Guide

Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.
17 Oktober 2021 - 08:05

Smaken bidrar utvilsomt til at eplet har fått sin opphøyde posisjon. Og jammen er det langt mellom matvarer som smaker så fortreffelig og samtidig bare er sunne! Slik er det med epler. Så feire gjerne epledagen 17. oktober med å spise epler hele dagen!

Epler har også lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter. 

Se de lekreste oppskrifter på eplekake 

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Epler er proppfulle av antioksidanter og flavonoider som styrker immunapparatet, grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge. 

Det engelske ordtaket "an apple a day, keeps the doctor away" har sitt opphav i et annet ordtak som sier: spis et eple når du går til sengs, og doktoren blir arbeidsledig. 

Det er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten. 

Gode tips og oppskrifter:

• Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet

• Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt i de fleste butikker

• Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel

• Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett den i mikroen i 1 minutt

• Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær til

• Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert

• Visste du at Epledagen er den 17. oktober?

• Epler holder seg minst 10 dager lengre om de legges i kjøleskapet

Mange flere opp skrifter på eplekaker og ikke minst gode råd

Les mer om norske epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Annet eplegodt:

• Stek epler og løk møre i smør (2 epler pr. middels løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.

• Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre i smør, honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.

• Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.

• Prøv et epleostesmørbrød. Smør en skive av det brødet du liker best med smør. Ha på et lag epler i tynne skiver samt et lag god ost. På toppen har du hakkede cashewnøtter valnøtter. Stek i ovnen til nøttene er lysebrune og osten smeltet.

• Skaff deg en epledeler og server eplebåter til frokost, etter middag eller som snacks. Garantert barnevennlig. 

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det med Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens Hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre.

Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals, skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens Hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme.

Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. At byen New York har fått kallenavnet "The Big Apple" daterer seg tilbake til 1930 og 1940-årene. De røykfylte klubbene i metropolen var møtested for jazzens storheter, og Manhattan ble kjent for å ha "mange epler på treet", som betyr mange steder å spille og høre jazz.

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her