Et virkelig Øldorado

The Beer Shop lever en ganske så anonym tilværelse i en av Londons nordlige bakgater. Men bak fasaden finnes 500 sorter øl og et økologisk mikrobryggeri. Velkommen til Øldorado.
Redaksjonen
17 Juni 2005 - 14:50

Du kan si mye negativt om engelsk matkultur - og ha dekning for det meste. Flere av Schønberg Erkens britiske artsfrender vrir seg nok i graven, men sannheten er at fish & chips er det mest genuine du får av britisk cuisine. I hvert fall har mange briter selv begynt å hevde dette - i et moteriktig anfall av postmoderne nostalgi.

Du kan si mye ille om engelsk drikkekultur også, men ikke uten fare for egen helse hvis du skulle finne på å si det rett opp i ansiktet på en ravende fotballsupporter etter stygt hjemmetap. Men britisk bryggeritradisjon - dét skal du ikke kimse av.

Ale is well in Pitfield Street
En av de fremste, og samtidig mest bortgjemte, eksponentene for denne stolte tradisjon holder til i nummer 14 Pitfield Street i Nord-London. Noen minutters smårask gange fra Old Street undergrunnsstasjon, forbi en brannstasjon og noen heller sjarmløse puber spesialisert på kombinasjonen thai-mat og snooker, ligger The Pitfield Beer Shop - og vegg i vegg - Pitfield Brewery. Henholdsvis verdens antageligvis best assorterte ølbutikk og et mikrobryggeri som lager økologisk og historisk øl.

Fra gaten ser riktignok ikke butikken ut til å kunne by på så veldig mye mer enn vinkorker, ølgjær og Guinness-memorabilia, men kommer man først innenfor kan lite hindre at munnen løper i øl. Butikkdelen av Pitfield-bedriften har nemlig over 600 forskjellige sorter øl og sider i hyllene. - Mange selger mye. Vi selger også det beste, sier innehaver og ølsjel Martin Kemp.

Øldorado
The Beer Shop bugner av et nærmest absurd utvalg av øl fra britiske mikrobryggerier. Belgiske trappister og tyske weissbier har egne hyller. Du finner øl fra Ukraina, Libanon, Sri Lanka, Zimbabwe og Trinidad.

Julenissen, Poirot, djevelen og Loch Ness-monsteret har alle sine egne ølsorter. Og begynner du å se nærmere på etikettene, kan du lese navn du aldri hadde trodd noen kunne kalle et produkt av malt, humle og gjær: Cairngorm Sheepshagger, Daleside Crackshot, Freeminer Speculation Ale, Meriman's Old Fart Skull Splitter og Crazy Ed's Original Chili Beer.
- Vi hadde Ringnes også, sier Martin Kemp. - Men det solgte ikke noe særlig.

Økobrygg
På en god dag finner du også opp til 30 forskjellige økologiske øl fra England, Belgia, Tyskland og Frankrike i disse hyllene. Syv av disse sortene er attpåtil brygget i Pitfields eget mikrobryggeri, vegg-i-vegg med butikken.
- Å brygge økologisk øl er egentlig ikke annerledes enn å brygge annet øl i et mikrobryggeri, sier Andy Skene.
- Bortsett fra at alle ingrediensene er økologiske, da.
Skene, kanadier av opphav, britisk øl-aficionado av natur, har stått bak roret på Pitfield's bryggeri siden 1987. For øyeblikket er han midtveis i bryggingen av en forsyning økologisk bittert øl, Hoxton's Best Bitter. Og selv om han skal brygge 800 liter, er han nøyaktig på grammet under oppveiingen av den økologiske malten.
- Hvis du gjør alt riktig først som sist, trenger du ikke bruke klaringsmiddel, sier Andy.
Og siden klaringsmiddelet, som Pitfield nettopp unngår å bruke, er basert på gelatin, er det økologiske ølet til og med veganervennlig, fritt for et hvert animalsk produkt.
- Vi har åpnet markedet for en helt ny kundegruppe.

Mellom ale og lager
Pitfields kunder er en blanding av økologiske forbrukere, folk opptatt av lokale tiltak og feinschmeckere. Sistnevnte gruppe er klart størst, og har gjerne et ben eller to plantet i de samme preferansene som de to andre gruppene også. Pitfield Beer Shop har hatt eget bryggeri omtrent fra starten av sin virksomhet, skjønt det i begynnelsen mest var ment som en attraksjon. Tanken var definitivt ikke å betjene pub-markedet, men i dag leverer Pitfield økologisk øl til tolv puber. - Vi selger alt vi klarer å brygge. Det er tydelig at vi fyller et hull i markedet, sier Andy Skene.

Pitfield la om all sin produksjon i 2000. Men de leverte økologisk øl også før det. Deres første øko-øl ble kalt Eco Warrior. Navnet var en hyllest til de første ildsjelene som kjempet for en bedre verden, men også en praktisk tillemping. Siden Pitfield på det tidspunktet ikke hadde sertifiseringen i orden, kunne de ikke bruke begrepet "organic", som er et beskyttet begrep.
I dag bærer flaskene med Eco-Warrior naturligvis det britiske Ø-merket, og selv om det er en lager, smaker det unektelig litt ale av det også.
- Eco Warriors smak ligger midt i landskapet mellom ale og lager. Et minste felles multiplum for det britiske markedet, sier en smilende Skene.

Årgangsøl
Etter å ha rørt inn malten, tilsetter Skene den like nøyaktig oppmålte humlen. Hoxton's Best Bitter brygges på tre forskjellige typer økologisk humle importert fra Belgia og Tyskland. Det bitre ølet brygges utelukkende på økologisk malt, humle, gjær og sukker - og etter brygging bærer det rett på flaske. Siden det ikke er brukt klaringsmiddel, vil gjæren gjøre at ølet fortsetter å utvikle seg også etter tapping. Men siden gjæren ikke er filtrert bort, må ølet dekanteres for å ikke få med bunnfallet.

- Yngre kunder synes faktisk at dekanteringen blir en liten attraksjon, sier Skene.
Interessen for øl med andre kvaliteter enn selve alkoholinnholdet er økende etter en periode hvor store industribryggerier preget engelskmennenes drikkevaner. Og selv om briter av den yngre garde fortsatt stort sett holder seg til alkopops à la Smirnoff Ice, er markedet for britisk øl på flaske definitivt på vei oppover igjen. Det skyldes ikke minst at mikrobryggeriene er i ferd med å gjenvinne noe av sin tapte posisjon.

Mye skrik og lite øl
I det 18. og 19. århundre var det over 70.000 bryggerier i Storbritannia. Men ved inngangen til det 20. århundre var tallet nede i 1000. Nedgangen fortsatte. På 60- og 70-tallet var det kun 20 bryggeriselskaper iStorbritannia, før kurven snudde, ironisk nok som et resultat av en amerikansk tendens. Fortsatt er det tre store bryggeriselskaper som eier og driver de aller fleste bryggeriene i Storbritannia, men den amerikanske mikrobryggeri-renessansen har ført til at det nå også er 400 uavhengige bryggerier som motvirker ensrettingen i markedet.
Om Pitfields markedsandel i det store og hele er aldri så mikroskopisk, gjør ild- og ølsjelene Kemp og Skene sitt for å bote på kulturskaden. Siden 2003 har økobrygget blitt supplert med en egen serie av historiske øl. Syv sorter øl brygges etter 100-200 år gamle britiske oppskrifter, fra 1792 Imperial Stout til 1896 XXXX Stock Ale. Årstallet angir når oppskriften stammer fra, X'ene er muligens en aldri så liten advarsel om bryggets potens. Historisk øl hadde høyere alkoholinnhold, og Stock Alen klokker inn på ti prosent.

Jordnært
Men nå er det en mildere variant som gjelder. Det bitre ølet brygger jevnt på et sted mellom 63 og 66 grader. Skene ser hvordan det står til med de 2 330 flaskene økologisk stout som ble tappet noen dager tidligere. Shoreditch Stout, som i 2001 vant spesialølkategorien til The Society of Independent Breweries' årlige konkurranse, er rødlig på fargen og vil etter hvert smake av frukt og sjokolade. De er ennå ikke helt drikkeklare, men det forhindrer ikke prøvesmaking. Skene dekanterer forsiktig flaskens innhold over i et smalt ølglass, lukker øynene, smaker og smatter:
- Den smaker landlig, og litt mer jord enn annen stout som ikke er økologisk, sier han og legger til:
- Litt mer i kontakt med jorden, kanskje?

The Pitfield Beer Shop og Pitfield Brewery
No. 14, Pitfield Street (ti minutter fra Old Street undergrunnsstasjon)

Tekst og foto: Eivind Senneset

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her