Brennevin
Få whiskyer smaker så mye sjø som denne

Få whiskyer smaker så mye sjø som denne

Old Pulteney-destilleriet er sterkt preget av nærheten til Nordsjøen. Også whiskyen smaker av sjøsprøyt og nordavind.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2015 - 11:03

Old Pulteney er et av de aller nordligste destilleriene på det skotske fastlandet. Beliggenheten på den nordøstligste spissen av Skottland, bedre kjent som det naturskjønne området Caithness, gjør at neste stopp er norskekysten. Båndene til våre forfedre lar seg fortsett avlese i stedsnavnet: Caithness er Katanes på norrønt.

Men stedets whiskyhistorie går selvsagt ikke så langt tilbake som til da vikingene besøkte skottekysten. Whiskyen er et resultat av at markedskreftene, og ikke bare naturkreftene, fikk et grep på denne utposten.

 

Spesiell historie

Vi snakker først og fremst om rushet på havets sølv, silda. På det meste hadde Pultneytown (i dag Wick) flere enn 10.000 fiskere og 1.000 fiskebåter som alle jaktet på silda som fantes i enorme mengder utenfor kysten. Så mange menn samlet på ett sted skapte samtidig et gyllent marked for et annet produkt, nemlig maltwhisky. Mens sildeeventyret var på sitt mest intense, nærmere bestemt i 1826, ble destilleriet etablert.

Det var drivkraften bak sildeeventyret, Sir William Pulteney, som ga navn til både byen og destilleriet.

Som silda, var imidlertid ikke whiskyen påtenkt det lokale markedet alene. Men på grunn av Pultneytowns isolerte beliggenhet måtte alt gå sjøveien, både råvarer som bygg og ferdig destillert vare. Både sølv og gull forlot altså Pultneytowns havn i store mengder på den tiden.

 

I dag er sildefisket historie. Men på samme måte som sildefisket fikk problemer, har ikke destilleringen foregått uten hindringer siden den gang. Forbudstiden, to verdenskriger og årene som fulgte gjorde sitt, men fra 1995 er det Inver House Distillers som eier Old Pulteney. Denne thaieide gruppen har også Speyburn, Knockdhu, Balblair og Balmenach i porteføljen.

Spesielle panner

Området er selv i dag ganske så isolert, og Old Pulteney har sitt særpreg i behold. Det innebærer et uttalt sjøpreg, men i liten grad røykkarakter Fenolinnholdet måler fattige 2-3 ppm (parts per million), noe som er identisk med «røyksvake» Bruichladdich. Fraværet av røyk gjør også at whiskyens sjøkarakter blir mer tydelig.

I tillegg er whiskyens store viskositet og munnfølelse dens fremste kjennetegn. Det er et resultat av destillasjonspannens form og størrelse. På grunn av de trange forholdene i destillerilokalene måtte pannene spesialtilpasses. Pannen til den første destillasjonen, wash still, måtte demonteres og settes sammen på nytt. Den ser unektelig litt snål ut, men det er særlig pannen til den andre destillasjonsrunden som avgjør stilen. Old Pulteney-flasken er for øvrig en kopi av denne pannen.

 

Høyden og formen på «halsen» har mye å si for whiskyens karakter, og Old Pulteneys oljeaktige munnfølelse kommer av den lave og tykke, kraftig bøyde halsen. Den er faktisk helt u-formet, noe som er et sjeldent syn. Denne formen sørger imidlertid for at en større andel av de tyngre esterne blir med i den endelige whiskyen. Når man ser hvor trangt det er i destillasjonslokalet, er det lett å mistenke gründerne for å ha prioritert det praktiske framfor det smaksestetiske.

Spesielle lagringsforhold

Men siden destilleriet og utstyret fortsatt er det samme, etter snart to hundre år, må det likevel ha vært et godt valg. Det er ikke bare pannene som har overlevd tidens tann. Også øvrige metoder er håndverkspregete. Old Pulteney er fortsatt et lite destilleri med sine to særpregete panner hvilket gir en årlig kapasitet på en million liter.

Og fortsatt brukes vann fra den samme lille bekken som forbinder destilleriet med Loch Hempriggs noen kilometer inn i landet.

 

Den yngste whiskyen de lager er 12 år gammel. Den har, den omtalte formen på pannen til tross, mye fruktfedme og -sødme, noe smør og salt karamell. Saltpreget kommer enda mer fram i ettersmaken og med litt vann. Munnfølelsen er stor og god.

Mens denne er modnet i bourbon-fat, har den 21 år gamle versjonen også whisky fra sherryfat i blandingen. Den tappes for øvrig ved 46 prosent. Siden den også er mer konsentrert, trenger den vann. Det frigjør mer av de karakteristiske salt- og sjøaktige aromaene samtidig som den blir lettere å drikke.

Med jevne mellomrom lanserer Old Pulteney andre vellagrete whiskyer, som ikke uventet er svært ettertraktete, gitt destilleriets relativt begrensete produksjon.

Den høye konsentrasjonen og det uttalte saltpreget i de godt lagrete utgavene skyldes forholdene whiskyen modner i. De jevnt lave temperaturene året rundt og den høye luftfuktigheten med mye sjøsprøyt sørger for en svært langsom modning som bidrar med større raffinement over tid.

 

Den 12 år gamle utgaven er ellers en interessant ingrediens i drinker. Old Pulteney har selv utviklet noen oppskrifter på varme drikker. At de er varme er lett å forstå, for her blåser det alltid friskt, selv på den «varmeste» sommerdagen.

Foto: Old Pulteney, Reuben Paris, John R Carter (iStockphoto)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her