Dagens rett

Gjør ekstra stas på rekene med denne oppskriften

Reker, loff og majones er godt det, men prøver du denne oppskriften, blir du overbevist om hvor mye mer spennende rekene blir.

De fleste kaster nemlig rekeskallene, men de gir smak til en fantastisk god kraft. Har du ferske reker, kast for all del ikke skallene i søpla.

Om du ikke har tid å koke kraft i dag, kan du godt velge en av de gode ferdigkraftene fra butikken. Risottoen blir like god med denne mer lettvinte løsningen. 

Derfor er det forskjell på reker

Se hva annet godt du kan lage med rekene

Her registrerer du deg for å få  dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Risotto med ferske reker

Antall porsjoner

2 porsjoner som hovedrett, 4 som forrett

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g ferske reker med skall
evt. dampede blåskjell

Kraft:
skallet av de ferske rekene
2 ss olivenolje
en god skvett gin, genever eller akevitt
4 dl hvitvin
1 boks hakkete tomater
5 dl vann
bouquet garni laget av en kvist av hver av timian, rosmarin, bladpersille, estragon og salvie

Risotto:
1 finhakket løk
½ squash i terninger
2 ss olivenolje
2 modne tomater i terninger (uten frø og skinn)
100 g risottoris (helst vialone nano eller carnaroli)
1 finhakket hvitløkfedd
1 ts finhakket sitronskall
2 ss hakket bladpersille
nykvernet pepper og evt. salt

Fremgangsmåte

Rens rekene og sett dem i kjøleskapet mens du lager kraften.

Varm olivenolje i en stor stekepanne eller kasserolle og fres rekeskallene til de begynner å bli sprø. Hell over gin el.l. og tenn på. La flammen brenne ut og hell deretter over vinen, vannet, tomatene og urtebuketten. Kok opp og skum av, la småkoke under lokk i 45 minutter.

Sil av kraften og ha rekeskallene over i en food processor sammen med halvparten av den avsilte kraften. Kjør i ca 30 sekunder til du har fått en grøtlignende masse. Ha den tilbake i kjelen sammen med resten av kraften og kok opp nok en gang.

La det hele godgjøre seg i et kvarter til før du heller massen gjennom en finmasket sil. Nå kan du med god samvittighet kaste rekeskallene i søpla. Hold kraften varm (du trenger ca 4,5-5 dl) mens du forbereder risottoen.

Risottoen:
Varm olivenolje i en tykkbunnet kasserolle og fres løken og squashen til de er myke, ca 10 minutter. Tilsett tomatterningene og fres videre i 5 minutter.

Ha i risen og la den frese sammen med grønnsakene. Tilsett kraften og kok opp. Legg på lokk og la risottoen koke på svak varme i 10-15 minutter. Pass på, den må ikke koke tørr og risen må ikke kokes til mos.

Mens det fortsatt er en del væske igjen, tilsetter du hvitløk, sitronskall og persille, kok opp nok en gang. Når risottoen er perfekt kokt, altså like før all væsken er kokt inn, tilsetter du rekene som røres raskt inn før du serverer umiddelbart.

Husk, når risottoen er kommet på bordet, er det ingen tid til prat, for den må nytes med en gang, før den blir tørr!

Flere deilige risottoretter

Les mer om reker og se gode oppskrifter

Sendt inn av

Foto: Ingvar Eriksson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen