Fransk vannseier

Vår nasjonale stolthet - det norske vannet - må se seg slått av utenlandsk vann når Apéritif tester flaskevann. Både i kategorien stille vann og vann med kullsyre stikker vann fra franske kilder av med seieren. Nærmere bestemt Evian og Perrier.
Redaksjonen
31 August 2000 - 16:36

Begge sterke merkevarer som bygges og vedlikeholdes ved at produsenten pumper mye penger ut i markedet - world wide - eller i hvert fall i Europa. At det også er kvalitet i flaskene viser denne testen til fulle. På annenplass kommer henholdsvis Aass Bryggeris Glitre som faktisk er noe så lite romantisk som renset vann fra Glitrevann i Drammensmarka. Og i boblevannkategorien er det italienske San Pellegrino som blir nummer to.

I klassen stille vann hadde vi med noen luringer, vann rett fra springen, vann fra tank (slike du finner på arbeidsplasser) og vann fra Pure Water Companys vannrensesystem som mange serveringssteder og bedrifter har installert. De stille typene måtte melde pass, mens Pure Waters vann med kullsyre gjorde god figur.

Blindsmaking av vann er mye vanskeligere enn det høres ut som. Vanskelig fordi det er færre knagger å henge aromaene på. Det skal jo helst ikke lukte noe av vannet (bortsett fra smakstilsatte vannprodukter). Og farge er jo utelukket. For vann uten kullsyre er det vannkvaliteten alene som vurderes. For vann med kullsyre kommer kvaliteten på boblene i tillegg.

Store og mange bobler gjør at vannet ikke oppleves som særlig behagelig, verken i munnen eller etter at det er konsumert. Et godt bordvann, som skal serveres til mat og gjerne også vin, må tilfredsstille en rekke krav. De to viktigste er: Friskhet, relativt nøytralt og rent i smaken, lavt saltgehalt og for vann med bobler: dempet kullsyreinnhold (mange, små og fine bobler).

Selv om mineralvann tilsatt kullsyre og smak generelt sett ikke er å anbefale til mat, og i hvert fall ikke ved siden av vin, er slikt vann foretrukket av mange. Og et langt bedre alternativ enn søt brus for den som kjører alkoholfritt. Kvaliteten på de smakstilsatte produktene synes langt bedre enn for to år siden skal vi legge testresultatene til grunn. Denne testens vinner i kategorien, Farris Sitron, var nemlig en av bunnskårerne den gang.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 17. august, omfatter de aller fleste vanntyper som selges i flaske i Norge. De ble smakt blindt i følgende rekkefølge: Stille vann, vann med kullsyre og vann med kullsyre og smak. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens vannet ble helt i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vanns identitet.

Poengskalaen er femdelt:
 

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster.

Alle priser er ca. utsalgspriser inkl. pant. pr 1. september 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

 
Stille vann

****
Evian
Coca Cola Drikker AS
Kr 11,90 for 0,5 l plastflaske
Vannet kommer fra en kilde i de franske alper. Tappeanlegget ligger like ved kildens utspring hvilket sikrer friskhet. Evian karakteriseres av lav mineralitet. Og særlig lavt saltinnhold. Panelets vurdering: Duften er nøytral. Frisk litt mineralsk i anslaget, ren og god smak, bløt stil, ren finish. Du får lyst på en slurk til. En god tørsteslukker med andre ord.

****-
Aass Glitre
Aass Bryggeri
Kr 5,90 for 0,5 l plastflaske
Vannet kommer fra Glitrevann (derav navnet) i Finnemarka. Uttaket ligger dypt slik at renhetsgraden er høy. I tillegg renses det én gang til på tapperiet. Ved tapping tilsettes kullsyre og natriumbikarbonat.
Panelets mening: Nøytral duft. Bløt, ren og frisk smak med svak mineralskhet i avslutningen.

***+
Imsdal
Pripps-Ringnes
Kr 7,50 for 0,5 l plastflaske
Vannet kommer fra dalen med samme navn ved foten av Rondane. Kilden er underjordisk og godt beskyttet mot vær og vind. Vannet holder konstant 5 grader mens det er i kilden som for øvrig ble kommersialisert i 1971.
Panelet mener: Ren litt mineralsk/jordlig duft. Litt flat i smaken, noe emment men likevel rent. Helt greit.

Vittel
Boulevard Beverage Group
Kr 14,90 for 0,5 l (sportscap plastflaske)
Kilden som befinner seg i Vosges-fjellene i østre Frankrike, ble oppdaget i 1853 av en advokat hvis nyreproblemer ble kurert etter å ha drukket vannet. Det har relativt høyt mineralinnhold, men lite salter (sodium). Produksjonen er over dobbelt så stor som Perrier og er blant franskmenns yndlingsvann.
Panelets vurdering: Nøytral duft. Bløt og frisk smak, lett fyldig munnfølelse med noe saltpreg, men likevel et friskt og behagelig vann.

***
Fyresdal
Hakon
Kr 6,90 for 1,5 l plastflaske
Fra en kilde nær Fyresdal i Telemark.
Panelet synes: Relativt nøytral duft. Frisk og ren smak men litt tung munnfølelse.

***-
Vann fra kranen på Hotell Continental
Panelet mener: Ikke helt krystallklart! Litt innestengt duft, litt dødt og flatt.

Olden
Hansa-Borg Bryggerier
Kr 5,90 for 0,5 l plastflaske
Olden kommer fra Blåfjellskilden i Olderdalen i Nordfjord, fra det innerste av Jostedalsbreen. Tapperiet som er lokalisert rett nedenfor kildens utspring, er etablert av lokale entusiaster med 60 prosent kapitalstøtte fra Hansa.
Panelet mener: Nøytral duft. En ikke helt tiltalende mineralskhet i anslaget som gjør at vannet oppleves litt emment.

**+
Pure Water Company uten gass
Ca kr 1,50-5,00 pr l avhengig av årlig forbruk
Panelet synes: Nøytral duft. Bløt og flat smak med en ubehagelig mineralsk bismak.

**
AquaService vanntank
Panelets mening: Ren nøytral duft. Enkel og for flat smak.

Vann med kullsyre

*****
Perrier
Boulevard Beverage Group

Kr 25,90 for 0,75 l glassflaske
Perrier er et av få mineralvann med naturlig kullsyre. Mineralinnholdet er relativt lavt. Kilden som ligger midt i Languedocs vinmarker ble kommersialisert i 1906 av en engelskmann. Produksjonen er i dag på over 300 millioner liter.
Panelet sier: Ren og ganske nøytral duft med et ørlite snev av mineraler. Veldig god og forfriskende smak med nydelig balansert kullsyre. Avslutningen er frisk men med en touch av mineraler. Svært harmonisk vann som kan drikkes ved siden av vin eller alene til maten - eller til kaffen. Og en utrolig god tørsteslukker.

****+
San Pellegrino
Boulevard Beverage Group
Kr 25,90 for 0,75 l glassflaske
San Pellegrino kommer fra tre ulike kilder i de italienske alper sju mil nordøstfor Milano. Mineralinnholdet er høyt. Kullsyren tilsettes ved flasketapping. Kildevannet var berømt som det magiske vannet allerede på 1300-tallet og skulle angivelig kurere både fordøyelses-, lever- og nyrebesvær.
Panelet synes: Ren, frisk duft med fine mineraltoner. Fin, lett mousse i anslaget. God munnfølelse. Et elegant vann og en deilig tørsteslukker. Også flott til måltidene.

****
Naturlig mineralvann
Eldorado/Unil
Kr 10 for 1,5 l plastflaske
Kommer fra Kaupangkilden.
Panelet sider: Ren, fin duft med litt kalk. Frisk smak med små bobler og fine mineraltoner, flott munnfølelse og god friskhet i avslutningen.

Ty Nant
Brewery Int.
Kr 16,90 for 0,33 l glassflaske
Ty Nant er kildevann fra Wales som er tilsatt relativt lite kullsyre.
Panelets mening: Lett og fin mineralsk karakter i duften. Flott mousse. God munnfølelse og friskhet men en smule kort.

****-
Pure Water Company med gass
Ca kr 1,50-5,00 pr l avhengig av årlig forbruk
Panelet mener: Ren og relativt nøytral duft. Frisk i anslaget, ganske fine små bobler som gir en litt salt følelse men avslutningen er ren og frisk.

Olden
Hansa-Borg Bryggerier
Kr 8,90 for 0,5 l plastflaske
Panelet sier: Avdempet mineralsk duft. Fine små bobler, ren vannsmak, fin munnfølelse.

***+
Aass Glitre
Aass Bryggeri
Kr 9,90 for 0,5 l plastflaske
Panelet mener: Ren duft. Bløt og behagelig mousse. En bismak forstyrrer bittelitt i avslutningen.

Badoit
Vectura
Kr 13,44 for 0,75 l glassflaske (kun horeca)
Badoit kjennetegnes av et lavt mineral- og kullsyreinnhold. Kilden til Badoit er den samme som Evian.
Panelets mening: Fuktig kalk i duften. Litt flat i smaken men veldig fine lette bobler. Mangler imidlertid litt friskhet. To flasker prøvet.

Malmberg Original Water
WineTailor
Kr 19,50 for 0,75 l glassflaske (kun horeca)
Kommer fra en dyp kilde i Yngsjø i Sverige som er rundt 5000 år gammel. Tappes av Per Malmberg som er fjerde generasjons brønnborer.
Panelets mening: Fin, avdempet mineralpreg i duften. Mye mousse. God friskhet. Litt salt avslutning.

***
Farris
Pripps-Ringnes
Kr 10,90 for 0,5 l plastflaske
Farris-kilden utenfor Larvik er landskjent. Den er naturlig i den forstand at vannet ikke må pumpes til overflaten. Mineral- og særlig saltinnholdet er høyt selv om det er dempet i forhold til "hvit Farris" som nå ikke lenger er i salg. Kvaliteten er blitt målt siden 1909 og holder et jevnt nivå, alderen til tross; kilden er nemlig nesten 10.000 år gammel.
Panelets mening: Kalkaktig, mineralsk duft. Litt aggressive bobler i anslaget, mineralskheten gjør at du blir litt tørst, men likevel et ganske godt og rent vann.

***-
Fyresdal
Hakon/Telemark Mineralvann
Kr 9,50 1,5 l plastflaske
Panelet mener: Veldig kalkpreget (mørtel) duft. Det samme kommer igjen i smaken, litt tøff kullsyre som gjør vannet litt salt/syrlig. Ikke helt harmonisk.

**+
Taffel
Grans Bryggeri
Kr 6,90 0,5 l plastflaske
Vann tilsatt kullsyre og salter.
Panelet mener: Litt kalk i duften. Ganske harde, aggressive bobler som ødelegger smaken. For mye saltpreg. Dessuten noe plastsmak.
 

Vann med smak

****-
Farris Sitron
Pripps-Ringnes
Kr 10,90 for 0,5 l plastflaske
Panelet sier: Klar sitronduft. Bløt smak, myke bobler, god sitrusfrisk ettersmak. Velkomponert.

***+
Aass Glitre Sitron
Aass Bryggeri
Kr 9,90 for 0,5 l plastflaske
Panelets mening: Duften minner om sitrondrops. Markant kullsyre. God friskhet. Sitruspreget er relativt dempet, men ettersmaken er noe emmen.

Aass Glitre Lime
Aass Bryggeri
Kr 9,90 for 0,5 l plastflaske
Klar limeduft. Kanskje litt kunstig. Bløte bobler i anslaget. Limepreget frisker opp. Litt tung i finishen, men likevel OK.

Farris Grapefrukt
Pripps-Ringnes
Kr 10,90 for 0,5 l plastflaske
Panelets mening: Meningene er sterkt delte. Her er det snakk om like eller ikke like grapefruktsmaken som tilhengeren mener er veldig behagelig og naturlig.

***
Farris Lime
Pripps-Ringnes
Kr 10,90 for 0,5 l plastflaske
Ren sitrusduft. Litt harde bobler i anslaget. Smaken blir noe flat med litt for dominerende salt i finishen.

***-
Olden Sitron
Hansa-Borg Bryggerier
Kr 8,90 for 0,5 l plastflaske
Panelet mener: Sitronolje i duften. Smaken er litt emmen, boblene er bløte, mangler friskhet. Helhetsinntrykket er lite forfriskende.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her