Fristende oppskrifter med agurk

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

De norskproduserte salatingrediensene er på full fart inn i grønnsaksdiskene. Og agurken har en viktig plass. Selv om den inneholder hele 97 prosent vann, har den sin særegne smak som vi ikke kommer utenom i en rekke oppskrifter.

I grønttoppen

Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den tilhører gresskarfamilien og vokser fortsatt vilt ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den allerede på 1600-tallet, og siden har denne velvillige grønnsaken vært en trofast del av norsk kosthold.

Se alle grønnsaksoppskriftene

I dag spiser hver og en av oss 4,81 kg agurk i året, i følge frukt.no. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i kostholdet.

Vokser fortsatt

Agurk er med sine fattige 10 kcal pr 100 g vare, en populær ingrediens i lavkaloriretter. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlaging. Den har også en veldig leskende evne takket være sitt høye vanninnhold. Derfor er noen skiver agurk i vannmuggen en god måte å friske opp kjedelig kranvann.

Les mer om agurk i vannmugga

Espedal Handelsgartneri i Lier i Buskerud er blant landets største agurkprodusenter. På 25 mål under tak produseres det 1,5 million kilo agurker fra medio februar til primo november.
-Vi spår at forbruket av agurk bare vil fortsette å øke. Nordmenn har i løpet av de siste årene fått smaken på salater, og der hører agurken med som den største selvfølge, slår Per Osmund Espedal fast.

Den perfekte agurk

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker. Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.

Sommerlige drinker med agurk

Pimm's No 1 Cup

Antall porsjoner

1

Ingredienser

4 cl Pimm's No 1 Cup
12 cl sitronbrus eller limonade
isbiter
appelsin, agurk og mynte

Fremgangsmåte

Fyll et highballglass med is, ha i Pimm's og topp opp med sitronbrus.

Ha i godt med appelsinskiver, skivet agurk og mynteblader og rør rundt.

Denne drinken gjør seg også meget godt som en bowle eller velkomstdrink.

 
Råvare:

Pimm's No, 1 (7522)

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Gimlet

Ingredienser

6 cl Hendrick's gin
2 - 3 cl ferskpresset limejuice
Frisk lime

Fremgangsmåte

Ha gin og juicen fra ½ lime i en shaker med is - rist godt og sil over knust is i et whisky-/  rocksglass .
 
Du kan også servere den som en cocktail slik vi har gjort her, men den vil da bli noe sterkere på smak.
 
Topp opp med limejuice og pynt med skive av frisk lime eller en spiral av limeskall.
 
 
Tips: Dersom drinken blir noe syrlig kan du ha i litt sukkerlake som lages ved å koke like deler vann og sukker til sukkeret er løst opp og avkjøle dette.
 
Dersom du ikke får tak i frisk lime kan du også bruke Rose's limemikser.
 
 
Råvare:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Cucumber Martini

Ingredienser

6 cl Hendrick's gin
3 dråper Noilly Prat
Agurk

Fremgangsmåte

Ha gin og vermouth i en shaker med is. Rist godt og sil over i et stort avkjølt cocktailglass. Garnér med en skive agurk.
 
Råvarer:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Agurk og melon smash

Antall porsjoner

12-14

Ingredienser

2/3 fl de Kuyper melonlikør (70 cl)
1 dl Bacardi rom
2 ¼ dl limejuice (ca 6-7 lime i sitruspressen)
2 ¼ dl sukkerlake
1 hel agurk i skiver
1 kopp mynteblader
1 liter isbiter
½ liter Bris eller Schweppes soda

Fremgangsmåte

Ha likør, rom, limejuice og sukkerlake i en serveringsbolle. Tilsett isbiter, agurkskiver og mynteblader.
 
Rør godt og topp med mineralvann/soda. Server i lave glass.
 
Råvarer:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Supper med agurk

Hønsesuppe med poteter og agurk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g hønsekjøtt
1 løk
3 poteter
1 bunt persille
½ slangeagurk
½ ts kardemomme
1 ss soyasaus
smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Ta av 1 liter hønsekraft  etter at du har kokt høns. Kok opp kraften.

Del løk og poteter og kok dem møre i kraften. Ta dem opp av kraften og mos bitene i en matprosessor sammen med ¼ slangeagurk og persille.

Hell grønnsaksmosen over i den kokende kraften. Bland i finskåret hønsekjøtt.

Smak til suppen med kardemomme, soyasaus, salt og pepper.

Pynt suppen med resten av slangeagurken skåret i strimler eller litt persilleolje som på bildet.

Sendt inn av

Foto: Frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gazpacho

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 slangeagurk
1 rød paprika
½ fersk rød chili
4 fedd finhakket hvitløk
1 boks hermetiske tomater
1 ts tomatpuré
1 ts pepper
1 ts salt
5 dl iskaldt vann

3 ss rødvinseddik
2 ss olivenolje
1 gul paprika
½ potte frisk basilikum
2 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsakene i biter og bland inn finhakket chili.

Fres hvitløken i olje, pass på at den ikke får farge.

Ha grønnsakene, tomatene og tomatpureen i pannen med hvitløken og stek til grønnsakene blir blanke.

Kjør grønnsakene med stavmikser eller i foodprocessor mens du tilsetter iskaldt vann.

Smak til med salt, pepper og eddik.

Server suppen kald i kalde skåler eller i glass. Topp med finhakket gul paprika, basilikum og litt olivenolje.

Server gjerne med ristet brød drysset med olivenolje og en god skive spekeskinke.

Gazpacho er en kald suppe og en spansk nasjonalrett med opphav i Andalucia. Den kan lages av ulike råvarer, men tomat er som regel en viktig del av suppen.

Her finner du flere tapasretter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno) (Spania)

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 rød paprika
5 store, modne tomater
3 hvitløkfedd
1 loffskive
1 syltet agurk
6 ss olivenolje
1 ½ ss vineddik
5 dl isvann

Tilbehør:
3 loffskiver
1 paprika
1 løk
½ slangeagurk
smør til steking av loffterninger

Fremgangsmåte

Del over pepperfrukten og fjern frøstokk og kjerner. Skold, flå og del tomatene, og skrell hvitløkfeddene. Ha alle disse ingrediensene samt sylteagurken og loffskiven i en hurtigmikser og finhakk dem. Sil blandingen og pisk den grundig sammen med eddik, olje og isvann.

Skjær loffskivene til tilbehøret i terninger. Gni stekepannen med en overskåret hvitløkfedd og stek loffterningene i litt smør. Grovhakk løken, skjær pepperfukten i småbiter, der frøstokk og kjerner er fjernet, og slangeagurken i terninger.

Server dette til suppen i små porsjonsboller.

Sendt inn av

Foto: Frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salater med agurk

Quinoasalat med agurk og rabarbra

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 ½ dl quinoa
3 dl vann
3 stilk rabarbra
1 stk slangeagurk
½ stk rød paprika
1 stk rødløk
2 stk hjertesalat
2 stk peppermakrell (fileter)
Dressing:
4 ss norzola
4 ss mild olivenolje
3 ss sitronsaft
3 ss kokevann fra rabarbraen
½ ts salt
¼ ts kajennepepper
3 ss hakket frisk kruspersille 

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frisk agurksalat med sting

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 agurk, i små terninger eller lange skiver
4 vårløk, finskivet

Dressing:
½-1 rød chili, finhakket
3 ss eplesidereddik
1 ss sukker
1 klype salt
1 dl kokende vann

Fremgangsmåte

Bland alt til dressingen godt sammen og la det avkjøle seg litt.

Ha agurk og vårløk i en bolle, vend inn dressingen og sett det i kjøleskapet. La salaten stå og trekke til seg smak i 20 minutter.

Perfekt tilbehør til thailandske fiskekaker, grillet mat eller på koldtbordet.

Flere salater finner du her

Tips: For en frisk smak kan du tilsette granateplekjerner slik som her.

Herlige internasjonale retter

Sendt inn av

Foto: Hot chokolate media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med stekt spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

150 g kokte hvite bønner
12 skiver spekeskinke
1 friséesalat
1 pakke hjertesalat
1 pakke ruccula
1 agurk
1 fennikel
Dressing:
1 fedd presset hvitløk
1 ts grov sennep
½ ts pepper
2 ss hvitvinseddik
½ ts honning
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Legg bønnene i bløt dagen før og kok dem i nytt vann i ca. 45 minutter. Sil av og avkjøl til de skal blandes i salaten. Du kan også kjøpe ferdig kokte hermetiske bønner som du skyller i kaldt vann før bruk.

Legg spekeskinkeskivene på stekeplate med bakepapir og bak i ovnen ved 180 grader C i ca. 5 minutter. Ta skinken ut og avkjøl.

Skyll salaten, rist av vannet og riv i mindre biter.

Rør hvitløk, sennep, pepper, eddik og honning sammen og pisk inn olje,. Smak dressingen til.

Vend grønnsakene, salat, dressing og skinke sammen og smak til med salt og pepper. Server med godt brød til.

Knasende sprø oppskrifter med salat

Dress opp salaten med disse dressingene

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Asiatisk kyllingsalat med lime og koriander

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g kyllingkjøttdeig
1 ss solsikkeolje
3 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
salt og kvernet pepper
1 pakke nudler (helst fullkorn)
1 slangeagurk
1 romanosalat
3 ss hakket frisk koriander
Dressing:
2 ts sesamolje
1 ss søt chilisaus
saften av 3 lime
1 ss fiskesaus (asiatisk)
ca 1 ss lys soyasaus
2 ss vann
2 stk finsnittete vårløk
1 stilk finsnittet stangselleri

Fremgangsmåte

Stek kyllingkjøttdeig i olje med hvitløk og finhakket chili. Smak til med salt og pepper. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Bland sammen ingrediensene til dressingen og bland inn finsnittet vårløk og stilkselleri.

Skrell og del agurken i to på langs og skrap ut den myke kjernen. Skjær agurken i tynne skiver.

Riv salaten og fordel den og agurk på fat eller tallerkener. Fordel nudlene over salaten.

Bland den stekte kyllingkjøttdeigen med dressingen og legg den på toppen av salaten.

Pynt med grovhakket koriander og server dressingen ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Roastbiffsalat

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g roastbiff
1 pose blandet salat
1 tomat i båter
¼ agurk i biter
1 ss sprøstekt/tørket løk 
½ rød løk i tynne båter

Marinade:
2 ss soyasaus
saften av 3 lime
1 ss hakket koriander
1 hakket chili
2 båter hakket hvitløk
3 ss vann
1 ts sukker

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til marinaden og bruk halvparten til å vende roastbiffskivene i.

Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat. Legg roastbiffen over salaten og server resten av marinaden som dressing ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskeretter med agurk

Asiatiskinspirert carpaccio med kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g  kveitefilet, uten skinn og bein

Saus:
1 ss honning
1 ss sitronsaft
4 ss soyasaus
1 ss sesamolje
Grønnsaker:
1 agurk
2 vårløk
4 ss koriander, frisk
2 ss olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær fsken i tynne skiver.

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Skrell og del agurk i to, ta ut kjernen og skjær i biter.

Skjær vårløk i tynne ringer og grovhakk koriander.

Bland grønnsakene sammen med oljen. Smak til med salt og pepper.

Server kveiteskivene med grønnsakene over. Hell sausen over til slutt.

Sendt inn av

Foto: Studio Deryer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sushiruller (maki)

Ingredienser

6 flak Nori tang
½ agurk
1 mango
200 g renskåret rå fisk eller skalldyr
soyasaus
wasabi
syltet ingefær

Fremgangsmåte

Kok risen i vann etter anvisning . Den skal være myk og klebrig.

Skjær sjømaten i strimler på ca 1 cm bredde. Skjær agurken i strimler som sjømaten.

Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle eller en bambusmatte. Ta vann på fingrene og ta en 'ball' ris som du klemmer utover tangen.

Legg sjømat og agurk ev mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkledet, som du gjør med rullekake.

Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Legg rullen til side i kjøleskap. Når alle rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat.

Rør ut litt wasabi i soyasaus og dypp en sushibit i sausen før du spiser den. Syltet ingefær spises mellom bitene for å 'rense' smaksløkene.
 
Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.

Sendt inn av

Foto: Takashi Okuzumi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakt norsk kveite med agurksalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

700 g kveitefilet

Grønnsaker:
1 agurk
1 gulrot eller 4 babygulrøtter
Erter
3 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
1 ss kaldpresset olivenolje
2 ts vann

Fremgangsmåte

Skjær kveitefileten i 4 servingsstykker.
 
Del grønnsakene i pene biter og kok dem møre i saltet vann.
 
Skrell agurken og del den i skiver på langs. Bland eddik, sukker og olje og mariner agurken i noen minutter mens du baker fisken.
 
Legg kveitestykkene på bakebrett og stek i stekeovn i 8 - 10 minutter ved 100 grader.
 
Legg opp de lune grønnsakene på agurkskiven og legg kveiten ved siden av.
 
Drypp litt god olivenolje over fisken og tallerkenen, og drypp noen dråper balsamico rundt.
 

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tilbehør med agurk

Gresk salat med nipottiser

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 poteter
2 agurker i staver
5 tomater i båter
2 rødløk i skiver
2-300 g fetaost i terninger

Fremgangsmåte

Potetene kokes, deles i båter og stekes med skallet på i smør/olje sammen med friske urter, salt og pepper. Avkjøles. De øvrige ingrediensene skjæres opp som beskrevet. Alt tas over i en egnet salatbolle eller på fat.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tzatziki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

½ l naturell yoghurt
kaffefilter
1 agurk
salt
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakkete mynteblader
salt og hvit pepper
sitronsaft
Litt god olivenolje

Fremgangsmåte

Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag. La stå i en halvtime. Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time. Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Raita

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 dl yoghurt naturell
1 slangeagurk
2 vårløk
1 grønn chili
½ ts salt

Fremgangsmåte

Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet.

Vask og skjær vårløk i tynne skiver. Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk chilien.

Bland alt inn i yoghurten. Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Andre sauser og diper finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Paprikasalsa

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 flådde tomater
½ agurk
1 gul paprika
1 liten rød paprika
1 finhakket rødløk
2 ss limesaft
½ -1 dl søt chilisaus
3 ss hakket, frisk koriander

Fremgangsmåte

Skjær et kryss i tomatene og legg dem i kokende vann noen sekunder. Ha dem over i iskaldt vann.

Ta av skinnet, del tomatene og skrap ut frøene. Del tomatkjøttet i små terninger.

Skrell agurken og del den i to på langs, skrap ut frøene.

Skjær agurk og paprika i terninger. Bland inn hakket rødløk, limesaft og chilisaus. Dryss over hakket frisk koriander.

Flere deilige sauser

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen