Finalist 2: Ekte mat

Andreas Viestad setter fokus på råvarenes opphav og historie i sin nye kokebok som er andre finalist ut i årets store kokebokkonkurranse.
Redaksjonen
10 November 2010 - 12:53

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Tilbake til røttene
For Andreas Viestad er ekte mat mat som får oss til å kjenne tilfredshet og velvære. Og for at maten skal være ekte, må den ha en historie, et opphav, som vi kjenner til.
 
Det er nettopp råvarenes historie og fortreffelighet Viestad fokuserer på sammen med mer enn 250 gode oppskrifter i sin nye bok Ekte mat som utgis på forlaget Cappelen Damm.

Matglede og folkeopplysning
Viestad mener at dersom man vet noe om maten, blir det lettere å tilberede den.
 
Har man vært med på å gjøre noe ekstra for måltidet man spiser, det være seg å dyrke noe i hagen, i balkongkassen eller på verandaen, eller sanke noe av det som finnes i naturen rundt oss, har man skapt ekstra stor glede rundt bordet.

Det er den prisbelønte fotografen Mette Randem som har tatt alle bildene i boken.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Ekte mat.
 
av Andreas Viestad
ISBN: 9788202331986
Veil. pris: 449,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

Svinekam med rødkål

Svinekam med rødkål

Fremgangsmåte

Sett svinekammen inn i ovnen på 120 grader og la stå i 3 timers tid. (Har du mindre tid, stek den ved 175 grader i en times tid.)

Skru opp varmen til 150 grader og gni kjøttet inn med honning og soya, gjerne også litt hvitløk og noen urter, som mynte eller oregano. Stek videre i 35 minutter.

Like før servering, skru opp temperaturen til 180 grader, og stek kjøttet i noen minutter på hver side så du får en fin, gyllenbrun skorpe.

Det kan være godt å helle litt balsamicoeddik over også like før svinekammen er ferdig med å steke i ovnen.

For rødkålen:
Stek løk og strimlet kål i smør. Når løken er gyllen, hell over eddik og sett på lokket.

Kok på lav varme i 15-20 minutter. Pass på at kålen ikke tørker ut. Smak til med mer eddik eller hvitvin, salt og eventuelt urter eller litt karve.

Litt avhengig av når du spiser det, kan det være godt å servere med bakt fennikel, med kokte eller kokte og bakte byggryn (kok dem i kraft, legg dem i langpanna under svinekammen), poteter (også de i langpanna), bakte tomater eller bare en grønn salat og godt brød.

Tips: Kombinasjonen av svinekam og rødkål er typisk høst- og vintermat, men jeg spiser det hele året. Jeg liker at rødkålen er så syrlig som mulig, og jeg bruker en kombinasjon av eddik og hvitvinsslanter. Hvis du har små biter sprøstekt bacon i, blir det enda bedre.
 
Oppskriften er hentet fra boken Ekte mat av Andreas Viestad som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 
 

Sendt inn av Andreas Viestad

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her