Julemat
Formidler dobbel stolthet

Formidler dobbel stolthet

Årets beste norsk kokebok er en praktbok om den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge presentert av noen av landets aller dyktigste kokker.
Aase E. Jacobsen
25 November 2011 - 17:42

I sterk konkurranse med 26 andre norskproduserte kokebøker gikk prisen for Beste Norske kokebok 2011 i dag til Stavanger og Gastronomisk Institutt for sin praktbok.

Den faglig sterke juryen hadde plukket ut fem verdige kandidater til den store finalen.

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Årets vinner er...

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge er også den lange tittelen på den vektige kokeboken som er utgitt av Drivkraft Forlag i samarbeid med Gastronomisk Institutt.

Her finner du en kokebok som ikke bare viser frem de fantastiske råvarene den norske kysten har å by på, men også dokumenterer det høye nivået på norsk kokkekunst.

Det matfaglige er ivaretatt av Gastronomisk Institutt og matrettene er mesterlig fotografert av en av landets aller fremste matfotografer, Tom Haga.

- Denne kokeboken er et idealistisk prosjekt, i følge Lavrans Gjønnes, initiativtaker og redaktør for boken hos Drivkraft Forlag. Gjønnes har brukt to og et halvt år på prosessen frem til det ferdig trykte resultatet, og han innrømmer at det kanskje er investert litt i overkant når det kommer til dybde og det rent visuelle.

Håpet er dessuten at boken også skal kunne gis ut på flere språk slik som tysk, fransk, russisk, kinesisk og japansk. Så langt finnes den også på engelsk, og det er klart at drivkraftene bak boken har tenkt langsiktig med verket.  

Men forlaget ønsket seg mer enn en praktbok. – For oss er det viktig at den også skal kunne brukes, ikke bare være til pynt, presiserer Gjønnes.

Gastronomisk Institutt sin bok vant da over de øvrige fire finalistene i årets konkurranse:

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Juryens begrunnelse av vinneren

Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 27 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.

Om vinneren sier juryen:

"Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker."

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Beste Norske kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Les mer om Beste Norske kokebok 2011 her

Foto: Tom Haga, Julie Amundsen og forlagene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her