Gode biligviner

En trøst er det at selv om det bare var 10 viner som fikk tre stjerner eller mer blant de 45 nye rød- og hvitvinene Vinmonopolet lanserte 3. mars, så er det stort sett snakk om rimelige viner av god kvalitet. 5. mai lanserer Polet nytt drikke. Følg med Ap
Redaksjonen
18 Mars 1997 - 16:31

Nyhetene er i salg fra og med 3. mars 1997 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester, gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt. De ti er hovedsakelig unge viner for nåkonsum. Og flere av dem kommer fra det dynamiske vinproduserende Øst-Europa. Egri Kékfrankos 1996 fra Egervin Borgazdaság er et godt alternativ til dem som begynner å bli lei av overeikede østeuropeiske viner. Både bulgarske Assenovgrad og rumenske Aura har vi stiftet bekjentskap med før i form av andre drueblandinger. Også den gang fikk disse vinene høy skår ved lanseringen.
En fransk bordvin (vin de table) blant de beste kjøpene er sjelden kost. Så er denne vinen av langt bedre kvalitet enn hva vin i denne kategorien representerte tidligere.
Har du preferanse for vin som har nådd middagshøyden og vel så det, er velrenommerte portugisiske Messias' Dão Garrafeira 1985 til bare kroner 84 å anbefale.
   
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en Og synes du de rimelige vinene blir for lette, kan du prøve Domaine de Trévallons smaksbombe til kroner 173. Det er ingenting å si på prisen her tillands som bare er litt høyere enn i Frankrike. Produksjonen er relativt begrenset, kun 67.000 flasker årlig, så dette er ikke vin for Hvermannsen.
Meget god kvalitet

God kvalitet

Middels kvalitet

Under middels kvalitet

Bør unngås

Christer Berens, restaurantsjef på Le Canard og Remi Madsen, kjellermester på Continental, er dommere for Apéritif når Vinmonopolet lanserer sine nyheter seks ganger i året.
   
  Egri Kékfrankos 1996
  Egervin Borgazdaság Ungarn
  10009 (AD) kr 66
  Basisutvalg/Drøbacchus
Klar blårød farge. Fruktig duft med innslag av kirsebær og søtmandel. Syrlige, røde bær (bringebær, rips) i smaken som er ganske lett. Kefrankos-druen med sin lette, fruktige stil er Ungarns svar på Frankrikes og Beaujolais' gamay. Denne Egri-vinen skiller seg den velkjente Egri Bikavér (okseblod) som er kraftigere og mer rustikk. Serveringstemperatur: Et par grader under romtemperatur. Nytes til hvitt kjøtt, enkle retter generelt eller alene. Drikkes nå da den ikke vil utvikle seg videre.
   
  Assenovgrad Mavrud 1993
  Assenovgrad Winery Bulgaria
  10003 (AD) kr 68
  Basisutvalg/Eurowine
  Klar rød. Aromatisk, lett krydret duft. Enkel, harmonisk og fruktig smak med myke syrer og tanniner i avslutningen. En prisgunstig og god vin som drikker godt nå. Denne elegante østeuropeer nytes til svin eller andre enkle biffretter. Serveringstemperatur: 18 grader.
   
  La Cuvée des Évêques
  Georges Vigouroux VdT Frankrike
  10031 (P) kr 59
  Basisutvalg/Puntervold
  Ung rødlilla farge. Svakt krydret bærpreg i duften. Fruktig og ren smak. Fin syrlighet. God fruktighet i ettersmaken. En enkle, fruktig, men vellaget og behagelig vin. Prisgunstig. Drikkes nå til hverdagslige retter eller enkle biff- og svineretter. Serveringstemperatur: 16-18 grader.
   
  Dão Garrafeira 1985
  Messias Dão Portugal
  6878 (AD) kr 84
  Testsalg/T. Storm & Sønner
- Rød, klar farge med gul kant som indikerer at den har lagt noen år bak seg. Duften byr på tørket frukt og krydder med et klart alderspreg. Fint smaksanslag. Balansert innslag av tørket, søt frukt og ganske mye tørrstoffer. En moden portugiser som begynner å bli litt gammel. En typeriktig portugiser for dem som liker vin med litt alderspreg. Nytes nå til rustikke retter av vilt og rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 20 grader.
   
  Gran Irache 1989
  Bodegas Irache Navarra Spania
  6871 (VSD) kr 97
  Testsalg/Leif H. Strøm
  Klar rød farge. Tradisjonell spansk duft av søtt lær og mynte. Rund, myk og behagelig med en del saftighet. En sødmefylt og innsmigrende, typisk spansk vin som passer til lam og rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 18 grader.
   
  Domaine de Trévallon Les Baux 1993
  Domaine de Trévallon VdP des Bouches du Rhône Frankrike
  6898 (AD) kr 173
  Testsalg/Tastevin
  Mørk rødlilla, ung farge. Krydret duft med vegetalske og fruktige undertoner. Kraftig, ung og saftig med høy syre og godt med tanniner. God ettersmak som sitter lenge. En ung og litt kantete vin som trenger noen års lagring. Domaine de Trévallon regnes som en av de absolutt beste vingårdene i Provence. Her praktiseres økologisk dyrking. Og ingen filtrering. Druene benyttet i den røde vinen er cabernet sauvignon og syrah hvilket gir assosiasjoner til både Bordeaux og Rhône på en og samme gang. Vinen passer til okse og lam og serveres ved 18 grader. Den vil utvikle seg i flere år fremover og vil etterhvert, når den rundes av noe, egne seg også til viltretter.
   
  Aura Cabernet Sauvignon 1995
  Vinalcool Prahova Dealul Mare Romania
  10022 kr (AD) 68
  Basisutvalg/G. Amundsen
+ Mørk, ung rød farge. Stor fruktighet med innslag av solbær og mandel. Myk frukt- og bærpreget vin med fine, myke tanniner i ettersmaken. En enkel og harmonisk vin som bør drikkes nå til retter av biff, lam og svin. Serveringstemperatur: 18 grader.
   
  Buzet Tradition 1995
  Les Vignerons de Buzet Frankrike
  6864 (AD) kr 89
  Testsalg/Ekjord
Blålilla, ung farge. Ung bærpreg i duften. Fruktig, vegetalsk og ung i karakteren. Godt med syrer og tanniner. En ung og ganske kraftig vin som trenger ytterligere et års lagring. Drikkes til lam og okse. Serveringstemperatur: 17 grader.
   
  Ch. le Relais de Cheval Blanc 1995
  M.Chaussie Bordeaux Frankrike
  6895 (EQD) kr 86
  Testsalg/Finer Foods
  Klar, rødblå farge. Ung fruktighet med klart Bordeaux-preg i duften. Ung og litt stram i smaken. Godt med frukt og mye unge syrer og tanniner. En all right petits châteaux-vin som krever litt lagring (ca ett år). Passer til biff, lam og ost. Serveringstemperatur: 18 grader.
   
  Aglianico del Taburno Ocone 1994
  Agricola del Monte Campania Italia
  10013 (AD) kr 97
  Basisutvalg/Eurowine
  Ung rødblå. Enkel fruktighet i duften. Fruktig, litt stram og snerpende av bitterhet. En ung og barsk vin som trenger litt lagring. Drikkes til svine- og biffretter eller ost. Serveringstemperatur: 18 grader.
   
  Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
Vonmonopolet lanserer nye viner 5. mai. Følg med på Apéritifs sider

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av påskens beste oppskrifter med appelsin
Guide

La deg friste av påskens beste oppskrifter med appelsin

Påske er skiturer, kos i hytteveggen - og appelsiner. Men appelsiner kan brukes til mye mer enn det. Her får du et knippe oppskrifter med nettopp appelsin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her