Førjulkos med marsipan

Følg denne oppskriften på marsipanmus og du har plutselig både en morsom førjulsaktivitet og forslag til julegaver.

Få ting er så godt som hjemmelaget marsipan. Min klare oppfordring er å lage dobbel porsjon og fryse ned halvparten til rett før jul.

Marsipan formet som søte små mus vekker glede enten de serveres som førjulskos eller inngår i en av julegavene. Her er det bare kreativiteten som setter grensene.

Farging av marsipan

Men farge må til. I dag finnes det mange forskjellige typer farger for å få farget marsipan. Du kan kjøpe den helt vanlige fargen i dagligvareforretning som de fleste kjenner under navnet konditorfarge. Den er tynn og rennende og gjør ofte marsipanen klissete om man jobber for mye med den.

Flere oppskrifter med marsipan

Velassorterte dagligvareforretninger har også farge som kalles pastafarge. Dette er farger som er tykkere og drøyere enn konditorfarge. Disse fargene trenger du kun en dråpe av for å få farget marsipanen din.

Det er gøy å farge marsipan og lage vakre kreasjoner. Legg marsipanen i glass til jul og du har en fin presang.

TIPS:  For en mer voksen smak kan cognac eller likør tilsettes marsipanmassen. Dette gjøres samtidig som eggehviten has i.  Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen. Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i Hele Norge baker på TV3.

Les mer om Anne Brith her

Marsipanmus

Antall porsjoner

ca 36 mus a 25 g

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
1 ts tragant
1 ss eggehvite
Brun pastafarge eller litt kakao
Rosa pastafarge til nese
Smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør

Minimuffinsformer for å sette mus i

Fremgangsmåte

Marsipan:
Skold mandlene og tørk dem godt.

Mal mandlene i en foodprosessor. Gjør dette gjerne to ganger og siste gang med melis.

Bland inn eggehvite og tragant og jobb med marsipanen til den får en fin konsistens.

Pakk marsipanen i plast og la den hvile i 2-3 timer i kjøleskap.

Farging og forming:
Del marsipanen i 3 deler hvor to deler veier ca 450 g og en del 100 g.

Farg den ene delen på 450 g brun. La den andre være hvit.

Delen på 100 gram farges rosa.

Kroppen til musen er formet som en dråpe og veier ca. 25 g. Sett dråpen med den tykke delen ned i muffinsformen.

Stikk hull til øyne. Sett en liten rosa ball på nesetippen.

Lag en liten ball av marsipan (ca 1 cm) og trykk denne litt ned mot benkeplaten. Lag en mindre ball av rosa marsipan og legg denne oppå. Del dette i to like store deler med kniv og du har laget ørene.

Sett disse på musen.

Lag en tynn hale ved å rulle ut en tynn pølse og sett på bak.

Musa er ferdig.

TIPS :
For en mer voksen smak kan cognac eller likør tilsettes marsipanmassen. Dette gjøres samtidig som eggehviten has i.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen