Fondue - for intime selskaper

Hvis du ønsker å holde en liten og tett sammenkomst med god mat for gode venner, da skal du velge fondue. Det beste av alt er at gjestene tilbereder maten selv. Her får du oppskrifter til flere fonduevarianter og ditto sauser.

Ordet fondue kommer av det franske fondre som betyr å smelte. Fondue er en sveitsisk nasjonalrett, basert på ost som er smeltet i en gryte sammen med hvitvin. I den varme ostemassen dyppes brødbiter ved hjelp av en fonduegaffel. Prinsippet for kjøttfondue er litt annerledes; mørt kjøtt stekes i olje eller kokes i en buljong.

Hvilket kjøtt passer til fondue?
Du kan bruke renskåret kjøtt fra storfe, svin, lam eller kylling. Ettersom steketiden er såpass kort er det viktig å bruke mørt kjøtt. Server gjerne flere kjøttslag samtidig slik at gjestene kan velge og komponere sin egen lille rett. Beregn 150-200 gr rent kjøtt per porsjon, avhengig av hvilket tilbehør du har ved siden av. Husk at kjøttet må være så godt avtørket som mulig, for ellers kan det sprute voldsomt i fettgryten når kjøttet legges i. Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger eller strimler og legg det i forskjellige skåler.

Men der et selvsagt ikke bare kjøtt som egner seg for fonduegryten. Også fisk og skalldyr er ypperlig mat i en slik sammenheng. Pass bare på at fiskekjøttet er tørt nok slik at fettsprut fra gryta unngås.

Forberedelse til fondue
Varm oljen i en gryte på ovnsplaten. Temperaturen skal bli ca. 180 °C. Altså varmt, men ikke så varmt at det ryker. Oljen er passe varm når fettet syder rundt en trepinne. Løft gryten over på stativet og reguler brenneren. Likeså må grønnsaker skjæres opp i biter, og sauser/dipper lages ferdig i forveien. Husk at det kan være greit å ha et par fonduegafler hver når dere skal begynne å steke. Det er viktig å ta forhåndsregler ved bruk av fondue. Derfor bør du plassere fonduesettet på et brett av metall eller tre, og ikke direkte på bordet. Du bør ha lokket til gryten og dekslet til brenneren liggende helt i nærheten for å hurtig kunne dekke til hvis oljen skulle begynne å brenne.

Hvilken type olje egner seg best?
Av oljer er soyaolje den rimeligste og beste til fondue. Andre oljer som godt kan brukes er maisolje, solsikkeolje og jordnøttolje. Du trenger ca. ¾ liter til et fonduemåltid. Maisolje kan forøvrig anbefales til kjøtt da det gir god smak på kjøttet.

Krydder/Marinering:
Vil du gjøre noe ekstra kan du marinere kjøttet noen timer eller natten over før det brukes. Men du kan også lage noen små krydderskåler med forskjellige kryddersmaker som kan drysses over kjøttet etter det er ferdig stekt.

Spennende tilbehør
Til kjøttfondue kan du servere mye smaksrikt tilbehør alt etter hva du liker og ønsker.

Friske grønnsaker:
Du kan godt frityrsteke biter av sjampinjong, løk, paprika, purre og andre lettkokte grønnsaker sammen med kjøttet i fonduegryten. En grønn salat passer også godt til ved siden av.

Sursyltede grønnsaker:
Alt fra grønne tomater, syltet gresskar, småløk, sølvløk, syltede agurker, oliven og chutneys kan du legge opp i små skåler som godt og smaksrikt tilbehør. Enkelte av de syltede grønnsakene kan passe bedre enn andre - alt etter hva du skal frityrsteke.

Poteter:
Her kan du variere så mye du ønsker. Det smaker godt med fløtegratinerte poteter, stekte poteter, hvitløkspoteter etc. Så her kan du variere alt etter smak og ønske.

Sauser/dipper:
Sausene er en viktig del av måltidet. Sausene skal være kalde og skarpe. Du kan godt velge samme sort sauser som til grill. Det finnes også mange gode sauser og dipper som du kan kjøpe ferdig i butikken hvis du ønsker å gjøre det enkelt. Skal du lage dem selv er det fint å bruke rømme som basis. Du finner mange oppskrifter på sauser helt nederst i artikkelen.

Så da er det bare å tørke støvet av fonduegryten og invitere til fest.

Fiskefondue

Antall porsjoner

6

Ingredienser

Kraft:
4 ss olivenolje
1 løk, hakket
½ fennikel, hakket
3 hvitløkfedd, presset
1 l god fiskekraft
2½ dl tørr hvitvin
1 ss tomatpure
½ ts tørket timian
litt safran eller gurkemeie
salt og pepper

Fisk og skalldyr:
ca 1,2 kg filet av fast fisk som ørret, steinbit, breiflabb og flyndre
6 kamskjell
6-12 tigerreker
1 kg blåskjell

Tilbehør:
ca 1 kg små kokte poteter
godt brød

Sauser:
pesto kan kjøpes ferdig

Skarp rød saus:
2 dl tomatpuré
2 dl mayones
4-5 ss sitronsaft
5-6 dråper worcestersaus

Japanskinspirert saus:
2 dl rømme 2 ts wasabipulver eller revet pepperrot
3 ss sushi-ingefær

Fremgangsmåte

Kraft:
Kraften kan vi koke i god tid før selskapet.
Fres løk og fennikel i olje og tilsett de andre ingrediensene. La kraften koke i 10-15 min. Smak den godt til og sil den, men la gjerne løkringer og fennikel i biter koke i kraften ved servering.

Anretning:
Skjær fiskefiletene i biter og legg fisk og annen sjømat på fat slik at alle kan forsyne seg. Hver og en legger sin egen sjømat i kokende kraft og lar den trekke der en stund. Så er det opp til hver enkelt å finne igjen sine biter.

Varm også potetene i fiskekraften. Kraften må være på kokepunktet, derfor må kjelen stå på en kokeplate midt på bordet.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostefondue

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 fedd hvitløk
4 dl tørr hvitvin
500 g blandet revet ost, helst emmenthaler og gruyère, alt. sveitserost og jarlsberg
1 ss maisenna
3 ss kirsch  (blankt kirsebærbrennevin som dessverre ikke er i salg i Norge alternativ er blankt druebrennevin som Blanche De Maxime (14578)
¼ ts salt
¼ ts muskatnøtt
¼ ts paprikapulver

daggammelt brød, helst bakt av surdeig, i terninger
lettkokte grønnsaker som grønne asparges og bønner i biter

Fremgangsmåte

Bruk en tykkbunnet gryte hvis du ikke har en fonduegryte.

Del hvitløkbåten i to og gni gryten inn med den. Varm vinen nesten til kokepunktet, enten på kokeplaten eller over spritblusset. Bland maisennaen med den  revne osten og rør det inn i den varme vinen i flere omganger. Rør godt mellom hver runde. Tilsett brennevinet og krydderet og la småkoke i et par minutter.

Hvis fonduen skulle skille seg, kan du røre ut litt maisenna ut i litt vin og piske inn i ostemassen. Og blir den stående for lenge, kan du tilsette mer vann og røre veldig godt slik at den blir jevn igjen.

Stikk biter av brød og evt grønnsaker på fonduegaflene og dypp i gryta.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blandet kjøttfondue

Antall porsjoner

4

Ingredienser

100 g mørbrad, entrecôte eller ytrefilet av storfe
100 g flatbiff eller ytrefilet av svin
100 g lammekjøtt
200 g pølser, små eller skåret i biter

¾ l soyaolje

Fremgangsmåte

Skjær renskåret kjøtt i i 2-3 cm store terninger. Legg kjøttet i porsjonsskåler.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttfondue

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g biffkjøtt
400 g mørt kjøtt fra svin
 
Diverse grønnskaer i store biter som for eksempel:
løk
paprika
sopp
squash
 
¾ l nøytral olje til stekingen (jordnøtt eller solsikkeolje)

Fremgangsmåte

Varm oljen i fonduegryten til 180° C på platen. Gryten bør ikke være mer enn ¾ full.
 
Prøv med en brødterning. Temperaturen er riktig når brødet blir brunt i løpet av 1 minutt.
 
Flytt gryten forsiktig over på varmestativet. Reguler brenneren slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
 
Kjøtt som er skåret i terninger stikkes på fonduegaflene og settes i den varme oljen. Hvor lenge det skal stå bestemmer den enkelte, slik at kjøttet blir perfekt etter egen smak.
 
Servér med en god salat og gode dipper ved siden av, samt nybakt brød.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fondue Bourguignonne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g mørt storfekjøtt
200 g lettmajones
200 g rå sjampinjong
4 tomater chutney
1 løk

¾ l soyaolje til steking

Fremgangsmåte

Saus 1:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1 dl tomatketchup
2-3 dråper tabasco
1 ts worchestershiresaus

Saus 2:
100 g majones
2 eggplommer
karri etter smak

Kjøttet skjæres i 2-3 cm store terninger. Legg kjøttet i porsjonsskål. Tomater, agurker og løk deles i skiver og legges i skåler. Bland sammen ingrediensene i majones-sausene. Varm opp oljen i en gryte slik at det når ca 180° C. Tre et par kjøttbiter på fonduegaffelen og la den steke i fonduegryten i 2-3 minutter.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostefondue

Antall porsjoner

4

Ingredienser

500g ost i blanding, eksempelvis emmentaler, gruyère, cheddar, edamer...
1 hvitløksbåt
4 dl tørr hvitvin
2 ts maisenna
2 ss vann
1 krm pepper
1 krm revet muskatnøtt
1-2 ss akevitt
Smørstekt loff i terninger

Fremgangsmåte

Riv osten grovt, eller skjær den i terninger. Gni fonduegryten innvendig med en overskåret hvitløksbåt. Hell i vinen og varm den opp til like under kokepunktet, skru ned varmen. Bland i osten under stadig omrøring, litt av gangen.

Rør maisennaen ut i vann og rør jevningen inn i ostemassen. Smak til med akevitt, salt og pepper. Træ brødterninger på fonduegafler, og dypp de i den varme ostemassen.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skalldyrsfondue

Antall porsjoner

4

Ingredienser

900 g skalldyr, reker, sjøkreps o.l
ferske eller fryste

Saus:
2½ dl. Rømme
1 ts sitronsaft
salt, pepper
1 ts tabasco

Olje til fonduegryten

Fremgangsmåte

Tin skalldyrene langsomt, hvis de er frosne. Rør sammen ingrediensene til sausen, smak til med salt, pepper og tabasco. Fordel sausen i 4 porsjonsskåler. Varm opp oljen i fonduegryten på komfyren. Sett deretter gryten på en spritkjøkken (Rèchaud) på bordet der fonduen skal nytes. Skalldyrene trees på fonduegafler og stekes lett i oljen dypp deretter rett i sausen før man spiser.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttfondue med asiatisk touch

Antall porsjoner

6

Ingredienser

200 g kjøtt av typen mørbradbiff eller ytrefilet pr person

Buljong:
6 dl vann
6 dl hvitvin
2 dl kjøttbuljong eller 2 ss konsentrert kalvekraft og 2 dl vann
2 dl soyasaus
1 rød paprika
3 fedd hvitløk
1-2 cm stor bit frisk ingefær
½ flaske Mirin (søt japansk vin til matlaging)

Assorterte grønnsaker:
2 poser knaskegulrøtter
250 g sjampinjonger
1 bunt vårløk
2 pk minisquash eller 1-2 vanlige squash, velg de minste du finner
2 pk minimais
250 g rosenkål, blomkål eller broccoli

Safrandip:
½  g safrantråder
2 ss kokende vann
1 dl crème fraiche
1 dl yoghurt naturell
2 dl majones
1 ts karri
2-3 fedd svært finhakket hvitløk
2 ss sweet chilisaus
en klype salt
1 ts hot chilisaus

Kardemomme- og kaneldip:
1 dl crème fraiche
1 dl yoghurt naturell
2 dl majones
1 ss tomatpuré
2 ss ketchup
3 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
1 ts hot chilisaus
en klype salt

Fremgangsmåte

Buljong:
Rens og skjær paprikaen i terninger. Rens og finkutt ingefæren. Finhakk hvitløk. Bland alt i en kasserolle og la koke i 10-15 minutter. Sil og hell tilbake i kjelen. Kok opp og hell buljongen i fonduegryten som holdes varm av en brenner.

Til steking:
Beregn 200 g kjøtt av typen mørbradbiff eller ytrefilet pr person.

Skjær kjøttet i terninger på ca 2x2 cm og grønnsakene i passe porsjonsbiter. Tre kjøtt og grønnsaker på spydene, ikke for mye, kun en kjøtt- og en grønnsaksbit, og la koke i ca 2-3 minutter, litt avhengig av hvor gjennomkokt du vil at kjøttet og grønnsakene skal være. Dypp i dipene og spis sammen med godt brød og/eller sprø snacks som rekechips eller andre typer.

Safrandip:
Ha safrantrådene i kokende vann og la stå i 10 minutter. Bland med de øvrige ingrediensene og rør til en luftig saus. Eventuelt kan du bruke en blender for at hvitløken skal bli jevnt fordelt.

Kardemomme- og kaneldip:
Bland alle ingrediensene og rør til en luftig saus. Eventuelt kan du bruke en blender for at krydderet skal bli jevnt fordelt.

Pris pr porsjon ca kr 60-65.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sauser til fondue

Ingredienser

Tomatsaus
2 dl tomatpuré
1 dl olje
1 dl hvitvin eller eplemost
2 ss chilisaus
½ ss sukker

Visp oljen i tomatpuréen- hell i en tynn stråle mens du visper.
Visp deretter inn vin og chilisaus. Smak til med sukker

Orientalsk saus
1 dl majones
3 ss rømme
1 syrlig eple
½ finhakket løk
2 ts karri
1 ss sitronsaft
revet skall fra en sitron

Rør sammen majones og rømme.
Bland inn eplet og løken. Bland inn karri, sitronsaft og sitronskall.

Kryddersaus
2 dl rømme
2 ts sitronsaft
2 ts sukker
¼ ts salt
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket dill
2 ss finhakket timian

Smak til med rømmen med sitronsaft sukker og salt før du tilsetter krydderurtene.

Forslag til rømmesauser:
Rømme tilsatt gressløk, pepperrot, sennep, tomatpuré eller kryddersaus etter smak.

Fremgangsmåte

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen