Drikke
Gi Bordeaux en pause

Gi Bordeaux en pause

En av New Zealands absolutt beste viner er nå tilgjengelig i Norge. Og den konkurrerer med mang en bordeauxvin.
Aase E. Jacobsen
25 August 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Te Mata Coleraine 2008 (92932) er toppvinen fra vingården Te Mata som holder til i Havelock North i Hawkes Bay på New Zealands nordøy. At produsenten er stolt av denne bordeauxinspirerte vinen, er ikke vanskelig å forstå, for den har flott konsentrasjon, veldig gode, men ikke aggressive tanniner, derimot stor eleganse med fin saftighet og god karakter. En vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år, men som i dag smaker veldig godt etter et par timer i karaffel. Spesielt sammen med saftig oksekjøtt med god saus.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eldste vinmarker
Coleraine regnes ofte som det aller ypperste som kommer fra dette stadig mer interessante vinlandet. Og det helt siden første årgang som kom i 1982. Takket være det noe varmere klimaet i Hawkes Bay evner klassiske bordeauxdruer som de to cabernetene og merlot å bli modne. Samtidig som det er kjølig nok til å sikre syrefriskhet og raffinement i vinene. Ingrediensene til Coleraine ble opprinnelig hentet fra vinmarken med samme navn, men nå er den en blanding av druer fra Te Mata Estates eldste vinmarker.

Også endrueviner
Te Mata har i motsetning til mange andre NZ-vingårder en veldig lang historie. Allerede i 1885 plantet Bernard Chambers vinstokker i Te Mata-skråningene. Han må ha visst hva han gjorde, for de veldrenerte grusholdige nordvendte vinmarkene skulle gi utmerket frukt. På 1970-tallet kjøpte John og Wendy Buck vingården som gjennomgikk en fullstendig renovering.

I 1993 kjøpte de Woodthorpe, også den med lang historie i Hawkes Bay. Herfra kommer endrueviner som takket være potensialet til området og kvalitetssatsingen til Te Mata, smaker aldeles utmerket. Men til en helt annen pris. Spesielt er Te Mata Woodthorpe Syrah 2011 (92929) og Te Mata Woodthorpe Gamay Noir 2012 (92928) herlige uttrykk for så vel de respektive druene som New Zealand.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her