Forførende deilig

Denne søte boblevinen er i en klasse for seg. Den får også følge av en annen knallgod hvitvin fra samme produsent.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At moscato d'asti er førstevalget til jordbær, er etter hvert blitt en veletablert sannhet. Den sukkertøyaktige fruktigheten, det myke skummet, den friske syren og balanserte sødmen, danner samtidig en perfekt aromatisk kontrast og parallell til de søte og syrlige røde.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men Bera Moscato d'Asti 2010 (51467) er langt mer enn det. Den er en svært fyldig vin med deilig mousse og innsmigrende søte modne frukttoner, mye skallpreg og flott syrefriskhet. Den kjennes faktisk ganske tørr ut, sine 150 g sukker til tross. Et flott følge til så vel den store festkledde bløtkaken som til en assortert smakssterk ostetallerken. Og er du en skikkelig slikkmunn, egner den seg veldig godt som kosevin, både før og etter maten.

Optimal plassering
Det som skiller denne moscatoen fra mengden er at den både er laget etter håndverksmetoden og at produsenten, Vittorio Bera, jobber tilnærmet biodynamisk. Det betyr at det ikke brukes fremmedgjær hvilket er veldig vanlig for all annen moscato og som ofte er årsaken til den dropsaktige frukten. Ellers er ikke moscato en komplisert vin å lage siden gjæringen som foregår i lukkete tanker for å ta vare på kullsyren, stoppes når ønsket sødme er der. Derfor er disse vinene svært alkoholsvake. Beras holder 5,5 prosent, og med den høye restsødmen, tyder det på svært rik frukt i utgangspunktet.

Druene kommer nemlig fra bratte sørvendte vinmarker som ligger i et bølgende og luftig landskap med leir- og kalkholdig jordsmonn. Forhold som sørger for optimal modning uten at druene blir kokte, men beholder sin gode syre. Som de gode økologiske bøndene de er, dyrker de dessuten hestebønner (fava) mellom vinradene. Og denne måten å jobbe på er ikke noe nytt. Det har de gjort siden 1964.

Også tørt
Vingården og de tilhørende vinmarkene ligger midt i det klassiske området for moscato d'asti hvor druen har vært dyrket siden 1200-tallet. På 1900-tallet eksploderte etterspørselen etter denne druen på grunn av den søte musserende Asti-vinens suksess. Det var først på 70-tallet at vinbøndene begynte å tappe sin egen moscato d'asti slik vi kjenner den i dag, altså som en delvis gjæret vin. Og som nå har DOCG-stempel, øverste nivå i italiensk vinlovgivning.

Bera-familien skal ha vært blant de første. Men omfanget er fortsatt relativt lite. De har 5 hektar moscato i de omtalte skråningene. I tillegg lager de tørre viner, både røde og hvite, blant andre Arcese 2007 (51468), laget av lokale druer, cortese, arneis og favorita, og med den samme intensiteten i frukten som den søte. Et nydelig akkompagnement til så vel gode retter med sjømat som spekemat eller lyst kjøtt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her