Fristende oppskrifter med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Det er altfor mye rabarbra som visner på rot rundt om i norske hager. Det må vi gjøre noe med! Rabarbra er nemlig langt mer anvendelig enn hva de fleste tror. Den egner seg som råvare i en lang rekke retter, ikke bare kaker og desserter, men også salte retter.

Dette bør du lese før du går i gang

Både til fisk og kjøtt. Og ikke minst drinker. Men det er nå en gang til dessert eller kaker at rabarbraen gjør seg aller best. En sommer blir ikke den samme uten rabarbrasuppe, rabarbragrøt med fløte eller rabarbrapai på menyen.

Er du ikke en av de heldige som har rabarbra i hagen, fortvil ikke. Delikatessen er å få i de fleste grønnsaksdisker gjennom store deler av sommeren.

Foto: Foto: Synøve Dreyer

Lakseceviche med vårløk, sesamfrø, frityrstekte nudler og rabarbradressing

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Ceviche:
½ kg fersk laksefilet uten ben, midtstykke (back loin)
Saften av 1 stor (eller 2 mindre) lime
Fingersalt

Dressing:
1 beger crème fraîche
2 ss lett søtet rabarbrasaft (fra forvelling av rabarbra )
Salt og pepper

Salat:
3 vårløk i tynne strimler
3 ss ristete sesamfrø
Blandet bladsalat
strimler av 2 kokte rabarbrastikler
1 pk nudler
Olje til fritering

Fremgangsmåte

Ceviche:
Skjær laksen opp i tynne (½ cm) skiver. Ha i en bolle og tilsett limesaft og salt. Bland godt og la stå mens du lager resten.

Dressing:
Om du ikke har kokt rabarbra nylig, kan du gjøre det nå. Skrell og kutt rabarbra i biter. Men ta av to stilker som skal strimles for bruk i salaten. Kok opp vann og ha i rabarbraen. La trekke i 10 minutter. Sil av saft og smak til med sukker. Den skal ikke være altfor søt.

Pisk crème fraîche med rabarbrasaften og smak til med salt og pepper. Det blir en tynn dressing.

Salat:
Lag nudlene som anvist på pakken. Sil av i et dørsalg. Varm frityroljen til 180 grader og ha nudlene i. Ta raskt opp og legg på tørkepapir.

Fordel bladsalat og evt rabarbrastrimler på tallerkener. Deretter nudler. Legg cevichen oppå og deretter vårløk og sesamfrø. Drypp dressingen over til slutt.

Tips:
For maksimal farge på rabarbrasaften kan du ta vare på rabarbraskrellet og koke det sammen med rabarbrasaften etter forvellingen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet lettgravet makrell med krydderkokt rabarbra

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

700-800 g makrellfilet
1 ss salt
1 ss sukker
1 ts pepper
1 ss hakket dill

Krydderkokt rabarbra:
300 g rabarbra
2 dl vann
1 dl sukker
1 kanelstang
1 stjerneanis
½ vaniljestang
1 cm frisk ingefær, i skiver
4 hele pepperkorn

Til servering:
4 store skiver landbrød
litt olivenolje
4 ss snøfrisk
salat

Fremgangsmåte

Bland salt, sukker, pepper og dill og fordel det på makrellfiletene. La dem trekke i minst 30 minutter i romtemperatur, eller gjerne over natten i kjøleskap.

Skrap krydderet av og grill makrellfiletene ca. 1 minutt på hver side.

Krydderkokt rabarbra:
Rens og skjær rabarbra i ca. 5 cm lange stykker og legg i et norgesglass eller liknende. Kok opp vann med sukker og krydder og la trekke et par minutter.

Hell den varme laken over rabarbraen og la rabarbraen avkjøle seg i laken. Den holder seg i kjøleskap i 3—4 dager.

Servering:
Ha litt olivenolje på brødskivene og grill dem sprø på grillen.

Smør snøfrisk på brødskivene, legg på salat og nystekt makrell. Topp med rabarbraen.

Server gjerne en god salat ved siden av.

Oppskrifter med makrell

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Quinoasalat med agurk og rabarbra

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 ½ dl quinoa
3 dl vann
3 stilk rabarbra
1 stk slangeagurk
½ stk rød paprika
1 stk rødløk
2 stk hjertesalat
2 stk peppermakrell (fileter)
Dressing:
4 ss norzola
4 ss mild olivenolje
3 ss sitronsaft
3 ss kokevann fra rabarbraen
½ ts salt
¼ ts kajennepepper
3 ss hakket frisk kruspersille 

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingklubber med rabarbraglaze og chilicoleslaw

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

8-10 kyllingklubber (grillede)

Rabarbraglaze:
3 stilker rabarbra, grovhakkede
1 ½ dl sukker
1 dl hvitvin
1 rød chili, finhakket
1 hvitløksbåt, finhakket
1 ts timian
1 ss honning
½ ts pepper

Hjemmelaget chilicoleslaw

Fremgangsmåte

Skrell og kutt rabarbrane i biter. Kok opp med sukker og hvitvin. Kok uten å røre i ca. 5 minutter.

Sil av rabarbraen og hell saften tilbake i kjelen.

Tilsett resten av ingrediensene og la koke i 5 - 10 minutter til en passe tykk glaze. Avkjøl.

Varm kyllingklubbene på grillen i 5 minutter på hver side. Legg på fat og pensle med rabarbraglaze.

Serveres med chilicoleslaw , grillede tomater og potetbåter.
 
 
Tips: Her har vi brukt ferdiggrillede kyllingklubber, men du kan selvfølgelig grille rå kyllingklubber.
 
Grill dem på sterk varme til de har fått farge og legg dem så over på den lune side av grillen slik at de blir ferdige helt gjennom. Pensle med glaze helt mot slutten av steketiden.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerlig fisk med rabarbra

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 små makreller eller porsjonsørreter
2 ts salt smør og olje til steking
Rabarbra:
100 g rabarbra
1 ss smør
1 ½ dl vann
2 ts sukker
2 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Rens, skyll og tørk fisken og gni den inn med salt.

Skjær et par skråsnitt i ryggen og stek fisken i smør og olje til den er gjennomstekt, ca. 5 minutter på hver side.

Mens fisken stekes lager du rabarbraen.

Rens og skjær den i 4 cm lange stykker.

Kok opp smør, vann og sukker i en stekepanne og legg rabarbraen i. La den koke i 2 - 3 minutter, ta ut noen biter til pynt.

Hell på fløten og kok rabarbraen videre til fløten har kokt litt inn, ca. 5 minutter.

Server fisken med rabarbraen, sitronbåter og kokte nypoteter.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrasuppe

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

250 g rabarbra
1 l vann
200 g sukker
1 ½ ss potetmel

Fremgangsmåte

Vask og skrell rabarbraen. Kok rabarbra i biter, vann og sukker til rabarbraen begynner å gå i stykker, ca. 5-10 minutter.

Rør potetmelet ut i litt kaldt vann til en jevn grøt og hell det i væsken i en tynn stråle, mens du rører godt. Kok opp. Avkjøles i kjøleskapet.

Tips: Hvis du har mye rabarbra i hagen, kan du lage opp en del rabarbrasuppe og fryse det ned. Smaker like godt varm om vinteren som kald om sommeren.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbra- og kokosdessert

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

500 g rabarbra
2 dl sukker
2½ ss potetmel
2 egg
1 dl melis
4 ss smeltet smør (usaltet)
4 dl kokosmasse

Fremgangsmåte

Vask, skrell og kutt opp rabarbraen i ½ cm biter. Legg dem utover i en ildfast form.

Bland sukker og potetmel, dryss det over rabarbraen.

Pisk egg og melis til eggedosis. Bland smeltet smør og kokos.

Hell kokosblandingen over i eggedosisen og rør forsiktig. Hell det over rabarbraen.

Stek desserten ved 200 grader, på midterste rille, ca. 15 - 20 minutter til toppen er gylden. Server gjerne med nypisket krem.

Rabarbra- og kokosdessert er en lettlaget dessert som man kan lage til alle anledninger. Blandingen av rabarbra og kokos gir en deilig smak av sommer.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrasyltetøy med grapefrukt

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg rabarbra
600 g sukker
2 grapefrukter

Fremgangsmåte

Rens og finsnitt rabarbraen og legg den lagvis med sukkeret i en kjele. Del grapefruktene i to, press ut saften og bland den med rabarbraen.

Vask grapefruktskallet godt. Vreng skallene og skjær bort mest mulig av den hvite hinnen. Klipp skallet i tynne strimler som grovhakkes. Bland det hakkede skallet i rabarbraen.

Kok syltetøy under lokk i ca. 20 minutter. Rør av og til.

Skum av og fyll syltetøyet på varme rene glass som skrues til med det samme.

Tips:

Du kan fint lage syltetøyet uten grapefrukt. Eller erstatte med applesiner for mer sødme.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pai med jordbær- og rabarbrakompott

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Paibunn:

175 g smør

1 dl sukker

3 dl hvetemel

Fyll:

500 g rabarbra

2 dl sukker

¼ dl vann

300 g jordbær

evt. litt potetmel til jevning

Fremgangsmåte

Paibunn:

Bland smør, sukker og mel til en deig - gjerne i foodprosessor. Trykk deigen ut i en smurt form, ca. 22 cm i diameter. La den stå kjølig en halv times tid

Prikk paideigen med en gaffel og stek den ved 200°C i ca. 15 minutter.

Fyll:

Kok den rensede og oppdelte rabarbraen med sukker og vann i en kjele. Ta opp rabarbraen når den er nesten myk. La væsken koke inn til en tykk saus. Ha i rabarbrabitene igjen og avkjøl. Du kan også jevne med litt potetmel for å få tykkere fyll.

Bre rabarbrakompotten over kaken, dekorer med skivede jordbær, og server paien med vaniljesaus eller pisket kremfløte.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lun rabarbra med sprøtt lokk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

600-700 g fersk, ung rabarbra
3 dl sukker
3 ss potetmel
1 ½ ts malt kanel

Smuldre-topping:
50 g sukker
50 g hvetemel
50 g smør
50 g mandelflak

Vaniljesaus:
5 dl melk
1 vaniljestang eller ½ ts vaniljesukker
4 eggeplommer
½ dl sukker
1 ts maisenna

Fremgangsmåte

Lag smuldreblandingen først. Bland mel og sukker i en bolle og smuldre smøret i blandingen. Tilsett mandelflak og bland godt til en jevn, smulete masse.

Skjær topp og bunn av rabarbrastilkene og skrell dem om nødvendig. Kutt dem i 2 cm biter.

Bland sukker, potetmel og kanel og vend dette inn i rabarbraen. Ha alt i en smurt ildfast form. Dryss over smuldre-toppingen og litt ekstra mandelflak. Bak ved 190 grader i ca 30 minutter.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene til sausen.

Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl hurtig ved å sette kjelen i iskaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk.

Server rabarbraen lun med den hjemmelagde vaniljesausen til.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrapai med vaniljekrem

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Paideig:
150 g smør
350 g hvetemel
50 g sukker
1 stk eggeplomme
3 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg rabarbra
1 ss potetmel
3 dl sukker
3 dl ferdig vaniljekrem

Fremgangsmåte

Smuldre raskt sammen smør, mel og sukker i en foodprosessor.

Ha i eggeplommen og spe med vann til fin konsistens.

Sett paideigen i kjøleskap minst en halv time.

Sett ovnen på 200 grader.

Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Prikk skallet med en gaffel og forstek den på 200 grader i ca. 10 minutter.

Skrell rabarbraen om den virker trevlete, skjær den i biter på 2 - 3 cm.

Dryss på potetmel og sukker, dette må gjøres rett før rabarbraen legges i formen for å unngå at den safter seg.

Ha vaniljekremen i paibunnen før rabarbraen legges over.

Stek paien ved 200 grader i ca. 30 - 40 minutter.

Tips : Du kan selvfølgelig lage vaniljekremen selv.

Les mer om rabarbra

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spring Tao

Antall porsjoner

1

Ingredienser

4 cl Hendrick's Gin
4 cl fersk grapefruktjuice
Sukkerlake
4 små biter rabarbra

Fremgangsmåte

Mudle rabarbra og sukkerlaken sammen i bunnen av en shaker. Tilsett resten og shake godt med is. Siles over knust is i et rocksglass.Pynt gjerne med tynne limeskiver.

Tips:

Har du ikke muligheter for å knuse is, kan du bruke isbiter.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Absolut Bestemor

Antall porsjoner

1

Ingredienser

4 cl Absolut vodka
4 cl rabarbrapuré
2 cl Monin cinnamon (kanelsirup)
1 cl Monin gommesirup (sukkerlake) 
2 cl sitronsaft

Pynt med:
Rabarbra
sukker
kanelstang (revet)

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾-full med is og ha i alle ingrediensene.

Rist godt og sil over i et stort whisky-/ rocksglass med is.

Pynt med en stang frisk rabarbra som du fukter på enden og ruller i sukker. Riv kanelstang over drinken ved servering for den ekstra kryddertonen.

Flere gode rocksdrinker finner du her

Rabarbrapuré:
Skrell frisk rabarbra, del den opp i biter og koke den med litt sukker og vann til den er mør.

La rabarbrablandingen avkjøle seg noe før du mikser den til en glatt puré med en stavmikser eller i en blender. Blir puréen for tykk kan du tilsette litt mer vann. Puréen skal ha en frisk og syrlig smak.

Sirupene:
Her har man brukt ferdige smaksattesiruper til denne drinken, men du kan lett lage de selv. Gommesirup er 2 deler sukker som er kokt opp med 1 del vann til sukkeret er oppløst og så avkjølt.

Kanelsirup får du ved å ha i kanelstenger i gommesirup til ønsket styrke. Dersom du ikke rekker å lage dette eller får tak i ferdig kanelsirup kan du bruke litt mer revet kanel og mer sirup.

Med denne drinken vant Silje Takle konkurransen Absolut Scandinavia i 2009 -   les mer i denne artikkelen
 
Råvarer:

Polets beste vodkaer

Sendt inn av

Foto: Morten Krogh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen