Forfriskende hvitt

Hvitvin av druen riesling er noe av det mest forfriskende du kan få i glasset. Og dessuten en svært så oppnåelig sommerdrøm rent prismessig.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2003 - 11:31

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Thanisch Riesling Classic 2007 (14451) fra produsenten med det skrekkelig lange og urtyske navnet Weingut Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef er ikke mindre enn en usedvanlig god vin for pengene. Siden tyske hvitviner med restsødme for mange fortsatt er et skjellsord og minner altfor mye om en ungdomstid preget av dårlig utviklet smak og sans for det søte, forblir viner som dette anonymiteter i pollistene.

Prikker på tunga
Men hvis du er villig til å glemme gamle synder, og at så vel flaskeform som etikett oser av gammelmodig tradisjon, har du noe stort i vente. Nemlig en ultrafruktig og frisk hvitvin med parfymert duft av søte gule frukter og snev av mineraler ("våt stein" kombinert med lett sjøbris) som følges opp i smaken.

Den prikker behagelig på tunga og etterlater seg en deilig fisk, fruktig følelse i munnen. Mye for pengene, enten du velger å nyte den alene eller sammen med eksempelvis reker, salat med skalldyr, spekesild og nypoteter eller hvit fisk med en sitronsmørsaus.

Berømte vinmarker
Produsenten er den samme familien som tidligere stod bak en av de omtalte ungdomssyndene og en av tidenes mest solgte hvite tysker, nemlig Reiler vom Heissen Stein. Men den vinen har ikke samme gullkantete historie som vår vin som er laget av druer fra familiens egne vinmarker.

Familien er i besittelse av i alt 10 hektar fordelt på de meste berømte vinmarkene rundt byen Bernkastel, som Doctor, Graben, Lay og Badstube samt Brauneberger Juffer og Graacher Himmelreich. Alle tilhører Mosel-dalens elite. Men navnet på Doctor-vinmarken stammer imidlertid ikke fra Dr. Hugo Thanisch som var dominerende eier av denne etter hvert så ettertraktede parsellen på til sammen 3,4 hektar.

Legenden sier at den fikk navnet på grunn av at vinen derfra leget kurfyrst Bömund den andre av Trier, noe ikke de vanlige doktorene klarte. Han var kanskje inne på noe av det samme som dagens leger som anbefaler et glass vin for å lette på en rekke lidelser.

Den er en såkalt qualitätswein og er derfor laget av druene som ikke tilfredsstilte kravene til å bli en av de store. Derfor er også prisen så gunstig. Dessuten står det Classic på etiketten. Classic er tysk vinlovs nyeste tilskudd og er en tilnærming til en tørr vinstil. Samtidig som vinen gjøres tørrere, dempes også syrene noe for at ikke vinen skal virke for syrlig og mager. Hos Thanisch gjennomgår en andel av vinen den malolaktiske gjæringen hvor de skarpe eplesyrene omdannes til bløtere melkesyrer. Men forskjellen mellom de to utgavene er liten, bittelite grann tørrere, uten at den virker mager av den grunn. Men fortsatt vil den altså være en typisk Mosel-vin, slank og delikat.
 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her