Forbered julen med kylling

Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Det merker de fleste av oss når vi står på vekta i det nye året. Kylling er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg allerede nå med disse 10 flotte oppskriftene.

Julemat er godt, men v i må bare passe på å ikke starte for tidlig og la de fete måltidene som hører julen til gå igjen i hele desember. Det er derfor god grunn til å variere førjulsmaten med kylling.

Hvitt kjøtt kan varieres i det uendelige og gir rike og velsmakende anledninger til å spise seg litt ned, slik at vi senere kan matche den ellers så kaloririke julen med dens mange fristelser.

Kyllingens muligheter er nærmest grenseløse, så kos deg i førjulstiden med disse herlige oppskriftene:

Kyllingfilet med appelsin og estragon

Antall porsjoner

3-4

Ingredienser

6-8 kyllingfileter
2 ts salt
¾ ts hvit pepper
1 ss hakket frisk estragon eller 1 ts tørket estragon

Appelsinsaus:
1 stor løk
1 ss smør
1½ dl hønsebuljong (terning + vann)
2½ dl appelsinjus med fruktkjøtt
½ ss maisenna
1 ss hakket frisk estragon

Osterösti:
8-10 poteter
3 dl revet ost
1¼ ts salt
¾ ts hvit pepper

Appelsin- og løksalat:
2 appelsiner
½ issalat
1 finhakket løk

Fremgangsmåte

Dryss salt, pepper og estragon på filetene. Stek dem 3-4 minutter på hver side i middels varm panne. Skjær opp filetene på skrå til tykke skiver og anrett dem på fat eller tallerken. Pynt med små kvister av frisk estragon. Server med appelsin- og løksalat, appelsinsaus og osterösti.

Appelsinsaus:
Finhakk løken og surr den i smør i en panne til den blir blank. Hell på buljong og appelsinjus og la det koke noen minutter. Jevn sausen med litt maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp og smak til med salt og estragon. Sil sausen før servering.

Osterösti:
Skrell potetene og grovriv dem på et rivjern eller i en matprosessor. Bland godt inn revet ost, salt og pepper. Form massen til kaker. Varm olje i en panne og stek potetene brune på begge sider. Pass på at de blir gjennomstekt.

Appelsin- og løksalat:
Skjær skallet av appelsinene, og skjær ut appelsinbåter uten skinn. Finsnitt issalaten og skjær løken i fine ringer.

Sendt inn av

Foto: OEH

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingrullade med skinke- og ostefyll

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 kyllingfileter
4 skiver kokt skinke
4 ss finhakkede krydderurter- (persille, timian, estragon)
150 g Vellagret Sveitser eller Vellagret Norvegia, revet
1 ts salt
½ ts pepper
Meierismør til steking

Fremgangsmåte

Legg filetene mellom to lag plast og bank dem forsiktig ut. Fordel urter og revet ost over. Dryss over salt og pepper. Rull filetene sammen og fest med tannstikker eller hyssing.

Stek rulladene i smør i en panne på middels varme i ca, 6 minutter, eller til de er gjennomstekt. Snu dem ofte, slik at det blir jevn steking.

La rulladen hvile ett minutt før de skjæres i skiver.

Retten smaker godt med lettkokte grønnsaker og kokt ris til. Som saus serverer du lettrømme smakt til med litt sitron, salt og sukker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sur-søt wok fra Kina

Antall porsjoner

2

Ingredienser

3 kyllingfileter
2 paprika i forskjellig farge

Sursøt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin
2 ss vineddik
4 ss tomatpuré
1½ dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maisenna

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Skjær paprika i biter.

Varm oljen i en wokpanne eller jerngryte. Start med å steke kyllingkjøttet og brun det raskt ved høy temperatur. Dryss salt og pepper over. Ha i paprikabitene og la dem surre til de er nesten møre.

Tilsett ingrediensene til sursøt saus unntatt maisenna. Varm raskt opp og jevne med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sitronkylling med oliven

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stor rå kylling
1 sitron
10-12 småløk, skrelte
10 hvitløk, skrelte
1 vanlig grønn paprika
Salt og pepper
3 ss olivenolje
2 laurbærblader
1 dl vann
2 dl hvitvin
1 dl svarte oliven
1 dl grønne oliven
frisk timian

Fremgangsmåte

Vask sitronen og skjær den i ganske tykke skiver. Rens paprikaen og skjær den i brede strimler. Del kyllingen i porsjonsbiter, og gni den inn med salt og pepper.

Legg kylling, løk, sitronskiver, hele og delte hvitløkfedd og paprika lagvis i en ildfast form. Hell over olivenolje. Tilsett litt mer salt og pepper, og stikk laurbærbladene nedi. Slå over vann og vin. Fordel oliven over det hele. Dryss på rikelig med timian.

La formen stå i ovnen ved 225 °C i 35-40 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt. Server med fullkornris, bulgur eller couscous og med en grønn salat.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingspyd med mangochutney

Ingredienser

4 kyllingfileter
salt og kvernet pepper

Mangochutney til pensling (kjøpes ferdig på glass)

Tzatsiki med rucculasalat:
1 beger yoghurt naturell
1 lite beger crème fraîche
1 agurk
1-2 båter revet hvitløk
ca. 5 dl rucculasalat
3 ss hakket frisk mynte
noen dråper tabasco
salt og kvernet pepper
evt. 1 ss olivenolje

Fremgangsmåte

La trespydene ligge i vann i 30 minutter.

Start med å lage tzatziki :
Ha yoghurt over i et kaffefilter og la det renne fra seg væske en times tid. Vask og del agurken i to. Skrap ut frøkjernen i midten og riv den grovt på et rivjern. Ha agurken i et dørslag og la det renne fra seg litt væske. Skyll rucculasalaten og snitt den grovt opp. Bland yoghurt og crème fraîche med resten av ingrediensene. Smak til med noen dråper tabasco, salt, pepper og eventuelt litt olje og sitronsaft.

Del kyllingfiletene i to på langs. Træ kyllingfiletene på spyd og ha på kryder.

Stek spydene raskt, ca. 2 minutter på hver side. Smør litt mangochutney på hvert spyd og pynt med mango og jordbær.

Server kyllingspyd med tzatsikisalat og godt brød til.

(Bildet er kun illustrerende).

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsalat med avokado og bacon

Antall porsjoner

3-4

Ingredienser

ca. 4 dl grillet kylling
2 modne avokadoer
100-200 g sjampinjong
200 g frisk grønn asparges, evt. hermetisk
3 baconskiver
10-12 cherrytomater
frissésalat eller annen grønn salat

Dressing:
2-3 hvitløkbåter
2 ss vinedikk
1 dl olivenolje
litt fersk basilikum
salt og pepper

Fremgangsmåte

Start med dressingen. Finhakk hvitløk og basilikum. Bland olje, vinedikk, hvitløk, halvparten av basilikum og salt og pepper.

Skjær sjampinjongen i tynne skiver, og bland dem med halvparten av dressingen. La det stå å trekke i ca. en time. Stek baconet sprøtt, og la det renne av på et papirhåndkle. Hakk det så i biter. Skrell avokadoen og skjær den i tynne skiver. Del tomatene.

Fjern eventuelt skinnet på kyllingen og skjær kjøttet i pene biter. La gjerne kyllingklubbene være hele til pynt. Anrett salaten på et fat eller i en bolle. Hell over dressingen, strø på bacon og resten av den hakkede basilikumen.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostegratinerte kyllinglår på potetseng

Antall porsjoner

4

Ingredienser

5 poteter
½ ts salt
¼ ts pepper
ca. 2 dl melk (evt. melk og fløte)

4 kyllinglår naturell
1 ss smør
1 ts salt
½ ts hvit pepper
5-6 ss revet ost

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene i en smurt, ildfast form. Dryss salt og pepper over. Hell over melk, eventuelt halvblandet melk og fløte. Sett formen i ovnen ved 225 °C i 15 minutter.

Pensle kyllinglårene med smeltet smør og dryss dem med salt og pepper. Legg dem oppå potetene og stek videre i ca. 40 minutter. Dryss osten over kyllingstykkene og skru opp temperaturen på stekeovnen eller sett på grillelementet. La osten smelte og bli så vidt gyllen. Det tar noen få minutter.

Server med en frisk salat ved siden av.

Andre tips:
I stedet for kyllinglår naturell kan du gjerne bruke en pakke marinert kylling. Dersom kyllingstykkene er frosne bør de legges oppå potetene helt fra start.

Ferdig grillede kyllinglår eller grillet kylling delt i fire kan også brukes. Legg lårene/kyllingstykkene oppå potetene når det er 15-20 minutter igjen av steketiden.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillede kyllinglår

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4-8 kyllinglår
ruccolasalat

Charmoulasmør:
175 g mykt smør
2 ss hakket frisk koriander
2 store hvitløksfedd, presset
1½ ts malt spisskummen
1½ ts paprikapulver
½ rød chilipepper, renset og hakket
1 stor klype safrantråder, malt til fint pulver
revet skall av 1 sitron
salt og pepper

Fremgangsmåte

Charmoula er en klassisk krydderblanding fra Nord-Afrika. Dette smøret er fantastisk til kylling.

Slik lager du charmoula:
Ha det myke smøret i en stor bolle sammen med koriander, hvitløk, spisskummen, paprikapulver, chilipepper, safran, sitronskall, salt og pepper. Rør om med tresleiv til alt er godt blandet.

Legg smøret på et stort ark matpapir eller folie. Rull smøret pent sammen til en pølse inni papiret eller folien og tvinn sammen endene som på en smellbonbon. Avkjøl smøret i kjøleskapet til det er fast.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvit wok med mange farger

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

1 kyllingfilet
2 ss olje
1 ss revet ingefær, evt. 1 ts malt
litt salt og kvernet pepper
½ løk
1 gulrot
¼-½ fennikel
litt brokkoli
½ paprika
1/3 squash
3-4 asparges
1 ss soyasaus
1 ss østerssaus (kan sløyfes)
ris, couscous eller pasta

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilet i tynne strimler.

Del løken i tynne båter, gulrot og fennikel i tynne, skåskjærte skiver, brokkoli i små buketter og paprika i små flak eller strimler. Bøy aspargesen til den knekker. Kast den nederste, grove delen. Skrell eventuelt forsiktig den nederste del av toppen og del hver i to eller tre biter.

Varm olje i en wok eller panne med litt kanter. Stek kyllingstrimlene raskt i olje. Dryss revet ingefær, salt og pepper over. Ta eventuelt opp kyllingstrimlene. Ha wokgrønnsakene i pannen og stek dem raskt til de er så vidt møre. Legg kjøttet tilbake i pannen og la alt bli varmt. Rør inn soyasaus og østerssaus helt til slutt (kan sløyfes).

Server med ris, couscous eller kokt båndspaghetti.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fargerik kyllingwok

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 kyllingfileter
salt og pepper
1-2 løk
3 gulrøtter
1 brokkoli
1 skalk hodekål
1 liten pakke minimais
1 chili
½ bunt asparges
2 paprika i ulike farger
noen sukkererter
en håndfull bønnespirer

Fremgangsmåte

Begynn med å skjære kjøttet i strimler. Skjær løken først i båter og del dem på midten, slik at det blir flak. Gulrøttene skjæres enkelt og greit i tynne skiver. Chilien kan også skjæres i tynne ringer. Del brokkolien til små buketter. Det meste av stilken kan også brukes. Skrell den først og skjær den så opp i tynne skiver. Kål er kjempegodt i wok og er aller best når den er finsnittet i ikke alt for lange strimler. Minimaisen bør deles i to eller mer, og aspargesen bør skrelles forsiktig og deles i 3-4 biter. Skjær paprikaen i passe store flak eller strimler. Sukkerertene kan være hele eller deles i to om de er lange.

Ha olje i en wok og la den bli varm. Ha i kjøttet og bruk to stekeredskaper for å røre kjøttet raskt rundt i pannen til kjøttet er jevnt hvitt. Tilsett salt og pepper. Fordi dette er en stor porsjon bør kjøttet tas opp mens grønnsakene stekes. Tilsett grønnsakene i pannen rangert etter hvor lang steketid de trenger for å bli møre. Ha så kjøttet tilbake i pannen og stek videre et par minutter til kjøttet er stekt igjennom og grønnsakene er møre.

Server med kokt pasta eller nudler. Vil du ha mer asiatisk smak på maten kan du tilsette litt soyasaus og østerssaus. For å variere smaken ved senere anledninger er det greit å ha en flaske søt soyasaus eller søt chilisaus for hånden. Disse sausene kan hver enkelt tilsette maten etter behov - nesten som å drysse på litt ekstra salt og pepper.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen