Frescobaldi etterforskes for bedrageri

500.000 liter rødvin fra to Frescobaldi-vingårder er blitt konfiskert og 12 ansatte ved bedriften er under etterforskning for bedrageri.
Redaksjonen
20 April 2005 - 02:00

Den prestisjetunge bedriften fra Firenze som nettopp har feiret sitt 700-årsjubileum, er anklaget for å ha produsert DOGC, DOC og IGT viner med druer fra områder utenfor de strengt regulerte områdene.
 
Agenter fra italiensk økokrim gjennomsøkte to av Frescobaldi's toskanske vingårder tidligere denne uken og 12 personer er nå under etterforskning, deriblant Leonardo, Lamberto og Vittorio Frescobaldi, samt Niccolo'' D''Afflitto som regnes for å være blant Italia's fremste ønologer.
 
Etterforskningen er konsentret til to av eiendommene til Frescobaldi familien; Castiglione i Val di Pesa samt flasketappingsanlegget i nærheten av Pontassieve som betjener flere av bedriftens eiendommer.
 
Den italienske avisen "Il Giornale" skriver at myndighetene i noen tid har hatt mistanke. Dette etter at en rutinemessig revisjon visstnok viste en parallell bokføring.
 
Avisen sier at etterforskere konkluderte med at andelen rapporterte druer fra Toskana var høyere enn hva den reelle innhøstningen var. I tillegg viser det seg at kun en liten andel av druene mottatt fra Puglia (utenfor klassifisert sone) ble registrert. Dette er konklusjonen etter å ha innhentet informasjon fra blant annet fraktsedler og innraportering av druehøsten samt vinproduksjon.
 
Koklusjonene har ført til at myndighetene har mistanke om at bedriften har brutt de strenge bestemmelsene som er lagt ned i produksjonskodeksen vedr. druetyper og deres opphav. I det som må sees som en preventiv handling har myndighetene tatt beslag i 500.000 liter rødvin.
 
Det ble gjennomført liknende ransakelser samtidig i sør-Italia der myndighetene tror at Frescobaldi har kjøpt druer for så å sende de til Toscana. I tillegg til dokumenter har man gjort beslag i tappet vin fra disse gårdene. Denne vil bli behørig analysert for å bestemme hvor vinen kommer fra og deres druebestanddel.
 
Frescobaldis eksportsjef, Stefano Benini, understreker at ingen av produsentens andre vingårder er under etterforsking og at "denne typen undersøkelser er for rutine å regne innen bransjen. Vi er sikre på å bli frikjent for dette og regner ikke med at det vil ha noen innvirkning på forretningsdriften."
 
Vittorio Frescobaldi, president i bedriften, sier at "det er klart at vi kjøper druer fra andre områder enn innen denominasjonsområdet, men da kun for å kunne tappe som bordvin eller for salg i bulk på huset."
 
Kilde: Decanter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her