Dagens rett

Grav laksen selv og du har mat i flere dager

Gravlaks er ikke bare en stamgjeste på koldtbordet. For med dillstuete poteter og sennepssaus har du en super middag.

Det er selvfølgelig mulig å kjøpe ferdiggravet laks i butikken, men har du først laget hjemmegravet laks en gang, kan ikke den fra butikken måle seg opp mot dette.

Det er faktisk langt enklere enn du tror - prøv bare de gode oppskriftene du finner nedenfor.

Lag en stor porsjon så har du en senere anledning.

Husk at gravlaks også kan grilles - bare se denne oppskriften

Blir det laks til overs, kan du prøve en av disse oppskriftene

Her registrerer du deg for å få dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Gravet laks

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kg filét av laks, ørret eller ishavsrøye
¾ dl salt
¾ dl sukker
½ ts grovmalt hvit pepper
1 bunt frisk dill, finhakket

Stuede poteter

Sennepssaus

Fremgangsmåte

Fjern alle bein fra fiskefiletene og tørk dem godt. Bland salt, sukker og hvit pepper og gni blandingen godt inn i fiskefiletene på begge sider.

Legg dill i bunnen av en form eller et fat. Legg halvparten av fiskefilétene med skinnsiden ned i fatet over dillen.

Strø salt/krydderblanding og rikelig med dill over filétene. Legg neste filet med kjøttsiden ned og legg dill på toppen, strø over resten av salt/krydderblandingen.

Om du ønsker kan filetene dryppes med 3-4 ss cognac eller tørr hvitvin.

Dekk til fisken og la den stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger i døgnet. Skjær fisken i tynne skiver og server den med stuede poteter   og sennepssaus .

Tips: Dersom du vil ha en annen smaksvariant kan du bytte ut dillen med ca 1 dl knuste einerbær og dryppe 2-3 ss akevitt over kjøttsidene på fiskefiletene. Salt, sukker og grovmalt pepper som før. Denne kan du servere med rømme og grovt brød.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Dillstuete poteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

6 kokte poteter
1 ½ dl hakket frisk dill

Hvit saus:
1 ss smør eller margarin
2 ss siktet hvetemel
4 dl melk
salt og pepper
muskatnøtt (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Smelt smør/margarin og tilsett hvetemel.

Spe med varm melk mens du rører godt. La sausen koke opp og la den småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Skrell de kokte potetene og skjær dem i store terninger eller båter som tilsettes i sausen. Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker.

Ha i klippet dill.

I stedet for dill kan du bruke kruspersille, forskjellige krydder eller krydderurter. Løk, hvitløk eller purre smaker også godt.

Dillstuede poteter passer til både fisk, røkt kjøtt, pølseretter, spekemat samt gravet kjøtt og fisk.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sennepssaus til gravlaks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2-3 ss sterk sennep
1 ss sukker
½-1 ss vineddik
salt og pepper
1½ dl olje
½ dl finhakket dill

Fremgangsmåte

Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp eller stavmikser.

Tilsett oljen litt etter littt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus. Bland i finhakket dill til slutt.

Flere sauser og marinader med sennep

Tips: Pass på hvilken olje du bruker til denne sausen. Olivenolje og soyaolje har ganske sterk egensmak og bør derfor ikke benyttes. Prøv heller mais- eller solsikkeolje.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen