Dagens rett

Helstekt kalkunfilet med eplesaus og Pascals blåbærterte

I dag får du to herlige oppskrifter på kalkun og en herlig søt avslutning signert selveste Pascal som er en av finalistene i Beste norske kokebok 2012.

Den fjerde torsdagen i november feires thanksgiving i USA med de deiligste kalkunretter. Selvfølgelig har vi et godt forslag til deg med kalkun i dag, men vi begynner med et søtt forslag.

Pascal Dupuy er nemlig med sin nye kokebok Pascal , en av fem finalister i kåringen av Beste norske kokebok 2012.

Her får du et dypdykk i konditorens søte verden sammen med en av Norges aller mest profilerte og berømte konditorer. 

Hvem som stikker av med seieren i den store konkurransen annonseres mandag 26. november under et storstilt arrangement ved Det Norske Teatret hvor du også kan bli med helt gratis!

Som deltaker på arrangementet er du også med i trekningen av hele fem bokpakker til en verdi av kr 2 000,-!

Bli med på konkurransen du også

Les om Norges beste kokebok 2012

Her kan du registrere deg for mottak av dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Blåbærterte

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Mørdeig:
250 g hvetemel
125 g melis
5 g maldonsalt
100 g mandelmel
125 g smør
60 g fløte (ca. 0,6 dl)
3 eggeplommer
Vaniljekrem fra Madagaskar
2,5 dl H-melk
60 g sukker
30 g maisenna
2 eggeplommer
1 vaniljestang
Til montering:
400 g blåbær
Eplegelé (finnes på glass i syltetøyavdelingen)

Fremgangsmåte

Mørdeig:
Smuldre hvetemel, melis, salt, mandelmel og smør til det ser ut som sand.

Rør så inn eggeplommer og fløte.

La deigen stå et døgn i kjøleskap.

Kjevle deigen ca. 2 millimeter tykk og ha den i en terteform. Sett formen i kjøleskap og la den stå ca. 1 time før steking.

Sett ovnen på 180 grader. Stikk hull i tertebunnen med en gaffel og stek den i ca. 15-20 minutter. Avkjøl.

Tips: Det er viktig at kakebunnen blir godt stekt, la den heller stå litt for lenge enn litt for kort. Da blir den ekstra sprø.

Vaniljekrem:
Pisk eggeplommer og sukker i en bolle.

Tilsett maisenna og bland.

Kok opp melk og vaniljestang og hell det over eggeblandingen. Bland godt.

Ha alt over i en kasserolle og kok opp. La det koke i ca. 1 minutt.

Til servering:
Fyll terteskallet med vaniljekrem.

Fyll deretter opp med friske blåbær.

Varm opp eplegeleen forsiktig og pensle bærene med geleen (de får ekstra smak, sitter godt sammen og blir blanke og pene).

Oppskriften er hentet fra Pascal Dupuys nye bok, Pascal - Sjokolade, bakverk, kaker & terter , én av finalistene i Beste norske kokebok 2012.

Les mer om denne boken her

Sendt inn av

Foto: Veslemøy Vråskar

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 kalkunfilet (ca. 750 g)
smør til steking
salt og nykvernet pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
2 små rødbeter
1-2 persillerøtter
4-6 poteter
2-3 ss olivenolje
salt og pepper
Rødløkmarmelade:
350 g løk i meget tynne skiver
50 g smør
¼ ts salt
1 ss balsamicoeddik
½ ts ripsgele
2 ss rørsukker
pepper
Eplesaus:
1 porsjon bearnaisesaus (pulver)
3 dl eplejuice
1 ½ dl fløte
12 druer
½ pakke sukkererter
Grønnsaker:
1 hode brokkoli
2 fedd hvitløk
parmesan
Rødkål med balsamico og tranebær:
1 lite hode rødkål, ca 650 g
4 dl rødvin
6 ss balsamicoeddik
1-2 ss brunt sukker eller rørsukker
125 g friske eller frosne tranebær
2 ss tranebærgelé (eller rips/rognebærgele)
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).

La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.

Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.

Rødløkmarmelade:
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.

Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.

Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.

Eplesaus:
Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.

Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Grønnsaker:
Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.

Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Rødkål med balsamico og tranebær:
Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.

Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.

Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.

Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere gode middagstips

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine
- uansett hvor du befinner deg.
 
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen