Frykter full krise for rekrutteringen

Frykter full krise for rekrutteringen

Sju av ti kokkelærlinger strøk på fagprøven.
24 September 2013 - 13:51

Lite motiverte elever og null interesse for å delta på NM for lærlinger. Det er status for kokkeutdanningen i Sogn og Fjordane. Hele sju av ti stryker på fagprøven i vestlandsfylket, skriver Firdaposten. Nå roper kokkelaugs-sekretær Kent Ole Strømsøy et varsku.

Sogn og Fjordane har produsert verdensmesteren Terje Ness og profilerte kokker som Lars Barmen, Ole Jonny Eikefjord og Kristoffer Hovland. Bak dem er det nesten tomt, konstaterer kokkelaugssekretær Kent Ole Strømsøy i Florø.

- Det er skikkelig fortvilt å registrere hva som skjer. Slik situasjonen er nå, er jeg alvorlig bekymret for faget mitt, sier Strømsøy til avisa.

Han mener det har sviktet i flere ledd, men peker på at svært mange av elevene på kokkelinjene har kokkefaget som andre- eller tredjevalg.

- Vi må også se på om lærerkreftene er gode nok eller trenger kompetansepåfyll. Jeg tror også at mange bedrifter svikter når det gjelder god, faglig oppfølging av lærlingene, seier Strømsøy.

Han peker også på at utlendinger har gjort sitt inntog i lokale kjøkken, og at dette fører til språkbarrierer, ulike arbeidskulturer og holdninger.

- I tillegg er kokkefaget dårlig lønnet. Kombinert med ugunstige arbeidstider fører dette til at unge kan komme bedre ut av det i kassen i en dagligvarebutikk.

De to siste årene har ikke Sogn og Fjordane hatt deltakere i NM for kokkelærlinger. Sist fylket maktet å sende lærlinger til NM, for snart tre år siden, meldte kun seks unge seg på til kvalifisering. På konkurransedagen møtte tre av de seks opp.

- Det sier vel det meste. Vi mangler stjernene, ungdommer som brenner for faget, sier Kent Ole Strømsøy.

LES OGSÅ: Priset for lærlingjobb

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her