Drikke
Etterlyser norsk hylle på polet

Etterlyser norsk hylle på polet

Matmerk kritiserer Vinmonopolet for manglende fokus på og stolthet over norskproduserte drikkealternativer. Fortsatt finnes det ingen egne hyller for eksempelvis norsk øl.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2013 - 01:01

- Vinmonopolet med sin unike posisjon bør være en fanebærer for norsk drikkekultur. De  bør ta ansvar for å vise fram det spennende mangfoldet av norsk drikke som vi vet finnes. Gi Norge en egen hylle med norsk flagg, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist og legger til:

- Istedet er fokus på alt annet enn norsk når forbrukeren skal navigere blant hyllene på polet. Det er en skam at all verdens land - fra Sør-Afrika til Argentina - har hyllemeter på hyllemeter markert med egne flagg mens de norske drikkeopplevelsene blir gjemt bort i sporadiske kategorier eller under "diverse".

Mangler stolthet

Hun mener at så lenge Vinmonopolet ikke guider forbrukeren også til det norske tyder det på lite stolthet over egen kultur og manglende innsikt i folks økende interesse for norske mat- og drikketradisjoner.
- En norsk hylle vil kunne gi en a-ha-opplevelse for forbruker og tydeliggjøre norsk som et alternativ med et spennende mangfold. Med en spennvidde fra musserende Sider frå Hardanger, øl fra lokale bryggerier, fruktvin, ulike typer akevitt og alkoholfrie fruktmoster i verdensklasse vil kunne markere for forbrukeren hvilke spennende muligheter som finnes ved å velge norsk, mener Sundqvist.

Mye nytenking

350 norske varer er registrert på polets nettsider. De aller fleste finnes gjemt i bestillingsutvalget, få finner veien til hylla i et utsalg nær deg.
- Ekstra spennende er det at i tillegg til lange tradisjoner og etablerte produkter finnes det også produsenter som tenker nytt. Disse kan i fellesskap løfte frem hverandre. Å velge riktig type norsk øl til et godt måltid burde være en oppgave polet tar på seg på lik linje med å anbefale vin fra alle verdenshjørner. "Norsk øl til norsk mat".

Frykter stopp i utviklingen

Espen Lothe i Kinn Bryggeri i Florø vil gjerne synes bedre for forbruker. Han frykter hva som vil skje med utviklingen av norsk drikkekultur om det ikke fokuseres mer på småskalaprodusenter.

- Å lage en norsk hylle vil helt klart ha en positiv effekt. De fleste kjøper jo bare det de alltid har kjøpt. Det er naturlig at Vinmonopolet tar ansvar for å gjøre tilgjengelig det som finnes av norsk drikke. Det er veldig bra at de har merkelapper for lokale produkter, men jeg tror folk ville bli overrasket om de ble vist hvor mye som faktisk finnes. I tillegg kunne jeg ønske meg en regional tilpasning, slik at underskogen av småskalaprodusenter ikke bare kommer i bestillingsutvalget. En norsk hylle kan føre til at jeg vil kunne produsere og levere mer. Det har skjedd veldig mye innen utviklingen av norsk ølkultur, jeg frykter dette vil bremse opp om det ikke blir satset mer på dette.

- En tydelig norskmerket hylle må jo være en vinn-vinn-situasjon for både forbruker, produsent og Vinmonopolet selv, avslutter Sundqvist.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her