Grand Jury Européen

Juryen (GJE) som oppstod som en europeisk motreaksjon til Parker, er ene og alene en herremann ved navn François Mauss' verk. Siden høsten 1996 har han samlet 24 av vårt kontinents mest prominente neser og ganer med jevne mellomrom for å vurdere viner fra
Redaksjonen
23 August 1998 - 20:06

Mauss har plukket ut vinskribenter og -eksperter som er kjent for sin renhårighet og kompromissløse linje. Smakingene er alltid tematiske og derfor halvblinde, i den forstand at de 24 vet at de skal smake for eksempel klassifiserte Bordeaux''er i tre ulike årganger. Det de også kan forvente seg er en rekke Bordeaux-lignende viner fra andre land blandet inn i smakingen. Rekkefølgen er selvsagt helt ukjent. Mauss & Co fremskaffer alle viner selv uten produsentens innblanding. Dette for å unngå mistanke om "tukling" med innholdet. Panelet smaker dessuten aldri flere enn 30 viner om dagen. En advokat passer dessuten på at smakingen foregår etter reglene. Alle bruker en skala fra 0 til 100. Siden alle bruker en slik skala forskjellig, ved at noen holder seg mellom 60 og 80 mens andre strekker seg fra 20 til 90, må skårene korrigeres for dette. Dessuten elimineres personlige preferanser, for eksempel for merlotdominerte kontra cabernetdominerte viner. Som Mauss sier det: Summen av subjektiviteter er begynnelsen på objektivitet. Alt arbeidet som er nedlagt sålengt tar etter hvert form av rapporter: Grand Jury Européen Wine Report som er ute med første nummer nå. Her kan du lese om tre ulike smakinger av cabernet- og merlotbaserte viner. GJE er selvfinansierende og mottar sponsormidler fra internasjonale selskaper i forskjellige bransjer. Rapportene (4 i året) koster FF 399 (inkludert Bacchus Senior vinstyringssystem på CD-rom) og kan bestilles pr e-mail: francois.mauss@wanadoo.fr. Vis til Apéritif hvis du bestiller. Aase E. jacobsen 23.09.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her