Festlige mai

Denne fantastiske festkringlen er stor, men i disse dager burde det være mulig å finne en passende anledning.  

I mai står jo merkedagene i kø: konfirmasjon, barnedåp, bryllup eller 17. mai, en god kringle blir aldri feil.

Mer lyst på bløtkake? Her er oppskriftene!

Fersk gjærbakst er alltid populært og når den er fylt med vaniljekrem, eplemos og tørkede eplebiter som dagens festkringle, er det ingen tvil - det bare må bli godt!

Hver torsdag serverer vi deg ukens kake , Apéritifs rykende ferske spalte.

Festkringle

Antall porsjoner

15 - 20

Ingredienser

125 g  meierismør
1 pk (50 g) gjær
4 dl melk
1 egg
1 dl sukker
⅛ ts salt
½ ts kardemomme
Ca 11 dl hvetemel

Fyll:
½ l vaniljekrem
2 dl eplemos
1 dl tørkede epleskiver

Pynt:
Egg til pensling
Perlesukker
Mandelspon
Melisglasur

Fremgangsmåte

Stekes nederst i ovnen på 200 ° C i ca 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt - ca 37 °C (ofte er varmen fra det smeltede smøret nok).

Rør ut gjæren i den lunkne væsken. Rør inn egget.

Ha i salt, sukker, kardemomme og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.

Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter.

Klipp eller skjær eplene til fyllet i små biter og bland med eplemosen. La det stå og svelle.

Ha deigen på bakebordet og trill til en lang pølse. Trykk deigen ut til et rektangel og kjevle videre til deigen blir ca 80 cm X 20 cm, eller til den er passende til en fin kringle.

Smør vaniljekremen over deigen og fordel eplemosen oppå.

Rull sammen deigen, ha den på et stekebrett dekket med bakepapir. Skjøten skal vende ned. Form til kringle.

Skjær noen snitt i deigen på utsiden av kringlen og sett til heving i ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker og mandelspon.

Stek i nedre del av ovnen i ca 20 minutter.

Hvis du ønsker kan du gjerne pynte med melisglasur (rør ut melis med litt vann) ved servering.

TIPS:
Hvis du synes det er vanskelig å håndtere så lang deig kan du dele deigen i to, legge delene på platen for så å legge dem inntil hverandre slik at de går sammen.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer, TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen