Fylte grønnsaker er snadder

Fyll grønnsaker med det du har i kjøleskapet og la dem spille hovedrollen på tallerkenen. Oppskrifter med drikkeforslag får du her.

Det er enkelt å tilberede grønnsakene på denne måten, og de rundt bordet blir garantert imponert. Sikre vinnere med andre ord - og variasjonsmulighetene er mange. Server gjerne de fylte grønnsaker som egne retter med godt brød til.

I kokebokas avdeling for grønnsaker finner du enda flere oppskrifter

Pass på å ta for deg av høstens friske grønne, og et glass eller to med passende drikke er heller ikke å forakte.

Gratinert aubergine med couscous

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 stk. aubergine
2 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
4 ss revet parmesan
Fyll:
40 g couscous
2 ss olivenolje
1 stk. løk
2 båt hakket hvitløk
1 stk. rød paprika i terninger
10 stk. frisk sjampinjong i små båter
1 stk. gul squash i terninger
½ boks hermetiske tomater
1 ss finhakket rød chili
smak til med salt og pepper
3 ss finhakket frisk koriander - eller noen hele blader til pynt
4 ss østerssaus (oyster sauce)

Fremgangsmåte

Del auberginene i to på langs og bruk en skarp kniv til å skjære en linje rundt kjøttet ca. ½ cm fra kanten. Pensle med sitronsaft og olje. Legg auberginene med skallsiden ned på et oljet bakepapir og stek dem ved 200 grader C i ca. 30 minutter.

Lag fyllet mens auberginene bakes i ovnen: Kok couscousen som angitt på pakken. Fres grønnsakene myke i oljen. Bland alle ingrediensene med den ferdigkokte couscousen.

Fjern kjøttet i de ferdigbakte auberginene med en liten skje slik at bare skallet står igjen. Hakk kjøttet og bland det med resten av couscousfyllet som fordeles i de tomme skallene. Dryss over parmesan og sett det i stekeovnen til osten har smeltet.

Server med østerssaus og frisk koriander.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakte poteter

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Antall poteter etter ønske.

Fremgangsmåte

Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225 °C. Baketiden må beregnes fra 60-80 minutter, alt etter hvor store potetene er.
 
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. Potetene kan så fylles.

Fyllet kan være forskjellig:
• Rømme eller en smørklatt er alltid godt. Rømme og sprøstekt bacon over og til slutt litt finklippet dill er riktig så godt.
• Hvitløksmør som lages ved at smør røres godt sammen med finhakket hvitløk og kruspersille er et deilig fyll til bakte poteter.
• En soppsaus av eksempelvis finhakket sjampinjong som blandes med rømme og kruspersille, salt og pepper er meget godt.
• Rømme med reker, krabbe eller hummer er selvsagt et deilig fyll.
• Om ønskelig kan man drysse reven gul ost over fyllet og sette potetene inn i ovn igjen noen få minutter slik at de gratineres til slutt før serveringen.

Bakte poteter kan serveres med en grønn salat til og ellers kjøtt og sildevarianter.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylte tomater med kyllingsalat

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

4 biff- eller store vanlige tomater
salt
150 g renskåret kyllingkjøtt
2 stilker selleri
½ gul løk
½ gul paprika
½ agurk i små strimler
frisk estragon, finhakket
frisk dill, finhakket
4 ss lettrømme

Fremgangsmåte

Skjær lokket av tomatene og hul ut innmaten. Dryss med salt og legg dem opp/ned så noe av saften trekkes ut. Bland forsiktig alt til salaten og fyll tomatene. Pynt med estragon eller dill.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte squash

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

4 squash
200 g kjøttdeig
100 g fersk sjampinjong i små terninger
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks grovkarde tomater
1 ts timian
1 ts oregano (gjerne frisk, da 1 ss)
ca. 100 g revet ost til gratinering

Fremgangsmåte

Fres løk, sjampinjong og kjøttdeig, tilsett resten og la det surre til det blir en tykk saus. Del squashen i to. Ta ut kjernene som hakkes og tilsettes kjøttsausen. Fyll squashen. Strø ost over og gratiner i ovnen på 200 grader C i ca. 15-20 minutter. Serveres varm med godt brød til.

Store sjampinjong og paprika delt i to kan utmerket godt brukes på samme måte. Hul ut og fyll med samme blandingen som over. Beregn litt mindre steketid, ca. 10 minutter.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Løk fylt med ratatouille

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

4 løk
½ dl olje
1 squash i små terninger
2 stilker selleri i små terninger
1 grønn paprika i terninger
2 hvitløkfedd
1-2 dl flådde tomater
2 ss finhakket kruspersille
2 ss finhakket oregano

Fremgangsmåte

Rens løken og skjær av toppen før den skylles i kaldt vann. Hul den ut med en teskje. Innmaten finhakkes og freses i olje sammen med squash, selleri og paprika. Hvitløken presses og tas i sammen med resten av ingrediensene. Det hele kokes i 3-4 minutter. Smakes til med salt og pepper. Fyll løken med massen. Bakes i ovnen i ca. 20-25 minutter på 200 grader. Ypperlig å steke på grill også, men da må de pakkes godt inn i folie.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Avocado med rekesalat

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 modne avocadoer
100 g rensede reker
4 ss majones
4 ss lettrømme
friskhakket dill
1 ts sitronsaft

1 ts god ketchup

salt og pepper
1 klype chilipulver
dillkvast

lett dryss av chilipulver

Fremgangsmåte

Bland lettrømme og majones. Ha i de øvrige ingrediensene til rekesalaten. Del avocadoen i to og fjern steinen. Fyll rekesalat i hver halve avocado. Pynt med dillkvast og et lett dryss med chilipulver.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.
Foto: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen