EU skjerper kniven mot norsk ostetoll

Norge bryter med EØS-avtalens «ånd og bokstav», mener EU-parlamentet.

Det har falt mange harde ord i Brussel etter at regjeringen innførte prosenttoll på visse kjøtt- og osteprodukter.

EU-kommisjonen har vært krass i kritikken, og torsdag vedtok EU-parlamentets handelskomité en resolusjon der Norge klart oppfordres til å ombestemme seg. Hvis så ikke skjer, bør Kommisjonen vurdere «muligheten for å foreslå ytterligere tiltak», heter det i resolusjonen, skriver Nyhetene24.

Proteksjonistisk og handelshindrende er ordene som brukes om tollen, og handelskomiteen mener den er «klart i strid med ånd og bokstav i den bilaterale avtalen» mellom EU og Norge, altså EØS-avtalen.

Resolusjonen ble vedtatt med 25 mot fem stemmer. Den skal trolig opp igjen til avstemning neste gang hele Parlamentet trer sammen i Strasbourg i mai.

Jordbruksvarer er ikke omfattet av EØS-avtalen, men det er en artikkel om gradvis liberalisering av handelen med slike varer som EU peker på i kritikken av Norge.

Regjeringen mener på sin side at tollendringen er nødvendig for å beskytte norsk landbruk. Den har gjentatte ganger understreket at den ikke kommer til å endre den nye ostetollen.

LES OGSÅ: Tollhopp på 372 kroner per kilo

Forsiden akkurat nå

Denne maten har fått en Michelin-stjerne

Stjerner, duft, smak, livserfaring og fornøyde kunder. Selv om britiske Ryan Clift på Tippling Club og Chan Hon Meng, hawkerkokk med én Michelin-stjerne, jobber i to forskjellige restaurantverdener, legger begge hele sin sjel i maten og har, forskjellene til tross, mange fellestrekk. Ikke minst er de gode representanter for bredden i Singapores gastronomi. Les hele saken

Lær alt om asparges

Om du går for å dyrke aspargesen selv eller henter den i butikken, finner du både fremgangsmåten og ikke minst nyttig kunnskap om denne vårlige delikatessen her. Les hele saken

Til toppen