Dagens rett

Gryte med ishavsrøye og skalldyr

Som en lekker helgemiddag kan vi trygt anbefale ishavsrøye. Og vi stopper ikke der med tanke på havets delikatesser. Andre skalldyr har nemlig sterke biroller i dagens middagsrevy - nøye tilpasset den friske hvitvinen.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Gryte med ishavsrøye og skalldyr

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 fileter a 175 gr av ishavsrøye, uten ben og skinn

250 gr blåskjell
250 gr hjerteskjell
1 sjalottløk, finhakket
½ dl hvitvin
100 gr ferske rensede reker
2,5 ss olivenolje
½ løk - finhakket
1 fedd hvitløk - finhakket
¼ chili - finhakket
4 småløk - hele
1 vårløk - hakket
1 stor gulrot - strimlet
1 fennikel - strimlet
1 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
½ liter fiskekraft
½ liter kyllingkraft
½ dl persille - hakket
1 ss frisk timian (eller 1 ts tørket)
1 ss frisk basilikum (eller 1 ts tørket)
1 ss frisk estragon (eller 1 ts tørket)
Salt

Fremgangsmåte

Begynn med å klargjøre og kutte til alle grønnsakene.

Skalldyrene:
Rens blåskjell og hjerteskjell for byssustråder og rur, og skyll dem godt i kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg. Rens rekene og sett til side.

Varm litt olje i en tykkbunnet kasserolle og ha i sjalottløken og la surre til blank. Ha i skjellene og tilsett hvitvinen. Damp skjellene over høy varme til de har åpnet seg - ca 4 minutter.

Ta skjellene av varmen og ha de i en sil slik at du får tatt av skjellkraften som du bruker med fiskekraften. Sett sjellene til siden mens du lager resten av gryten.

Fiskegryten:
Ha olje i en stor tykkbunnet kasserolle og varm opp over middels høy varme.

Surr alle grønnsakene etter rekkefølge til blanke men ikke har tatt farge. Tilsett tomatpuré og fres dette sammen litt.

Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, hell på med kraften fra skalldyrene, fiske- og kyllingkraft.

Ha i krydder og smak til med salt. Kok dette i noen minutter, slik at smaken fra krydderet trekkes frem.

Tilsett ishavsrøye, i biter på omtrent 3 cm. La dette trekke ferdig i buljongen før servering og ha i skalldyrene de siste par minuttene slik at de blir gjennomvarme.

Serveres med godt brød og aïoli til.

Flere deilige fiskesupper og -gryter

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aïoli

Ingredienser

2 eggeplommer
2 fedd hvitløk - finhakket
0,4 l olje
sitronsaft
salt og pepper

Fremgangsmåte

Visp sammen eggeplommer og hvitløk. Spe forsiktig med olje, og smak til med salt og pepper og litt presset sitronsaft.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Her finner du oppskrift på fiskekraft

Andre fiskeretter fra Apéritifs kokebok

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen