Fråts i jordbær før de tar slutt

Det bugner av søte jordbær i alle fruktdisker og fra boder langs veien. Kjøp med noen kurver og prøv en av disse oppskriftene.

Og skulle værgudene mot formodning være i slett lune, ja, da får man hjelpe til med et jordbærmåltid som formelig strutter av sol og varme.

Enda bedre med noen jordbær

Alt som er er gledelig kan feires med jordbær, og du kan gjøre det så enkelt eller komplisert du vil - jordbær smaker like fantastisk uansett.

Og skulle du ha noen til overs er det bare å fryse dem, smaken av jordbær kan lokke frem en flik av sommer selv på de mørkeste høstdager.

Ta vare på sommerens bær

De lubne røde kan spises solvarme rett fra planten eller de kan spille hovedrollen i en forseggjort dessert.

De kan nytes i flytende form eller frosset til is. Kaker, paier og geleer - jordbærene takler alle utfordringer. Og som om ikke det var nok: De er også vidunderlig vakre og gjør stas på et hvert dessertbord.

Dette drikker du til jordbær

Lag herlige, friske smoothies

Jordbærkremkake

Antall porsjoner

12

Ingredienser

50 g mandler
1 kg jordbær
5 gelatinplater
2 store egg
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kokende vann
2 dl kremfløte
2 dl kesam vanilje, 7,4 %

Fremgangsmåte

Grovhakk mandlene og del halvparten av jordbærene i små biter, resten skal benyttes til pyntingen.

Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.

Ta de bløtlagte gelatinplatene ut av vannet. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i det kokende vannet.

Jordbærranden:
Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis. Visp kremfløte til luftig krem.

Bland eggedosis, krem og vaniljekesam, og rør inn smeltet gelatin under konstant omrøring.

Vend de delte jordbærene og hakkede mandlene inn i kremen og hell den over i en rund form med hull i midten (rand-/ kabaretform) som rommer ca 1 liter.

Sett kremen kaldt og la den stivne i minimum 4 timer.

Ved servering:
Ta formen ut av kjøleskapet og dypp den raskt i varmt vann slik at kremranden slipper formen.

Hold serveringsfatet over formen og i en rask bevegelse hvelver du jordbærkremenkaken over.

Pynt med resten av jordbærene i midten av randen og bruk en sprøytepose til å ha stivpisket krem langs kanten før servering.

Her finner du flere lekre kaker til 17. mai

Herlige marsipan- og kremkaker

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget vaniljesaus

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

1 dl sukker
5 eggeplommer
5 dl helmelk
½ vaniljestang

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en kjele sammen med vaniljestangen og melk.

Kok melkeblandingen opp og hold den varm mens du pisker sukker og eggeplommer kraftig i 3-4 minutter.

Hell så den kokende melken i eggeplommene i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Hell blandingen i en kjele og sett den over svak varme mens du hele tiden rører godt med en treskje.

Sausen må ikke brenne seg og heller ikke koke. Når sausen kommer opp i ca 75 grader (bruk steketermometeret for å måle), er den blitt passe tykk, den må ikke bli varmere.

Ta kjelen av varmen. Overfør til en plast- eller glassbolle og fortsett å piske ennå noen minutter.

Sil eventuelt sausen for å få bort ujevnheter (de sorte prikkene som er vaniljefrøene skal imidlertid ikke fjernes). Sett kjølig med lokk eller plastfilm over. Du kan godt lage den dagen i forveien.
 

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frossen jordbærdrøm

Antall porsjoner

10

Ingredienser

75 g meierismør
10  digestivekjeks
½ l jordbær
4  egg
3 dl kremfløte
150 g kremost naturell
¾ dl sukker
2 ts vaniljesukker

Pynt
½ l jordbær
Mynteblader

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Bryt kjeksen i biter. Bland med smøret i en mikser.

Trykk deigen ut i en form på ca 20 cm i diameter.

Rens jordbær og kjør i en mikser.

Skill eggene i plommer og hviter. Visp hvitene til kraftig marengs.

Pisk fløten til krem.

Bland osten med eggeplommer, sukker og vaniljesukker.

Rør i kremen og de mosede bærene. Vend i eggehvitene.

Hell blandingen i formen. Dekk med folie og la stå i fryseren til neste dag.

Ta kaken ut ca 20 minutter før servering.

Skjær jordbær i skiver. Pynt kaken med jordbær og mynteblader.

Flere fristende kaker med bær

Tips: Det er best å lage denne kaken dagen før, den trenger god tid i fryseren.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett med jordbær og cottage cheese

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 egg
2 ss vann
litt salt
½ ss margarin
6 jordbær
2 ss cottage cheese
2 ss melis

Fremgangsmåte

Skjær de fleste jordbærene i biter og smak dem til med 1 ss melis. Del resten av jordbærene i to, og spar dem til pynt.

Visp sammen egg, vann og salt. Smelt margarin i en varm panne. Hell i røren og trekk den stivnede røren inn mot midten.

Legg jordbærbiter og cottage cheese på den ene halvparten av omeletten når eggeblandingen er nesten stivnet. Brett den andre halvparten over. Hvelv omeletten på en tallerken.

Dryss over melis og pynt med halve jordbær.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Balsamicomarinerte jordbær

Ingredienser

500 g jordbær
2 ss balsamicoeddik
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Del jordbærene i to eller hvis de er store.

Drypp og dryss over eddik og sukker. Bland lett og sett kaldt.

Sett frem små skåler og eventuelt kuler av vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Thor Brødreskift

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Minibløtkake

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 marengsbunn
½ dl kremfløte
50 g marsipan
50 g jordbær
50 g bringebær
4 blader frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte

Ha marengsbunnen på en liten tallerken. Visp kremfløte til luftig krem. Ha kremen på marengsbunnen.

Legg en skive marsipan oppå. Lag en liten rose av to skiver marsipan og plasser den midt på toppen. Kutt noen jordbær i skiver og legg dem som vist på bildet.

Kutt resten av jordbærene i to, og legg disse og bringebær rundt kaken. Pynt til slutt med sitronmelisse.

Prøv også disse små bløtkakene

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillmesterens fruktdessert

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

200 g jordbær
2 bananer
½ frisk ananas
2 ss mynte
1 appelsin
1 ss sukker

Fremgangsmåte

Del jordbærene i to, eller bruk de hele om de er små. Del bananene i tykke skiver, og ananasen i terninger.

Legg alt i doble foliekurver, press over litt appelsinsaft og dryss over sukker. Klem folien godt sammen, legg det på varm grill, ca 5 minutter.

Server gjerne med litt fruktyoghurt eller is.

Noe enklere og bedre dessert finnes nesten ikke etter et realt grillmåltid.

Grill grønt med disse oppskriftene

Herlige fruktdesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen