frukten skrelles og skjæres i strimler. Slangeagurken skjæres også i strimler. Jordbærene skjæres i skiver. Alt legges lagvis eller i et mønster.

Syrlig rømmedressing med litt estragon og sitron smaker godt til denne salaten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cæsarsalat

Antall porsjoner

8

Ingredienser

4 hoder Romano-salat, vasket og revet i store biter

Hvitløkskrutonger:
8 båter hvitløk, presset
2 dl mild olivenolje
200 g smør
1 1/2 l gårsdagens loff, i terninger
 
Dressing til salaten:
4 eggeplommer
6 båter hvitløk, hakket
1 ss lys Dijon-sennep
Presset saft fra 2 sitroner
4 dl ekstra virgin olivenolje
1 ts Worcestershire-saus
6 ansjonsfileter, hakket
1 dl revet Parmesanost

Fremgangsmåte

Ha salaten klar i en stor bolle i kjøleskapet.

Krutonger:
Forvarm ovnen til 160 °C.

Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte.

 

Varm opp smørblandingen til det bobler. Ta så gryta vekk fra kokeplaten. Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene. La de trekke til seg smørblandingen før de legges på et stekebrett. Stek dem i ovnen til krutongene er gylne.
 
Dressing:

Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.

Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen.

Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.

Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten.

Bland salatbladene sammen med dressingen i en stor bolle.

Serveres på tallerkener med krutonger, litt parmesanost og godt med nykvernet sort pepper.

Sendt inn av

Foto: matprat.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen