Dagens rett

Festmeny med klippfisk

Vi trår til med en skikkelig festmeny når tre retter med en av våre beste råvarer - klippfisk - skal på bordet.

Klippfisk er en delikatesse som mange av oss dessverre ikke bruker så mye av, ikke minst på grunn av at den skal vannes ut så god tid i forveien.
 
Nå er det derimot enklere å lage de deiligste retter med klippfisk, for i mange butikker kan du få benfrie stykker som tar kortere tid å vanne ut, og du kan sågar få ferdig utvannet klippfisk.
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Klippfisk carpaccio

Ingredienser

50 gr klippfisk per person, helst ryggfileten

Salsa:
1½ dl hakkede tomater
20 gr soltørket tomat, i tynne strimler
1 fedd hvitløk, finhakket
½ dl olje
2 sjalottløk, finhakket
½-1 chili (kommer an på styrken)

Fremgangsmåte

Klippfisk vannes ut i 30 min så det verste saltet er borte. Eller aller helst ett døgn for . Bruk helst ryggfileten, den tykkeste biten på torsken som er mindre tørr og salt enn de tynnere delene av fisken.

Skjæres så i løvtynne skiver, og legges på flatt på fat.

Bland alle ingrediensene til salsaen sammen i en kasserolle og la det få koke i ca 20 min. Smak til med salt, og eventuelt litt sukker. Avkjøles før servering.

Server klippfisken med salsa og litt salat.
 

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah C. Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet klippfisk med tomatsaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

½ kg klippfisk, uten skinn og ben
olje til steking
 
Tomatsaus:
6 - 7 tomater eller 1 boks hakkede tomater
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
½ dl vineddik
1 - 2 ss sukker
1 smuldret laurbærblad
Salt

8--12 minitomater

Fremgangsmåte

Vann klippfisken ekstra godt ut, minst 3 døgn, gjerne 4. Klippfisken sveller og vil etter utvanning øke til ca. ¾ kg.

Tørk klippfisken godt i et håndkle. Du kan også benytte ferdig utvannet klippfisk.

Varm en grillpanne eller stor stekepanne, pensle med olje og stek fisken i 3--4 min på hver side.

Steketiden avhenger av tykkelsen på fiskestykkene. Det er viktig at fisken ikke stekes så lenge at den blir tørr. Snu fisken med pinsett.

Bland alle ingrediensene til tomatsausen i en matprocessor og kjør dem, gjerne med momentbryteren, til en gov masse. Bruker du hermetiske tomater skal laken være med.

Kok tomatmassen inn til den tykner og får konsistens som vanlig ketchup. La minitomatene koke med de siste min.

Smak sausen til med salt. Du har nå en god tomatsaus med ren og kraftig smak og helt uten tilsetningsstoffer.

Fordel tomatsausen i dype boller, legg en skive klippfisk på med en hel tomat på toppen. Godt brød hører med.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Klippfisk Moqueca

Antall porsjoner

4

Ingredienser

500 g utvannet og renset klippfisk
 
2 ½ dl extra virgin olivenolje
1 ¼ dl maisolje
3 fedd hvitløk
1 middels stor løk i skiver
3 finhakkede tomater uten skinn og kjerner
1 l kokekraft fra fisken
2 ss tomatpuré
2 ss palmeolje
2 dl frisk koriander
1 laurbærblad
1 ¼ dl kokosnøttmelk
1 ¼ dl finhakket løk
1 ¼ dl most kokt ris
salt og pepper

Fremgangsmåte

Del fisken i serveringsstykker og la den trekke i kokende vann i 15 minutter.

Varm olivenolje og maisolje i en stor kjele. Stek løk i skiver, tomater og hvitløk, surr 5 minutter og tilsett 5 dl kokekraft, palmeolje, koriander, laurbærblad og tomatpuré. Kokes til det tykner, da tilsettes kokosmelk.

Legg i fisken som får koke noen minutter i kraften. Ta ut fisken.

I en egen kjele lages saus av 5 dl kokekraft, most ris, finhakket løk og palmeolje. Smak til med 2 ss av den tilberedte fiskesausen, salt og pepper.

Server fisken med sausen og kokte poteter ved siden av.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen