Godt for samvittighet og gane

Svinekjøttet har den flotte egenskapen at det like godt kan kombineres med hotte som med fruktige ingredienser. Det krever også minimalt med tid for å bli til en herlig middag.

Hva med Svin Tikka Pita, Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter eller Skinkeschnitzel med Annabønner, og noe godt i glasset?

Renskåret svinekjøtt kan du spise uten snev av dårlig samvittighet fordi det inneholder kun 2-4 prosent fett. Gryteklare produkter i strimler, schnitzler, skinkebiffer og fileter ligger klare i kjøledisken: mørt, magert og saftig -  ypperlig januarmat for kropp og lommebok.

Her er noen kjappe, enkle og smakelige oppskrifter. Husk at rask steking på sterk varme gir det gode resultatet. Og måltidet bør nytes umiddelbart, da er det aller mest saftig og smakfullt.

Skinkestek med cidersaus

Antall porsjoner

8

Ingredienser

2 kg skinkestek uten ben med svor
3 ts salt
1 ts pepper
7 ½ dl vann
3 stk. gulrot
2 stk. løk

Cidersaus til skinkestek:
½ stk. løk
1 stk. purre
3 dl eplecider
6 dl kraft fra steken
1 ts revet frisk ingefær
1 ss maisennamel
½ ss sitronsaft

Grønnsaksmiks:  
100 g sukkererter
1 stk. rød paprika
1 stk. gul paprika
2 stk. vårløk
1 stk. bukett brokkoli
1 ss olje til steking
½ ts salt
¼ ts pepper

Solbærsaus:
1 stk. løk
1 ss smør
6 dl kraft fra steken
1 dl solbærsirup
1 ts frisk timian
1 ½ ss maisennamel
1 dl kaldt vann
1 ts sitronsaft
1 ts salt
¼ ts pepper

Hasselbackpoteter:
20 stk. poteter
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss smør
4 ss strøkavring
1 ts paprikapulver
1 dl revet hvitost

Fremgangsmåte

Rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper - stikk i et steketermometer. Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken.

Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 175 °C. Når steketermometeret viser 76 °C er steken ferdig (2 1/2 - 3 timer). Har ikke svoren blitt sprø, kan du bruke grillen de siste minuttene.

La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus. Server retten med Cidersaus og Grønnsaksmiks.

For variasjon kan du en annen gang prøve Solbærsaus og Hasselbackpoteter som tilbehør. Alle oppskrifter finner du under.

Cidersaus til skinkestek:
Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter. Hell på cider og la det koke godt inn. Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten. Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann. Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker

Grønnsaksmiks:
Del grønnsakene i strimler eller store biter. Surr dem raskt i en varm panne i et par minutter. Dryss med salt og pepper.

Solbærsaus:
Fres finhakket løk i en kjele med smør. Hell over kraft, solbærsirup og timian. La sausen småkoke i ca. 10 minutter og sil av.

Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett jevningen mens du rører i sausen. Gi det et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Hasselbackpoteter:
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom- de skal henge sammen i bunnen.

Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.

Stek dem på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.

Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svin Tikka Pita

Antall porsjoner

2

Ingredienser

2 skinkebiffer à ca 180 g
2 ss smør/olje
salt og pepper
2 pitabrød
½ løk i ringer
6 skiver agurk
2-3 salatblader
4 ss Tikka Masala-saus
2 ss yoghurt

Fremgangsmåte

Varm pitabrødene i stekeovn eller brødrister. Krydre biffene og stek dem på middels varme, ca 2 minutter på hver side. Tykke skinkebiffer må deles i to på langs, så skivene blir tynnere. Bland Tikka Masala-saus og yoghurt. Legg grønnsaker og skinkebiff sammen med sausen inn i brødene og server straks.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Babi Asam Manis

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. løk
2 stk. rød, grønn eller gul paprika
1 ts malt chilipepper
3 båt hvitløk
1 ps. ferdig woksaus (gjerne sursøt)
2 dl ananasjuice eller vann
1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.

Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).

Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.

Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak evt. til med mer saus.

Server med kokt ris.

Sendt inn av

Foto: Håkon Messel

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinert biff i paprikasaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g ytrefilet av svin
3 ss olje
1 liten løk i skiver
½ ts pepper
½ ss hakket timian eller ½ ts tørket

Paprikasaus:
1 pose fløtesaus
1 paprika
1 ts tørket oregano eller ½ ss frisk

Fremgangsmåte

Skjær fileten i ½ cm tykke skiver.

Bland marinaden og la kjøttet ligge i den minst 1 time.

Stek biffene i ca. 2 minutter på hver side på middels varme.

Paprikasaus:
Lag saus etter oppskrift på posen og tilsett finhakket paprika sammen med oregano.

Server med ris til.
Tips! Du kan også bruke ferdig marinert biff fra kjøledisken.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Suppelapskaus

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
3 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 pakke dypfryst lapskausblanding
1 ts provencekrydder
¼ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Hakk hvitløk og fres den i olje i en kjele. Tilsett vann og buljongterning og la det koke opp.
 
Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet, og la det koke ca. 3 minutter til potetene har jevnet suppen litt.
 
Smak til med salt og pepper og server med flatbrød eller brød.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekjøtt i wok

Antall porsjoner

2

Ingredienser

250 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. gulrot
1 stk. rød paprika
½ stk. purre
1 ts buljongpulver
1 ½ dl vann
2 ts soyasaus
1 ts maisennamel
½ ts malt ingefær
½ ts salt
½ ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Grovriv gulrot, skjær paprika i strimler og purre i ringer.

Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg tilside.

Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.

Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper, og la det trekke et par minutter. Server med kokt ris.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Antall porsjoner

2

Ingredienser

300 g strimlet svinekjøtt
2 ss olje
1 ts finhakket ingefær
1-2 bananer
½ dl cashewnøtter
3 ss søt chilisaus

Fremgangsmåte

Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i wok eller stekepanne. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skinkeschnitzel med Annabønner

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g skinkeschnitzel, ca 1 cm tykke skiver
salt
grovmalt peppermix
2 ss smør/olje
1 båt hvitløk
2 ss olivenolje
1 boks hermetiske, hakkede tomater
250 g frosne aspargesbønner
½ ts oregano
½ ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløken og fres den i olivenolje i en liten kjele. Tilsett tomatene, pepper og oregano. La det småkoke under lokk ca. 5 minutter. Smak til med salt. Krydre schnitzlene med salt og peppermix. Stek dem i olivenolje i varm panne ca. 1 minutt på hver side. Serveres straks med baguette eller olivenbrød og ris.

Får du ikke tak i schnitzler, kan du skjære ca. 1 cm tykke skiver av flatbiff.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Schnitzel med hurtigstekte grønnsaker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 600 g skinkeschnitzel
4 ss sesamfrø
2 ss smør/olivenolje
salt og nykvernet pepper
1 båt hvitløk
1 ts fersk ingefær
1 ss sesamolje
3 paprika
1 liten pose bønnespirer

Fremgangsmåte

Ta ut paprikakjernene og skjær paprikaen i strimler. Finhakk ingefær og hvitløk. Krydre schnitzlene, vend dem i sesamfrø og stek i smør/olje ca 2 minutter på hver side. Fres hvitløk og ingefær i olje, ha i paprikastrimlene og stek videre et par minutter før spirene blandes i og stekes et par minutter.  Smak til med salt og pepper.

Server med nudler og eventuelt søt chilisaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen