Grilltips til St. Hans og sommeren

Nordmenn blir stadig mer avanserte på grillfronten. Nå er det gassgrill som er den desiderte bestselgeren. Det viktigste blir jo likevel råvarene du legger på grillrista, og varierte forslag til dette samt godt drikke får du her.

Også elektriske griller og støpte grillpeiser har økt kraftig i popularitet. Det viser en undersøkelse gjort for Opplysningskontoret for kjøtt. Og det er mannen som er grillsjefen, for undersøkelser viser at det er mannen i huset som oftest står for grillingen, og han er gjerne litt av en utstyrsfrik!

Videre grillhistorie og fakta om grilltyper samt sikkerhetstips får du etter disse herlige oppskriftene:

Helgrillet ytrefilet med foliebakte grønnsaker

Ingredienser

(til 8 personer)
ca. 1,6 kg ytrefilet evt. entrecôte
1½ ts salt
1 ts pepper

Foliebakte grønnsaker
8 stilker asparges
1 rød paprika
2 vårløk evt. ½ purre
300 g sukkererter
½ squash
salt og pepper
1-2 ss smør

Fremgangsmåte

Gni fileten inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer og grill på sterk varme ca. 4-5 minutter på hver side. Etterstek på middels varme til den har oppnådd ønsket temperatur. Grilltiden er avhengig av hvor godt man ønsker kjøttet s

Tips! Har du ikke stor grill med lokk eller vil jukse litt, kan du brune fileten i stekepanne inne på kjøkkenet først. Stikk inn et steketermometer og legg fileten inn i stekeovnen. Stek på 175 °C til steketermometeret viser rundt 60 grader. Etterstek fileten på grillen ute til den oppnår ønsket temperatur. Pass på at du ikke griller på for sterk varme, slik at den blir brent på utsiden. Kjøttet er rosa ved 65° C. Ved 70° C er det grått.

Legg gjerne hele fileten på en fjel og la gjestene selv skjære seg skiver. Server grillmaten med foliebakte grønnsaker og kokte nypoteter.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tips! Når du griller store stykker, kan det være godt å ha en liten grillsnacks å by på først. Her er et par forslag:

Skinke og jordbærsmørbrød

Ingredienser

Til 4 loffskiver:
2 skiver sommerskinke evt. annen type kokt skinke
½ bladsalat
¼ agurk
1 vårløk
8 jordbær
friske krydderurter, gjerne timian

Fremgangsmåte

Kle loffskivene med salatblader og legg over agurk i skiver og vårløk skåret i tynne ringer. Legg skinkeskivene over og pynt med jordbær skåret i skiver. Topp det hele med friske krydderurter. Del skivene i to eller fire og server.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spekeskinke fylt med brie

Ingredienser

(4 porsjoner)
8 skiver spekeskinke
150 g brie
8 druer
10 mandarinbåter
1-2 ss smør

Fremgangsmåte

Skjær brie i skiver og legg halve fruer og mandarinbåter på hver ostebit. Rull en skive spekeskinke rundt hvert stykke. Fest med en tannstikker og legg på grillen. La de grille i et par minutter til osten blir myk. Server!

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillspyd med mye godt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g mørt storfekjøtt fra mørbrad, flatbiff, entrecôte eller filet
400 g svinekjøtt fra koteletter, svineflatbiff, stek eller filet
8 skiver bacon
1 løk i båter
1 rød paprika i biter
1 gul paprika i biter
½ squash i halve ringer
1 eple i båter

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger, ca. 2 x 2 cm. Tre kjøttet på spydet vekselvis med grønnsaker. Surr baconskiver rundt grillspydet til slutt og fest på spydet i begge ender. Pensle med olje og grill spydet i ca. 10-15 minutter. Snu spydene underveis. Server med potetsalat og en frisk grønn salat.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinerte lammeskiver

Ingredienser

(4 porsjoner)
1 kg lammeskiver av lår eller bog

Marinade
½ dl sherry
½ dl olje
½ dl soyasaus
1 ts revet frisk ingefær evt. 1 ts tørket og malt ingefær

Tzatsiki
1 beger (2 dl) yoghurt naturell
½ slangeagurk
1 båt hvitløk (kan sløyfes)
ca. ½ dl frisk hakket mynte
1-2 ts sukker
salt og pepper

Fremgangsmåte

Marinade
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Legg kjøttet i en plastpose og hell marinaden over. Bland godt slik at marinaden kommer på alt kjøttet. Lukk posen og mariner i minst 2 timer. Snu på posen en gang i mellom.

Grill lammeskivene i ca. 10 - 15 minutter avhengig av hvor tykke de er. Server med en frisk tomatsalat, tzatsiki og bakte poteter.

Tzatsiki:
Ha yoghurt i et kaffefilter og la den renne av seg i ca. 20 minutter. Riv slangeagurken på et rivjern og dryss over salt. La den stå i ca. 15 minutter. Press ut vannet. Finhakk mynte og rør inn i yoghurten sammen med agurk og presset hvitløk. Smak til med salt, pepper og sukker. La Tzatsikien stå og trekke en stund før servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tilbehør som smaker godt til grillmat:

Provence-smør

Ingredienser

75 g romtemperert smør
1 ts paprikapulver
½ ts løkpulver

2 ts tørket provencekrydder
eller:
1 ts finhakket persille
½ ts finhakket merian
½ ts finhakket basilikum
½ ts finhakket hvitløk
1 ts hakket oregano

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene og trill smøret til en rull som pakkes i plastfolie. Settes kaldt til det skal brukes.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillsaus

Ingredienser

2 løk, finhakket
½ rød chili, finhakket
½ dl olivenolje
2 båter hvitløk, finhakket
2 ss tomatpure
1 boks knuste hermetiske tomater
2 ss finhakket persille
2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Ha oljen i en panne og tilsett løk og chilipepper. La det surre til løken blir myk. Tilsett resten av ingrediensene og la sausen småkoke i ca. 1 time. Sausen kan koke kortere tid, men den blir bedre jo lenger den koker.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillsikkerhet
Grillet mat betyr sol og sommer for de fleste nordmenn. Men med det er også varme, ild og mulighet for farlige situasjoner tilstede. For å unngå ulykker bør utegrillen sjekkes, skruer og ben strammes, utstyret rengjøres og sikkerhetsrutinene legges på minne. Weber har derfor laget en liten oversikt over de viktigste sikkerhetsreglene for årets grillsesong:

Generelle grillregler:
-plasser grillen minst 1,5 meter fra brennbart materiale
-unngå flagrende klær og store ermer under grillingen
-barn og husdyr må være under konstant oppsyn
-løft aldri en varm grill
-grillen skal stå vannrett
-len deg aldri over, eller ta med hendene direkte på en grill som er i bruk (varm)
-utegriller skal kun benyttes ute

Kull-/brikett-grill:
-ikke bruk tennvæske på varmt kull. Lukk flasken godt og plasser den forsvarlig
-legg alltid kullet på toppen av kullristen, og ikke rett i bunnen av grillen
-varme elektriske startere bør håndteres og lagres med stor varsomhet
-ta lokket helt av grillen under opptenning og oppvarming av kullet/brikettene
-ikke benytt grillen når vinden er for sterk
-brennende kull slukkes ved å legge lokket på grillen, og stenge alle ventiler. Ikke bruk vann da dette vil skade porselensbelegget
-sjekk at det brukte kullet er kaldt før det kastes

Gassgrill:
-følg instruksjoner for regulatorkoplingen for din gassgrill
-sjekk for lekkasje i gasskoblingen eller tilstopping av brenner før bruk
-gass som lekker er svært farlig og kan resultere i brann eller eksplosjon
-dersom du lukter gass har du en lekkasje. Gjør da følgende:
1. Steng av gasstilførselen
2. Slukk eventuell åpen flamme
3. Åpne lokket
4. Hvis det fortsatt lukter gass; gå vekk fra grillen og ring øyeblikkelig din gassleverandør eller brannvesenet
-ikke bruk kull, briketter eller lavasteiner i en gassgrill
-rengjør grillen grundig med jevne mellomrom (ikke utvid munningen på ventiler eller brennere
-en gassflaske med bulker eller rust kan være farlig og bør sjekkes av din gassforhandler
koble aldri fra gassregulatoren eller andre gasskoplinger mens grillen er i bruk
-oppbevar aldri en ekstra gassflaske nær en gassgrill

Grillfakta
I 1997 brukte 63 prosent av oss en enkel kullgrill uten lokk. I 2000 var andelen 42 prosent. De elektriske utegrillene økte sin andel fra 12 til 16 prosent. Kullgrillen er absolutt ikke ut, men gass eller elektrisk grill er ofte et godt alternativ for folk som bor i blokk med balkong. De små bærbare engangsgrillene eller andre bordgriller er også svært populære. De er veldig hendige og man kan grille mye godt på enkle griller også. Men husk å kaste engangsgrillen i søppelkassa når den er blitt kald, eller ta den med hjem!

Litt om de forskjellige grillene og hva de kan brukes til:

Kullgrill
Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes.

Elektrisk grill
Elektriske griller er best egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Noen elektriske griller har grillelementet over grillristen i stedet for under. Du får best resultat når grillelementet er under risten.

Gassgrill
Gassgriller er ypperlige for folk som griller ofte. De største gassgrillene er nesten som et utekjøkken, med arbeidsbenk og ekstra gassbluss på siden. Gassgrillen brukes alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt. Det er enkelt å regulere varmen på en gassgrill.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt, Weber Scandinavia
Fotograf: Ragge Strand

Forsiden akkurat nå

Til toppen