Facebook driver pressesensur

Facebook driver pressesensur

I henhold til Facebook sidestilles Norge med Saudi-Arabia, og Apéritifs nettsider er i følge den samme ulovlige.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2013 - 01:00

Alle har vel hørt historier om Facebook som stenger brukernes sider om fjesbokas interne etiske regler ikke adlydes. Men at Facebook er så kunnskapsløs som følgende historie avdekker, visste du neppe.

Annonsering er en mulighet i Facebook som blant andre Apéritif benytter for å nå nye potensielle lesere. Vi ble imidlertid nylig fratatt denne muligheten angivelig på grunn av brudd på Facebook-reglene. Vi brukte mye tid på å finne ut hva vi egentlig hadde gjort galt, det var blant annet en sak om fårikål og en ostekake som ble for sterk kost for Facebook.

Sammenlignes med Saudi-Arabia

Etter hvert skjønte vi at annonsering på Facebook av enkelte typer stoff er forbundet med aldersrestriksjoner. Særlig er annonsering av stoff som omtaler alkohol strengt regulert. I Sverige og India er det kun lov å rette slike «annonser» mot folk over 25 år, i Tyrkia over 24 år og i Finland over 18 år. Når vi kommer til Norge derimot er all slik promotering forbudt.

Totalforbudet gjelder også landingssiden, altså nettsiden Facebook-annonsen peker til. Så i følge Facebook er Apéritifs nettsider lovstridige. Dette forbudet gjelder altså Norge sammen med en rekke land vi helst ikke vil sammenlignes med, blant andre Saudi-Arabia, UAE, Yemen, Afghanistan og Russland.

Hender mot et vinforslag

Det (eneste) Norge har til felles med disse landene, er at vi har et generelt forbud mot alkoholreklame. Ikke det som alle andre landene i gruppa har til felles, nemlig myndighetenes mulighet til å kontrollere både trykte og digitale medier. Promotering av redaksjonelt stoff på Facebook regnes altså på linje med produktreklame. Jeg skjønner at det i de ovennevnte landene hvor ytringsfrihet ikke er særlig utbredt, ikke skilles mellom ulike typer formidling.

I noen av disse landene straffes nok et vinforslag til fårikål med å få både hender og hode kappet av. Men ikke i Norge.

En som garantert hadde satt pris på å ta i bruk de samme virkemidlene som Facebook gjør for å begrense redaksjonell frihet, er fungerende avdelingsdirektør Erlend Bø i Helsedirektoratet (HD). Tidligere denne måneden la han HDs største egg hittil da han anklaget Nettavisen for brudd på tobakksreklameforbudet. Nettavisen publiserte nemlig et intervju med Geir Hagbart Andersen hos Champagneria hvor han blant annet forteller at han selger Oslos billigste snus og røyk.

Gjør som Facebook

Bø mente at Nettavisen gjorde seg delaktig i brudd på loven ved å omtale at Champagneria selges snus og røyk til kostpris. Han prøver i brevs form å blande seg inn i redaksjonelle prioriteringer ved å kreve følgende: «Vi ber på denne bakgrunn om Nettavisens snarlige tilbakemelding på hvorfor de gunstige prisene på røyk og snus hos Champagneria har fått et slikt positivt og stort fokus i artikkelen.».

Hvis Bø og Facebook sin praksis brer om seg, får vi snart tilstander som vi i vår naivitet aldri trodde vi ville oppleve her til lands.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her