Farlig fargestoff

Det er ferietid. Blir det sydentur og lunsj med rødaktige hamburgere? Eller kanskje blir ferien lagt til Legoland med barna, der de gjerne vil ha røde pølser? Da bør du lese dette.
Redaksjonen
17 Juli 2007 - 17:21

Du kan si mye rart om EU og EØS-avtalen. Men myndighetene prøver i alle fall å ta vare på oss konsumenter. Nå har organisasjonen som skal passe på matvarene funnet ut at et fargestoff kan være kreftfremkallende. Derfor kommer det advarsler om fargestoffet E 128.
 
Farlig
Organisasjonen heter EFSA (The European Food Safety Authority) og har varslet om at et tilsetningsstoff som blant annet blir brukt i pølser og hamburgere kan være kreftfremkallende. Det er et rødt fargestoff - nevnte E 128 - som nå er regnet som helsefarlig. Fargestoffet heter også Red 2G, men i henhold til lover og regler skal stoffet også merkes med E 128.
 
EFSA begynte å re-evaluere sikkerheten rundt fargetilsetninger da ny teknologi ble tilgjengelig. Organisasjonen fant ut at matfargen Red 2G (E 128) var potensielt helsefarlig. Fargestoffene heter egentlig azofargestooffer og er en syntetisk farge. I utlandet er E 128 blant annet brukt i pølser og i hamburgerkjøtt.
 
Sjekk pølsene!
Sjekk derfor hva de røde pølsene inneholder, om du er på ferie i Danmark.
 
Som følge av at Norge er en del av EØS-avtalen må vi forholde oss til EUs direktiver. Dette gjør at stoffet kan tillates i enda flere produkter enn hva som var tilfelle før.
 
For barn
Tidligere var det begrenset omfang av E 128, som for eksempel i barmikser og en del fiskeprodukter. Som følge av at vi nå forholder oss til EUs regelverk er stoffet tillatt i for eksempel sukkerbaserte varer, som for eksempel sukkertøy og produkter som er rettet mot barn.
 
I en kunngjøring sier EFSA at Red 2G viser seg å omdannes til det kjemiske stoffet anilin i kroppen. Ved hjelp av dyrestudier har EFSA funnet ut at stoffet bør kategoriseres som et carcinogen - en masse eller substans som kan være kreftfremkallende.
 
Helsefarlig
Men det er ikke mulig å finne ut hva som kan regnes som en sikker mengde for et menneske. EFSA bestemte seg derfor for at E 128 skulle regnes som helsefarlig.
 
Så når ungene er på Tivoli i Danmark, Legoland eller du kanskje er i en strandkneipe i syden bør du kanskje styre unna hamburgere og pølser.
 
EFSA har sagt sitt: E 128 er ikke bra for oss.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her